Veelgestelde vragen

Heb je vragen over Psycholoog.nl?

Kijk dan in het overzicht hieronder. We geven hier antwoord op de meest gestelde vragen.

Toch nog een vraag? Neem dan contact met ons op.

Bel 085 273 3339 of

Plan een adviesgesprek

Psycholoog.nl is een platform voor online psychologische dienstverlening. Wij bieden hulp bij milde mentale klachten. Dat doen we ook snel: bij ons sta je geen maanden op een wachtlijst, maar kun je direct aan de slag.

Meer weten? Lees hier meer over wie wij zijn.

Een kennismaking met een psycholoog is snel gepland. We spreken je graag eerst even om jouw verhaal en hulpvraag te horen en te beoordelen of wij jou goed kunnen helpen. Dit doen we tijdens een adviesgesprek. Hiervoor kun je ons gewoon direct bellen, of je kunt een gesprek inplannen via de website.

Nadat we enkele zaken telefonisch met je hebben doorlopen, plannen we een eerste afspraak met een psycholoog voor je in. Tijdens de kennismaking luistert de psycholoog naar jouw verhaal en bepalen jullie samen wat jij nodig hebt en op welke manier jullie daarmee aan de slag gaan. Vervolgafspraken kun je samen met jouw psycholoog plannen na de kennismaking.

Je kunt op elk moment beslissen om geen nieuwe afspraak in te plannen; je zit nergens aan vast. Na elke sessie ontvang je van ons per mail een factuur.

Lees hier meer over onze werkwijze.

Psychologen helpen jou om beter te overzien waar je tegenaan loopt en te ontdekken hoe jij hier het beste mee om kunt gaan. Jouw vermogen tot zelfreflectie wordt versterkt: wat is er met mij aan de hand en wat heb ik eigenlijk nodig? 

Er is veel verscheidenheid in het aanbod aan hulpverleners en therapievormen. De insteek en uitgangspunten kunnen dan ook verschillen. Sommige psychologen en coaches bieden bijvoorbeeld veel structuur in de sessies met het aanhouden van vaste thema’s of oefeningen, terwijl anderen de structuur meer loslaten en de therapie vooral van jouw inbreng afhankelijk is. Het één is niet per se beter dan het ander. Dit is afhankelijk van hoe jij in elkaar zit, van de klachten die jij ervaart en van wat jij belangrijk vindt.  

Lees hier meer over veelvoorkomende klachten.

Wanneer er sprake is van milde of matig ernstige psychische klachten, is behandeling bij een psycholoog van Psycholoog.nl meestal mogelijk. Denk onder meer aan: somberheid, angsten, negatief zelfbeeld, levensvragen, etc. Ernstige problematiek behandelen wij doorgaans niet. Dit is zo omdat wij bijvoorbeeld geen mogelijkheid hebben tot opname en geen 24-uurs bereikbaarheid of crisisdienst hebben. Wij kunnen dan dus niet de zorg bieden die eigenlijk nodig is.  

Is er bij jou sprake van één of meerdere van onderstaande (nood)zaken? Dan raden we je aan dit met jouw huisarts te bespreken, die jou vervolgens naar de juiste plek kan verwijzen. 

 • Suïcidaliteit 
 • Ernstige verslavingsproblematiek  
 • Eetstoornissen waarbij opname nodig is 
 • Ernstig agressief en/of antisociaal gedrag  
 • Ernstige verstandelijke beperking (EVB) 
 • Psychotische toestandsbeelden 
 • Acute onveiligheid in het gezinssysteem 
 • Verpleegkundige zorg 
 • Dagbehandeling 

Lees hier meer over veelvoorkomende klachten of over hoe Psycholoog.nl werkt.

Om te beoordelen of wij jou kunnen helpen, spreken we je eerst graag even telefonisch. Dit noemen we het adviesgesprek.

Hiervoor kun je direct bellen met ons aanmeld- en adviesteam (085 27 333 39), of je kunt het gesprek inplannen op een moment dat jou goed uitkomt. Tijdens het adviesgesprek luisteren we naar jouw verhaal en plannen we de eerste afspraak met de psycholoog in.

Lees hier meer over onze werkwijze.

Tijdens het adviesgesprek luisteren wij naar jouw verhaal en jouw hulpvraag. Dit gesprek kun je bij ons inplannen, maar je kunt ons ook direct bellen. Het adviesgesprek is gratis en geheel vrijblijvend.

We beoordelen of wij jou de passende hulp kunnen bieden. Daarom lopen we een aantal screeningsvragen bij langs met je. We leggen uit wat je van ons kunt verwachten en adviseren over de mogelijkheden. Let op: deze belafspraak is geen psychologisch consult. Je krijgt dus geen direct advies over je problemen.

Na het uitvragen van jouw gegevens plannen we een kennismaking in met één van onze online psychologen.

Lees hier meer over onze werkwijze.

Ja, uit onderzoek blijkt dat online therapie bij de meeste mentale klachten net zoveel effect heeft als therapie op locatie. Je hoeft niet bang te zijn dat het contact niet goed tot stand komt.

Daarnaast heeft online therapie belangrijke voordelen. Zo heb je geen reistijd meer en voer je de gesprekken vanuit een omgeving waar jij je het meest op je gemak voelt.

Lees hier meer over de voordelen van een online psycholoog.

Wij hanteren verschillende tarieven: 

 • Psychologisch consult 60 min:  € 90,- 
 • Psychologische consult 90 min:  € 140,- 

In overleg kun je kiezen voor een standaard consult (60 min) of voor een langere sessie (90 min). Wij rekenen geen BTW. 

Bovengenoemde duur van de sessies is altijd inclusief 15 minuten verslaglegging en administratie. De daadwerkelijke sessies duren dus 45 minuten of 75 minuten.  

Lees hier meer over kosten en vergoeding.

Dat ligt eraan, in sommige situaties is vergoeding mogelijk. Wij kunnen vergoeding nooit garanderen omdat het per situatie en per verzekeraar kan verschillen. Het is daarom ook altijd verstandig om goed bij jouw zorgverzekeraar te checken waar je recht op hebt. 

Lees hier meer over vergoedingen.

Doordat wij niet met verzekeraars samenwerken, heb jij belangrijke voordelen. Zo heb je voor een afspraak bij Psycholoog.nl bijvoorbeeld geen verwijzing van je huisarts nodig. Ook kom je niet op een lange wachtlijst, maar kun je gewoon direct terecht.

Lees hier verder over de voordelen van onverzekerde zorg.

Wij hanteren geen wachtlijsten en streven ernaar om wachttijden zo kort mogelijk te houden. Je zult bij ons nooit maanden hoeven te wachten totdat je aan de slag kunt. Een eerste kennismaking met een psycholoog kan meestal binnen een week plaatsvinden. De tweede afspraak wordt dan de week daarop al gepland. Of later, mocht je niet elke week een afspraak willen. 

Lees hier meer over hoe dit werkt.

Nee, voor een online afspraak bij Psycholoog.nl heb je geen verwijzing nodig. Onze zorg valt buiten de verzekering. 

Meer weten over hoe dit precies zit? Lees hier meer over onverzekerde zorg.

Tijdens het telefonische adviesgesprek proberen we al zo goed mogelijk te beoordelen of onze psycholoog jou goed kan helpen. Meestal zal dit tijdens jouw eerste afspraak met de psycholoog dan ook de conclusie zijn en kun je samen het vervolg inplannen.

Maar, soms blijkt tijdens de kennismaking met jouw psycholoog toch dat wij jou niet de hulp kunnen bieden die je nodig hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er toch meer aan de hand is dan tijdens het adviesgesprek naar voren kwam. De psycholoog kan dan beoordelen dat je met jouw klachten beter geholpen bent via de huisarts. Hij of zij verwijst je dan door naar de juiste partij.

Dit is afhankelijk van een aantal factoren: de soort problematiek, de ernst en duur van de klachten, de therapievorm en jouw eigen wensen. Bij milde klachten is een klein aantal gesprekken (3-5) soms voldoende om zelf weer verder te kunnen. Bij sommige soorten problematiek is een langer traject helpend. We kunnen het aantal sessies dat je in therapie bent nooit goed voorspellen, omdat klachten door iedereen weer anders worden ervaren en ieder mens weer anders in elkaar zit en anders op therapie reageert.  

De regie ligt hoe dan ook in jouw handen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er in therapie onderwerpen naar boven komen waar je in eerste instantie niet voor kwam. Het is dan aan jou of je hier nog verdere sessies aan wilt wijden, of dat je het voor nu parkeert omdat het geen prioriteit heeft.  

Lees hier meer over verschillende behandelmethoden.

Hierin zijn twee vormen mogelijk. Met jouw hulpverlener kun je kiezen voor gesprekken van 45 minuten of van 75 minuten.

In beide gevallen wordt er altijd 15 minuten extra gefactureerd voor verslaglegging en verdere administratie.  Op jouw factuur zie je dan ook consulten van respectievelijk 60 minuten of 90 minuten terug.

Wanneer je binnen 24 uur voordat de afspraak plaatsvindt afzegt, brengen wij een no-show tarief in rekening. Dit doen wij omdat het op deze korte termijn vaak niet mogelijk is het ontstane gat in de agenda van onze psycholoog alsnog op te vullen. Probeer dus alsjeblieft altijd minimaal 24 uur van tevoren jouw afspraak te annuleren. De geldende tarieven zijn hieronder weergegeven.

 • € 30,- bij een gemiste afspraak van 45 min
 • € 50,- bij een gemiste afspraak van 75 min

Je kunt jouw afspraak annuleren of verplaatsen door minimaal 24 uur van tevoren een mail te sturen naar jouw psycholoog of naar info@psycholoog.nl. Ook kun je ons hiervoor binnen kantooruren bellen op 085 273 3339

Let op: wijzig of annuleer je jouw afspraak korter dan 24 uur van tevoren? Dan brengen wij een no-show tarief in rekening.

Vervolgafspraken kun je rechtstreeks met jouw behandelaar zelf plannen. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op via 085 273 3339.

Je contact jouw psycholoog via mail bereiken. Heb je nog niet eerder via mail contact gehad? Neem dan contact met ons op, dan helpen wij je verder. Bel naar 085 273 3339 of plan een adviesgesprek in.

Je kunt contact opnemen met ons aanmeldteam. Bel naar 085 273 3339 of plan een adviesgesprek in via onze website. Ook kun je ons per mail bereiken op info@psycholoog.nl. Wij denken graag met je mee. 

Aan het eind van het adviesgesprek vragen we je altijd om een beoordeling te schrijven over hoe je het gesprek hebt ervaren. Hier hebben we jouw e-mailadres voor nodig. Via het onafhankelijke review-platform Trustpilot nodigen we jou per mail uit om een review te schrijven over jouw adviesgesprek. Dit kan anoniem en kost enkele minuten.

Wil je een review schrijven over jouw afgesloten behandeling? Nadat je jouw traject bij Psycholoog.nl hebt afgerond, sturen we je na enige tijd de uitnodiging om ook hier een beoordeling van te geven. Ook dit gaat via Trustpilot.

Alle reviews - positief of negatief - worden altijd gepubliceerd.

Heb jij geen uitnodiging ontvangen en wil je graag alsnog een review schrijven? Neem dan contact met ons op via 085 273 3339 of stuur een mail naar info@psycholoog.nl.

Ja, dat kan! We zijn momenteel bezig om deze dienstverlening op te zetten. In de tussentijd kun je jouw vragen op de mail zetten naar info@psycholoog.nl. We helpen je graag verder.

Nee, bij Psycholoog.nl verrichten we geen diagnostiek. Je kunt bij ons starten met een behandeling zonder een diagnose (DSM-classificatie). Ook zonder verwijzing van je huisarts, trouwens.

Lees hier meer over wat wij doen.

Ja, dat kan, mits je een stabiele internetverbinding hebt. Vergeet je niet je webcam mee te nemen?

Wij leveren onverzekerde zorg en werken niet samen met zorgverzekeraars. Je betaalt de factuur dus altijd zelf en ontvangt deze van ons per mail.

Lees hier meer over hoe het zit met kosten en vergoedingen.

Nee, wij bieden alleen zorg aan mensen van 18 jaar en ouder.

De titel 'psycholoog' is onbeschermd, wat betekent dat in principe iedereen zich zo mag noemen. Daarom is het belangrijk om iets meer te weten over verschillende soorten psychologen, opleiding en het verschil met coaches.

Lees hier meer uitleg over psychologen.

Als psycholoog kun je een profiel op onze website krijgen. Je bent dan vindbaar op postcode, specialisaties en behandelmethoden. Hierbij kun je kiezen uit een basis profiel of een plus profiel.

 • Basis profiel: je wordt weergegeven met jouw naam, praktijknaam, foto en adresgegevens. Je profiel is na de plus profielen zichtbaar. Deze optie is gratis.
 • Plus profiel: je kunt extra informatie kwijt in jouw profiel, zoals teksten over wie jij bent, hoe je werkt, wat de kosten zijn, etc. Deze optie kost maandelijks € 9,95 en betaal je via automatische incasso.

Meld je hier aan voor een vermelding op Psycholoog.nl.

De profielen vind je terug op de Vind een Psycholoog pagina.

Let op: we bieden momenteel geen samenwerkingen aan, zoals beschreven bij het pakket Compleet. Vragen over? Stuur dan een mail naar info@psycholoog.nl.

Wil je geen vermelding op Psycholoog.nl, stuur dan een mail naar info@psycholoog.nl met het verzoek om jouw praktijk te verwijderen van de website. We zullen dit dan z.s.m. verwerken.

Wat vervelend dat er iets is misgegaan. We horen heel graag van je en denken mee over een passende oplossing. 

Lees hier meer over onze klachtenregeling.

Geen zorgen, natuurlijk kun je ook gewoon contact met ons opnemen. Je kunt ons bellen op 085 273 3339 of een adviesgesprek inplannen. Dan bellen wij jou op een moment naar keuze. Ook kun je een mail sturen naar info@psycholoog.nl.

Wil je eerst liever contact via Whatsapp? Je kunt ons een bericht sturen op 06 4851 6543.