We zijn allemaal wel eens angstig. Op zichzelf is angst een hele nuttige emotie. Wanneer de angsten wellicht niet reëel zijn, kunnen deze angsten je belemmeren. Er zijn verschillende manieren waarop je angst kan voelen in je lichaam. Gelukkig bestaan er ook verschillende manieren waarop je jezelf kan kalmeren.
Wat is angst?
Angst is een emotie die we als mensen kunnen voelen. We voelen vaak angst als er dreigend gevaar is. Angst is een normale reactie van het lichaam. Het houdt ons alert en zo kunnen we beter reageren op een dreigende situatie. Angst kan dus een hele nuttige en functionele emotie zijn.
Er is een verschil tussen angst en vrees. Wanneer je op het puntje van een berg staat te wankelen, dan noemen we dit vrees. De gevoelens van vrees zijn dan gegrond. Het lichaam wordt voor een korte tijd in een alerte staat gebracht, zodat je snel kan reageren. Angst is het anticiperen op iets wat er in de toekomst gaat gebeuren. Dan kunnen de angstige gevoelens wellicht niet-reëel zijn. Het gevoel dat je dan krijgt lijkt meer op spanning en treedt al op voordat de situatie zich voordoet. Dit houdt een langere tijd aan dan vrees.
Angst in je lichaam
Het gevoel van angst gaat gepaard met een tal van symptomen, zowel lichamelijk als geestelijk. Hieronder worden enkele voorbeelden genoemd van hoe je angst in je lichaam kan herkennen:
- Zweten op het moment dat je iets gaat doen wat je eng vindt
- Hartkloppingen
- Duizeligheid
- Benauwdheid
- Rood worden
- Het gevoel hebben de controle te verliezen
- Niet meer goed weten waar je bent
- Tintelingen in je handen of voeten
- Misselijkheid
- Een droge mond
Het verschilt per persoon hoe de angst zich uit. Sommige mensen hebben meer lichamelijke symptomen, andere meer geestelijke symptomen. Ook de ernst van de symptomen kan veranderen. Wanneer de angstsymptomen je dagelijks leven zodanig beïnvloeden dat je niet meer kan doen wat je moet doen of wil doen, is het verstandig om hier met een huisarts of psycholoog over te praten.
Hoe kalmeer je jezelf?
Er zijn dus veel verschillende manieren waarop angst zich kan uiten. Dit resulteert vaak in het vermijden van de situatie of het niet onder controle kunnen houden van de angstgevoelens. Er zijn manieren om jezelf te kalmeren als je de angstgevoelens voelt opkomen.
Een manier waarop je dit kunt doen is door mindfulness toe te passen. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat mindfulness de symptomen van angst kan verminderen. Wil je meer lezen over mindfulness, klik dan hier.
Een andere manier om jezelf te kalmeren is door te bewegen. Wanneer je even met iets anders bezig bent, wordt je brein afgeleid en kunnen de symptomen afnemen. Het kan daarnaast helpend zijn om er met iemand over te praten wanneer je de angstsymptomen ervaart. Dit kun je doen met iemand die je goed kent, maar ook met een psycholoog. Een psycholoog kan je helpen om de angst gedachten en gevoelens te verminderen.
Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen met deze angstgevoelens en gedachten. Heb je na het lezen van deze blog vragen of zijn er andere dingen waar je over wilt praten? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.
Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.