Als we denken aan midlifecrisis dan denken we aan mensen van middelbare leeftijd die impulsieve keuzes maken. Het is een fenomeen dat al lang wordt geassocieerd met de leeftijd tussen die 40 en 50. Het is een periode waarin mensen stilstaan bij de ‘helft’ van hun leven en zich afvragen of ze het juiste pad hebben bewandeld. Maar kan deze fase ook een kans zijn voor een frisse start? 

Wat is een midlifecrisis?  

Een midlifecrisis is in wezen een periode van reflectie. Het is een tijd waarin mensen zich afvragen of ze hun volledige potentieel hebben bereikt, en ze kunnen twijfelen aan de keuzes die ze hebben gemaakt. Kinderen zijn wellicht al uit huis en de carrière brengt niet meer dezelfde voldoening. Het kan ook zijn dat het lichaam tekenen van veroudering begint te vertonen. Dit kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid, angst of spijt. 

Deze gevoelens kunnen uitdagend zijn, maar dit hoeft niet per definitie negatief te zijn. Het kan een kans zijn om stil te staan bij wat echt belangrijk is en opnieuw te evalueren wat je wil bereiken in de tweede helft van je leven.  

Midlife-groei: een nieuwe benadering 

Deze volgende fase van je leven kun je zien als een tijd van her-uitvinding en groei. Hier zijn enkele manieren waarop je de komende jaren kunt benaderen als nieuwe start:  

  1. Herontdek passies en hobby's: de verantwoordelijkheden van werk en het gezinsleven laten vaak weinig tijd over voor persoonlijke passies. Nu kan het de perfecte tijd zijn om oude hobby's op te pakken of nieuwe te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan schilderen of muziek maken. Deze activiteiten kunnen je leven verrijken.  
  2. Een nieuwe carrière: veel mensen blijven in dezelfde carrière uit comfort of verplichting, maar deze fase kan een ideaal moment zijn om een carrièreswitch te overwegen. Misschien is er altijd al een ander beroep geweest dat je interesseerde. Online-cursussen en opleidingen maken het makkelijker dan ooit om nieuwe vaardigheden te leren en jezelf opnieuw uit te vinden.  
  3. Focus op je welzijn: tijdens deze fase van je leven kun je tijd investeren in je fysieke en mentale gezondheid. Regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en mindfulness kunnen een groot verschil maken. Dit kan ook een moment zijn om eventuele stressfactoren in je leven te identificeren en strategieën te ontwikkelen om ermee om te gaan.  
  4. Verdieping van relaties: of het nu gaat om je partner, kinderen, vrienden of nieuwe contacten, een midlifecrisis biedt de kans om je relaties te verdiepen. Maak tijd voor betekenisvolle gesprekken en wees aanwezig in het moment.  
  5. Nieuwe doelen stellen: een midlifecrisis kan voortkomen uit het gevoel dat je geen doelen meer hebt om na te streven. Maak een lijst van wat je nog wil bereiken. Dit kunnen persoonlijke, professionele of spirituele doelen zijn. Deze nieuwe doelen geven je een hernieuwd gevoel van richting en kunnen je inspireren om actie te ondernemen.  

Een fase van transformatie 

In plaats van de jaren na je 40ste te zien als een tijd van verlies, kan het waardevol zijn om deze jaren te zien als een periode van herontdekking en groei. Door bewuste keuzes te maken, kun je deze fase in je leven gebruiken om jezelf opnieuw uit te vinden, nieuwe doelen te stellen en je gelukkiger te voelen.  

Soms kan het lastig zijn om richting te vinden in het leven, en zijn deze tips niet genoeg. Het kan dan helpend zijn om met een psycholoog in gesprek te gaan. Een psycholoog kan een ander perspectief bieden op de problemen die je ervaart. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan een adviesgesprek in met ons aanmeldteam of neem direct contact met ons op. Wij bieden online therapie via een videobelverbinding met onze psychologen. Zo kan je vanuit het comfort van je eigen ruimte de sessies volgen.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Waarom keuzestress steeds meer voorkomt in de maatschappij

(10-9-2024)

Tegenwoordig hebben we een oneindige mogelijkheid aan keuzes. Dit kan zorgen voor stress, angst. Maar hoe ontstaat keuzestress en waarom komt het steeds meer vo… Lees verder

Werkstress na de zomer: hoe voorkom je een burn-out bij terugkeer naar je werk?

(30-8-2024)

De vakantie is weer voorbij en de meeste mensen gaan weer aan het werk. Hoe zorg je er nu voor dat je geen burn-out ontwikkelt? Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder

Tips: hoe beoefen je zelfcompassie?

(20-8-2024)

Leer jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, zelfs op de moeilijkste momenten. Lees verder