Levensvragen en zingeving in het kort

  • Bij zingeving gaat het om de mate dat jouw leven betekenisvol en van waarde is. 
  • Mensen gaan vaak nadenken over levensvragen wanneer ze niet genoeg zingeving en voldoening uit hun leven kunnen halen. 
  • Wanneer je voelt dat je vastloopt in het leven en het even niet meer weet dan kan een psycholoog of coach jou helpen om meer helderheid te krijgen over wat belangrijk voor jou is. 

Wat zijn levensvragen/zingeving?

Zingeving gaat over de betekenis die je verleent aan jouw leven en gebeurtenissen die zich daarin voordoen. Zingeving maakt dat je voelt dat jouw leven en wat jij doet, ertoe doet. Dat het betekenisvol is en van waarde is. Veel mensen ervaren dit gevoel niet. Dat leidt vaak tot grote vragen. Dit kunnen vragen zijn over jouw verleden, de situatie waar je nu in zit of waar je uiteindelijk naartoe wilt. Maar soms ligt het antwoord voor bepaalde levensvragen niet zo voor de hand en kun je je afvragen: “heeft het leven wel echt zin?” Levensvragen die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: 

  • Wat wil ik eigenlijk met mijn leven?
  • Waarom ben ik niet gelukkig? 
  • Wat maakt mijn leven de moeite waard? 
  • Hoe ontdek ik wie ik ben en wat bij mij past? 
  • Hoe ben ik in deze sleur beland en hoe kom ik eruit? 

Het is niet altijd gemakkelijk om jouw plek in het leven en de maatschappij te vinden. Veel mensen bevinden zich op een pad waar ze eigenlijk ongelukkig van worden of weten niet goed wie ze zijn of willen zijn. Dit kan tot uiting komen in verschillende levensfasen en is zeker niet voorbehouden aan jongvolwassenen.

Soms doen zich gebeurtenissen in je leven voor die de status quo op zijn kop zetten of je tot nadenken over jouw leven aanzetten. Een gebrek aan zingeving en richting kan zorgen voor verveling, geen doel voor ogen hebben of een gebrek aan motivatie en energie. Ook kan het leiden tot gevoelens van onzekerheid, depressiviteit en angst. 

Waarom is zingeving belangrijk?

Vaak gaan mensen nadenken over levensvragen als ze niet genoeg zingeving uit het leven halen of een directe aanleiding hebben om over hun leven na te denken. Het verlies van een geliefde of van een baan kan ertoe leiden dat je zaken in een ander perspectief gaat zien en er vragen of twijfels ontstaan.

Soms is het ook juist een langzame opbouw van onvrede over het leven dat je leidt. Er kunnen allerlei oorzaken zijn. Hoe dan ook ben je nu op een punt beland dat je het even niet meer weet, of dat nou een gevolg is van eigen keuzes of gebeurtenissen die buiten je controle lagen.

Waarom hebben we dit gevoel zo nodig? We worden ongelukkig wanneer we voelen dat ons leven er niet toe doet. We raken onze energie en levensvreugde kwijt. Daarom is het ontzettend belangrijk om iets te vinden om voor je te leven wat jou richting kan geven.

Wanneer hulp zoeken?

Het is heel normaal om tegen grote vragen aan te lopen over jezelf en over het leven. We krijgen hier allemaal in meer of mindere mate mee te maken. Wanneer je merkt hier echt in vast te lopen en zelf niet meer goed te weten hoe verder, dan kan het fijn zijn om hier eens met iemand over te gaan praten.

Een psycholoog of coach kan je helpen om helderheid te krijgen in je gedachten en worstelingen en te onderzoeken wat belangrijk voor je is. Zo krijg je weer wat meer grip en richting in jouw leven. Dit kan bijvoorbeeld met coaching, psychotherapie of ACT.

Andere klachten bij levensvragen en zingeving

Er bestaat in de DSM-5 geen specifieke categorie voor levensvragen en zingeving. Wanneer je problemen ondervindt op het gebied van levensvragen en zingeving, kan het zijn dat hier andere psychische problemen aan ten grondslag liggen. Een mogelijke oorzaak die hiervoor genoemd wordt is bijvoorbeeld een burn-out.  Hieronder vind je verschillende pagina's over onderwerpen die te maken hebben met levensvragen en zingeving.

Let op: de DSM-5 is geen diagnostisch middel. Het vertelt niets over het waarom van de klachten; het is enkel een systeem om klachten te categoriseren. Wil je meer weten over de DSM-5? Kijk dan hier.

Veelgestelde vragen

Ja, onze psycholoog is gespecialiseerd in het behandelen van klachten of het beantwoorden van vragen op dit gebied. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan een gratis adviesgesprek in of neem direct contact op en bespreek het met ons aanmeldteam. 

Of een psycholoog of coach jou beter kan helpen is afhankelijk van wat je wilt bereiken. Klik hier om meer te lezen over verschillen tussen een coach en een psycholoog. 

Leefstijl en gewoonten

Leefstijl en gewoonten

Pesten

Pesten

Schulden

Schulden

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

ADHD klachten worden vaak over het hoofd gezien op de werkvloer

(2-7-2024)

ADHD op de werkvloer uit zich in problemen met concentratie, tijdmanagement, organisatie, impulsiviteit en hyperactiviteit. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder