Je moet een presentatie geven en je voelt dat je hart sneller klopt, je gaat sneller ademen en je wil het liefst naar huis. Dit zijn allemaal tekenen van faalangst. Lees in deze blog hoe faalangst werkt en hoe je faalangst kan behandelen.
Wat is faalangst?
Faalangst is een veel voorkomende klacht waarbij iemand veel angst ervaart om niet aan de verwachtingen van een ander of zichzelf te voldoen. Deze angst kan als gevolg hebben dat iemand uitdagende taken of situaties gaat vermijden. Faalangst komt vaak voor met betrekking tot schoolprestaties of werk. Het komt vaak voor in combinatie met een sociale angststoornis of een gegeneraliseerde angststoornis.
Faalangst kan functioneel zijn. Het kan dienen als motivatie om goed voorbereid te zijn voor een belangrijke gebeurtenis. Je gaat bijvoorbeeld goed leren voor een examen, zodat de kans dat je faalt kleiner wordt. Echter, wanneer de angst om te falen te groot wordt, ga je stressvolle situaties vermijden of bevries je. Dit kan vervelende gevolgen hebben en gaat ten koste van je prestatie.
Hoe uit faalangst zich?
Wanneer je faalangst hebt, kan dit zich op meerdere vlakken manifesteren. Hieronder worden voorbeelden genoemd van enkele symptomen die je kan ervaren als je last hebt van faalangst:
- Cognitieve symptomen: je kunt moeite hebben om je te concentreren of je maakt je voortdurend zorgen over de mogelijkheid van falen. Daarnaast kun je negatief over jezelf en je prestaties gaan denken.
- Emotionele symptomen: je kunt gevoelens van paniek, hulpeloosheid, stress of angst ervaren op momenten dat je moet presteren.
- Gedragsmatige symptomen: je kunt uitdagende taken gaat uitstellen of vermijden. Verder kun je je overmatig gaan voorbereiden.
- Fysieke symptomen: je kunt gaan zweten of trillen als je moet presteren. Daarnaast kan je hartslag versnellen of kun je hoofdpijn krijgen.
Waar komt faalangst vandaan?
Als mens heb je de behoefte om gewaardeerd te worden. Faalangst kan voorkomen uit de angst om niet goed genoeg te zijn voor een ander, maar ook voor jezelf. Je kunt jezelf te hoge verwachtingen opleggen, die je eigenlijk niet kan bereiken. Ook eerdere negatieve ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je bang bent om de volgende keer te falen. Wanneer je last hebt van een laag zelfbeeld, kan dit ook bijdragen aan het hebben van faalangst.
Hoe wordt faalangst behandeld?
Faalangst wordt doorgaans behandeld door middel van Cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapie worden negatieve gedachtes uitgedaagd. Er wordt objectief en rationeel naar de negatieve gedachtes gekeken en ze worden in twijfel getrokken.
Een manier om tijdens stressvolle momenten tot rust te komen is mindfulness. Tijdens mindfulness wordt er gefocust op de ademhaling en het terugbrengen van de rust in het lichaam.
Psycholoog.nl kan je helpen om van je faalangst af te komen. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie. Benieuwd wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen? Lees hier meer over wie zijn of plan een gratis adviesgesprek in. Direct in contact komen met een psycholoog? Klik dan hier.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht