De examenperiode op de middelbare school komt er weer aan en dit kan voor veel leerlingen een bron van stress en angst zijn. Faalangst, een veelvoorkomend probleem onder jongeren en studenten, kan deze stress verergeren. In dit artikel delen we tien waardevolle tips om faalangst aan te pakken en met meer zelfvertrouwen examens tegemoet te treden. 

Wat is faalangst en welke klachten horen hierbij?  

Faalangst is een intense angst om te falen, zelfs als er voldoende capaciteiten en kennis aanwezig zijn. Deze angst kan leiden tot fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten, trillen, en mentale klachten zoals piekeren, negatieve gedachten, en concentratieproblemen. Het kan ook leiden tot vermijdingsgedrag, waarbij studenten situaties vermijden die angst oproepen, zoals het maken van examens. 

Hoe ontstaat faalangst?  

Faalangst kan verschillende oorzaken hebben, waaronder perfectionisme, negatieve zelfspraak, eerdere negatieve ervaringen en externe druk van ouders, leraren of peers. Ook kunnen hoge verwachtingen vanuit de samenleving of de angst voor afwijzing bijdragen aan het ontstaan van faalangst. Het is belangrijk om de specifieke triggers van faalangst te identificeren om effectief met deze angst om te kunnen gaan. 

10 Tips tegen faalangst:  

  1. Herken en erken je gedachten: leer om je negatieve gedachten te herkennen en uit te dagen. Vaak zijn deze gedachten irrationeel en niet gebaseerd op feiten. 
  2. Ontwikkel realistische doelen: stel realistische doelen voor jezelf en wees tevreden met vooruitgang, zelfs als het niet perfect is. Wees daarbij ook lief voor jezelf, waarom zou je jezelf harder behandelen dan dat je anderen behandelt?  
  3. Bereid je goed voor: een goede voorbereiding kan helpen om zelfvertrouwen op te bouwen en faalangst te verminderen. Maak een planning, maak samenvattingen en oefen met oude examens. Hierdoor verklein je de kans dat er dingen verkeerd zullen gaan.  
  4. Gebruik ontspanningstechnieken: leer ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, progressieve spierontspanning, en mindfulness om stress te verminderen en angstgevoelens te kalmeren. 
  5. Visualiseer succes: visualiseer jezelf met succesvolle resultaten en focus op positieve uitkomsten in plaats van te blijven hangen in negatieve scenario's. 
  6. Vermijd perfectionisme: accepteer dat fouten maken normaal is en deel van het leerproces. Wees niet bang voor feedback, niemand is namelijk perfect en het is belangrijk om van fouten te leren.  
  7. Zoek steun: praat over je gevoelens met vrienden, familie of een vertrouwenspersoon. Het delen van je zorgen kan opluchting bieden en nieuwe perspectieven bieden. 
  8. Beweeg en eet gezond: regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet dragen bij aan een betere mentale gezondheid en kunnen de symptomen van faalangst verminderen. 
  9. Focus op het proces: richt je aandacht op het proces van leren en groeien in plaats van alleen op het eindresultaat. Waardeer de inspanning die je levert, ongeacht het resultaat.
  10. Zoek professionele hulp: Als faalangst je dagelijkse functioneren belemmert, overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut. Zij kunnen je helpen om effectieve strategieën te ontwikkelen om met faalangst om te gaan. 

Door deze tips toe te passen, kun je de impact van faalangst verminderen en met meer vertrouwen en veerkracht de uitdagingen van examens en andere stressvolle situaties tegemoet treden. Onthoud dat het normaal is om af en toe angstig te zijn, maar dat er altijd manieren zijn om deze gevoelens te overwinnen en te gedijen. 

Lukt het je niet om met behulp van deze tips je faalangst te overwinnen en beïnvloedt faalangst je dagelijks functioneren? Overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Bij Psycholoog.nl helpen we je hier graag bij, bijvoorbeeld met behulp van cognitieve gedragstherapie. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Kracht van Routine: Hoe Structuur Helpt bij Angst en Depressie

(13-9-2024)

Een routine kan ons helpen in het dagelijks leven, zo ook wanneer je last hebt van angstige en sombere gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Waarom keuzestress steeds meer voorkomt in de maatschappij

(10-9-2024)

Tegenwoordig hebben we een oneindige mogelijkheid aan keuzes. Dit kan zorgen voor stress, angst. Maar hoe ontstaat keuzestress en waarom komt het steeds meer vo… Lees verder

Terug naar school na de vakantie: omgaan met sociale angst bij jongeren

(6-9-2024)

De zomervakantie is weer voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Dit kan naast veel positieve gevoelens, ook sociale angst met zich meebrengen. Lees er meer o… Lees verder

Midlifecrisis of midlife-groei? Hoe het leven na je 40ste een nieuwe start kan zijn

(4-9-2024)

Een midlifecrisis hoeft geen crisis te zijn. Het kan ook een moment van reflectie en groei zijn. Lees in deze blog hoe je een midlifecrisis op een nieuwe manier… Lees verder