De meeste mensen zullen het gevoel wel kennen: een gebroken hart. Of het nou komt doordat je relatie uit is, of dat degene waar jij verliefd op bent jou niet ziet staan: het doet pijn. Maar hoe ga je nou het beste mee om met dit liefdesverdriet?  

Liefdesverdriet is iets heel vervelends. Sommigen voelen zich vooral heel verdrietig of boos, anderen zijn er letterlijk ziek van. Vaak heb je ook wat meer moeite met concentreren en eten wanneer je last hebt van liefdesverdriet. Maar hoe kom je nou van dat gevoel af? En wat is nou juist wel en niet handig om te doen als je liefdesverdriet hebt? Hier lees je 10 tips om liefdesverdriet te verwerken.  

1. Maak je los van de ander

Zorg ervoor dat je niet meer geconfronteerd wordt met de breuk. Probeer dus zo weinig mogelijk contact te zoeken met degene om wie het gaat. Wanneer je relatie uit is, kan het bijvoorbeeld goed werken om bij het afscheid ervoor te zorgen dat er geen losse eindjes meer zijn qua afspraken en dat je duidelijk naar elkaar maakt dat jullie geen contact meer zullen hebben. Als het helpt kun je diegene bijvoorbeeld blokkeren op sociale media. Verder kan het helpen om spullen van je ex terug te geven of weg te gooien, en foto’s te verwijderen. Als jullie bepaalde rituelen hadden samen, kun je deze misschien vervangen. Dit doe je door andere gewoonten aan te leren. Ook kan het helpen om jezelf in een totaal andere omgeving te brengen. Verhuizen of op reis gaan is misschien niet altijd een optie, maar je inrichting van je huis veranderen kan ook al veel doen. Dit is misschien een zware stap, maar maakt het daarna makkelijker om door te gaan.

2. Probeer niet alleen maar aan diegene te denken

Dit klinkt makkelijker dan het is, maar is toch een belangrijke tip. Wanneer je steeds aan diegene blijft denken, wordt het lastiger om je verdriet een plekje te geven. Je kunt bijvoorbeeld steeds als je een gedachte opmerkt de focus ergens anders opleggen, zoals muziek of je ademhaling. Wat ook kan helpen is om een afscheidsbrief te schrijven aan de ander. Je kan daarin je gevoelens en gedachten nog een keer kwijt, wat kan zorgen voor een gevoel van afsluiting. 

3. Laat het verdriet toe

Wanneer je dan toch die gedachten en het verdriet op voelt komen, onderdruk het dan niet. Sta stil bij de emoties die je ervaart en probeer er bewust van te worden. Het kan helpen om jezelf hierin beperkingen op te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je een bepaalde tijd per dag mag huilen en er aan mag denken, in plaats van dit allemaal weg te drukken. Al is het misschien verleidelijk, probeer geen troost te zoeken in middelen. Je onderdrukt dan het verdriet, wat op de lange termijn juist averechts werkt. Wat beter werkt is om met anderen te praten over het verdriet dat je voelt. Het kan goed zijn om met vrienden of familie te bespreken wat je van hen nodig hebt. 

4. Besteed tijd aan leuke dingen

Spreek af met vrienden en ga met hen leuke dingen doen. Niet alleen breng je zo misschien je hoofd op andere gedachten, maar het zorgt er ook voor dat er dopamine vrijkomt in je hersenen. Dit zorgt er vervolgens voor dat je je gelukkiger voelt en meer energie hebt. Wat hierbij belangrijk is, is dat je niet alleen maar op zoek gaat naar afleiding. Tijd besteden aan het stilstaan bij je verdriet is een goede afwisseling. Probeer hierin een balans te vinden.  

5. Wees lief voor jezelf

Vind jouw manier om extra goed voor jezelf te zorgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gezond te eten en te sporten. Je kan ook meer doen van wat je leuk vindt. Neem bijvoorbeeld meer tijd voor die hobby waar je altijd al aan had willen beginnen.

