Levensvragen en zingeving in het kort

  • Bij zingeving gaat het om de mate dat jouw leven betekenisvol en van waarde is. 
  • Mensen gaan vaak nadenken over levensvragen wanneer ze niet genoeg zingeving en voldoening uit hun leven kunnen halen. 
  • Wanneer je voelt dat je vastloopt in het leven en het even niet meer weet dan kan een psycholoog of coach jou helpen om meer helderheid te krijgen over wat belangrijk voor jou is. 

Wat zijn levensvragen/zingeving?

Zingeving gaat over de betekenis die je verleent aan jouw leven en gebeurtenissen die zich daarin voordoen. Zingeving maakt dat je voelt dat jouw leven en wat jij doet, ertoe doet. Dat het betekenisvol is en van waarde is. Veel mensen ervaren dit gevoel niet. Dat leidt vaak tot grote vragen. Dit kunnen vragen zijn over jouw verleden, de situatie waar je nu in zit of waar je uiteindelijk naartoe wilt. Maar soms ligt het antwoord voor bepaalde levensvragen niet zo voor de hand en kun je je afvragen: “heeft het leven wel echt zin?” Levensvragen die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: 

  • Wat wil ik eigenlijk met mijn leven?
  • Waarom ben ik niet gelukkig? 
  • Wat maakt mijn leven de moeite waard? 
  • Hoe ontdek ik wie ik ben en wat bij mij past? 
  • Hoe ben ik in deze sleur beland en hoe kom ik eruit? 

Het is niet altijd gemakkelijk om jouw plek in het leven en de maatschappij te vinden. Veel mensen bevinden zich op een pad waar ze eigenlijk ongelukkig van worden of weten niet goed wie ze zijn of willen zijn. Dit kan tot uiting komen in verschillende levensfasen en is zeker niet voorbehouden aan jongvolwassenen.

Soms doen zich gebeurtenissen in je leven voor die de status quo op zijn kop zetten of je tot nadenken over jouw leven aanzetten. Een gebrek aan zingeving en richting kan zorgen voor verveling, geen doel voor ogen hebben of een gebrek aan motivatie en energie. Ook kan het leiden tot gevoelens van onzekerheid, depressiviteit en angst. 

Waarom is zingeving belangrijk?

Vaak gaan mensen nadenken over levensvragen als ze niet genoeg zingeving uit het leven halen of een directe aanleiding hebben om over hun leven na te denken. Het verlies van een geliefde of van een baan kan ertoe leiden dat je zaken in een ander perspectief gaat zien en er vragen of twijfels ontstaan.

Soms is het ook juist een langzame opbouw van onvrede over het leven dat je leidt. Er kunnen allerlei oorzaken zijn. Hoe dan ook ben je nu op een punt beland dat je het even niet meer weet, of dat nou een gevolg is van eigen keuzes of gebeurtenissen die buiten je controle lagen.

Waarom hebben we dit gevoel zo nodig? We worden ongelukkig wanneer we voelen dat ons leven er niet toe doet. We raken onze energie en levensvreugde kwijt. Daarom is het ontzettend belangrijk om iets te vinden om voor je te leven wat jou richting kan geven.

Wanneer hulp zoeken?

Het is heel normaal om tegen grote vragen aan te lopen over jezelf en over het leven. We krijgen hier allemaal in meer of mindere mate mee te maken. Wanneer je merkt hier echt in vast te lopen en zelf niet meer goed te weten hoe verder, dan kan het fijn zijn om hier eens met iemand over te gaan praten.

Een psycholoog of coach kan je helpen om helderheid te krijgen in je gedachten en worstelingen en te onderzoeken wat belangrijk voor je is. Zo krijg je weer wat meer grip en richting in jouw leven. Dit kan bijvoorbeeld met coaching, psychotherapie of ACT.

Andere klachten bij levensvragen en zingeving

Er bestaat in de DSM-5 geen specifieke categorie voor levensvragen en zingeving. Wanneer je problemen ondervindt op het gebied van levensvragen en zingeving, kan het zijn dat hier andere psychische problemen aan ten grondslag liggen. Een mogelijke oorzaak die hiervoor genoemd wordt is bijvoorbeeld een burn-out.  Hieronder vind je verschillende pagina's over onderwerpen die te maken hebben met levensvragen en zingeving.

Let op: de DSM-5 is geen diagnostisch middel. Het vertelt niets over het waarom van de klachten; het is enkel een systeem om klachten te categoriseren. Wil je meer weten over de DSM-5? Kijk dan hier.

Veelgestelde vragen

Ja, onze psycholoog is gespecialiseerd in het behandelen van klachten of het beantwoorden van vragen op dit gebied. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan een gratis adviesgesprek in of neem direct contact op en bespreek het met ons aanmeldteam. 

Of een psycholoog of coach jou beter kan helpen is afhankelijk van wat je wilt bereiken. Klik hier om meer te lezen over verschillen tussen een coach en een psycholoog. 

Leefstijl en gewoonten

Leefstijl en gewoonten

Pesten

Pesten

Schulden

Schulden

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

De effecten van stigmatisering van mentale aandoeningen

(7-12-2023)

Er hangt nog steeds een stigma boven psychische aandoeningen. Lees hier meer over de gevolgen van deze stigmatisering. Lees verder

Altijd maar willen helpen: het redderssydroom

(28-11-2023)

Het redderssyndroom is een uit de bocht gevolgen versie van hulpvaardigheid. De redder helpt iemand om onbewust het beschadigde zelfbeeld te herstellen. Lees in… Lees verder

Maatschappelijke druk zorgt voor mentale problemen onder adolescenten

(21-11-2023)

De maatschappij kan een flinke druk leggen op adolescenten. Het is dan lastig om het onderscheid te maken tussen kunnen, willen en moeten. De druk kan als een v… Lees verder

Eigen regie: grip op je klachten

(17-11-2023)

5 tips om meer grip te krijgen op je klachten en eigen regie te hebben over je herstel. Lees verder