Huilen kan een fijne manier zijn om bepaalde emoties te verwerken. Maar wat als je wel wil huilen, maar het lukt niet? Het kan zijn dat je dan last hebt van emotionele verdoving. Lees er in deze blog meer over! 

Emotionele verdoving 

Niet kunnen huilen kan een symptoom zijn van emotionele afvlakking of emotionele verdoving. Dit betekent dat je emoties niet of in mindere mate ervaart. Soms kan het ook lastig zijn om te beschrijven welke emotie je voelt. Emotionele verdoving kan optreden als een beschermingsmechanisme bij stress of trauma. Toch ervaart niet iedereen emotionele verdoving op dezelfde manier. Je kunt je bijvoorbeeld leeg voelen of het gevoel hebben dat je op automatische piloot leeft.  

Wat kunnen de oorzaken zijn?  

Er zijn een tal van oorzaken waardoor je emotionele verdoving kan ervaren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je drugs hebt gebruikt. Dit is vaak van korte duur. Enkele andere oorzaken kunnen zijn:  

  • Psychologische factoren: door trauma, depressie of angst kunnen emoties afgevlakt of onderdrukt aanvoelen. Je kunt jezelf ook afsluiten voor bepaalde emoties als een manier om jezelf te beschermen.  
  • Omgevingsfactoren: in sommige gezinnen wordt het tonen van emotie gezien als zwakte, waardoor het op latere leeftijd moeilijk kan zijn om emotie te tonen. Ook chronische stress en bepaalde relaties kunnen ervoor zorgen dat het lastig is om emoties zoals verdriet te uiten.  
  • Neurologische en biologische factoren: bepaalde medicatie, zoals antidepressiva, kunnen leiden tot een verminderd vermogen om bepaalde emoties te uiten. Ook kunnen hormonale veranderingen invloed hebben op je emotionele reacties.  

Verdriet of andere emoties niet kunnen ervaren kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. Het kan het vormen van relaties in de weg staan en het kan impact hebben op je algehele welzijn.  

Wat kan ik ertegen doen?  

Wanneer emotionele verdoving voor een lange tijd aanhoudt, kan het goed zijn om hier hulp voor te zoeken. Cognitieve gedragstherapie en traumatherapie kunnen helpen om negatieve denkpatronen te herkennen en veranderen.  

Ontspanningsoefeningen, mindfulness en meditatie kunnen helpen om emotionele blokkades op te heffen en stress tegen te gaan. Mindfulness kan je helpen om in het moment te zijn en je emoties te ervaren zonder oordeel.  

Niet kunnen huilen kan een significante invloed hebben op je leven. Een psycholoog ka je helpen om de onderliggende oorzaken te identificeren en handvaten te bieden om weer in contact te komen met je emoties.

Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Welke behandelingen kunnen worden ingezet bij depressie?

(13-5-2024)

Een depressie kan een negatief effect hebben op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om hier de best passende behandeling voor te krijgen, maar welke th… Lees verder