6. Voorkom extra leed

Probeer het verwerken van je liefdesverdriet zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Je wilt niet dat het je onnodig moeilijk gemaakt wordt. Het helpt bijvoorbeeld om plekken te vermijden waar je diegene tegen zou kunnen komen. Wanneer je relatie over is, kan het ook helpen om mensen dit van tevoren te vertellen als je met ze af gaat spreken. Zo kunnen zij er vast rekening mee houden en ontstaan er geen pijnlijke situaties. 

7. Nieuwe liefde

Het kan best zijn dat je zo bang bent om weer gekwetst te worden, dat je je niet meer open durft te stellen voor de liefde. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk, maar toch niet echt de oplossing. Hoe snel je klaar bent voor een nieuwe relatie verschilt echt per persoon, maar probeer je toch open te stellen als je weer zo ver bent. Hoe sneller je een nieuwe liefde hebt, hoe eerder je over een oude relatie of liefde heen bent. Deze nieuwe persoon zorgt natuurlijk voor positieve afleiding, maar ook wanneer je verliefd bent wordt er meer dopamine aangemaakt. 

8. Probeer het positief te zien

In de eerste instantie zie je natuurlijk vooral heel veel nadelen van je liefdesverdriet, maar probeer ook eens na te denken of deze tegenslag ook voordelen zou kunnen hebben. Dit gevoel kan bijvoorbeeld zorgen voor een bepaalde inspiratie. Bedenk maar eens hoeveel succesvolle liedjes er zijn over dit onderwerp. De relatie of de ander heeft jou misschien ook wel dingen geleerd, of jou op een bepaalde manier gevormd. Probeer hierbij stil te staan en te bedenken wat je hier misschien aan zou kunnen hebben in de toekomst. Het kan helpen om deze dingen op te schrijven, zodat je ze terug kan lezen als je je verdrietig voelt. 

9. Maak een lijst met negatieve kwaliteiten van de ander

Wanneer je liefdesverdriet hebt, heb je vaak een vertekend beeld van de ander. Je denkt misschien aan alles wat zo leuk is aan hem of haar, of aan alle leuke dingen die jullie relatie had. Toch zijn er vaak ook redenen waarom het niet werkte of de liefde niet wederzijds was. Probeer deze dingen te bedenken en op een rijtje te zetten. Dit geeft je een realistischer beeld van de situatie. 

10. Focus je op de toekomst

Ook al zag je de toekomst misschien samen met diegene, het idee dat je geen rekening meer met iemand hoeft te houden kan ook voor mogelijkheden zorgen. Je hebt nu de tijd en mogelijkheid om jezelf misschien nog beter te leren kennen. Je kunt nu je toekomst inrichten zodat het gunstig is voor jou. Plan bijvoorbeeld die reis die je al zo lang wilde doen.  

Wanneer zoek je professionele hulp? 

Liefdesverdriet kan een oorzaak zijn voor een depressie. Wanneer je langer dan 2 weken continu last hebt van sombere gevoelens en helemaal geen licht aan het einde van de tunnel ziet, kan dit het geval zijn. Over je liefdesverdriet heen komen is in dit geval ingewikkelder. Het kan dan helpen om professionele hulp in te schakelen.  

Psycholoog.nl kan je helpen bij depressieve of sombere gevoelens na liefdesverdriet. Samen met onze psycholoog bespreek je wat jouw het beste kan helpen. Bel ons gerust voor meer informatie of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Dag van de Seksuele Gezondheid

(4-9-2024)

4 september is het jaarlijks de dag van de Seksuele Gezondheid. Lees in in deze blog meer wat dit precies inhoudt! Lees verder

Hoe een veilige hechting een relatie in stand houdt

(24-6-2024)

Een veilige hechting zorgt ervoor dat een gezonde, waardevolle en langdurige relatie kan ontstaan en stand kan houden. Lees verder

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Hoe om te gaan met verschillende toekomstplannen in een relatie

(17-6-2024)

In een relatie kan het voorkomen dat toekomstplannen niet overeenkomen tussen beide partners. Toch hoeft dit niet het einde van de relatie te betekenen. Lees hi… Lees verder