Wanneer je onderweg bent met de auto of in de trein zit, vinden veel mensen het fijn om muziek te luisteren. Maar ook tijdens het sporten kan muziek luisteren je een flinke boost geven. Muziek heeft een enorme impact op onze emoties, hersenen en gedrag. Het activeert onze hersenen en kan zelfs ons immuunsysteem verbeteren.  

Wat gebeurt er in jouw brein als je muziek luistert? 

De een houdt van klassieke muziek en de ander gaat los op techno. Iedereen heeft zo een eigen muzieksmaak, maar hoe dan ook houdt iedereen van muziek. Je kan er blij van worden, of juist verdrietig.  Maar hoe kan het dat muziek ons zo in vervoering brengt? 

Als je muziek luistert zijn alle verschillende hersengebieden tegelijkertijd actief. Muziek stimuleert motorische gebieden, waardoor een onweerstaanbare drang om te dansen ontstaat. Hersengebieden die emoties verwerken, worden ook geactiveerd door muziek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een muziekstuk je zo diep kan raken. En als je naar muziek luistert die je leuk vindt, produceren je hersenen dopamine. Dat is dezelfde chemische stof die vrijkomt als je iets lekkers eet of als je verliefd bent. Dit zorgt weer voor een gevoel van geluk. 

Als je samen muziek maakt met anderen, zoals samen zingen, produceren je hersenen nog zo’n fijn stofje: oxytocine. Dit “liefdeshormoon” zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met anderen. Muziek creëert een gevoel van eenheid en vertrouwen tussen mensen. 

Muziek verbetert het immuunsysteem 

De potentiële impact van muziek op de algemene lichamelijke gezondheid is ook intrigerend. Uit een onderzoek blijkt dat wanneer je naar rustgevende muziek luistert, hogere niveaus van een specifiek antilichaam in het immuunsysteem ontstaan, wat suggereert dat blootstelling aan muziek de immuniteit kan verbeteren. 

Invloed van muziek op het welzijn 

Je kunt om verschillende redenen muziek luisteren. De voornaamste reden dat er muziek geluisterd wordt, is de invloed die muziek heeft op je emotie. Het behouden van de stemming of het verbeteren ervan is een functie die veelal gebruikt wordt. Maar ook het vermogen om je emoties op te wekken of te versterken. Er zijn verbanden gevonden tussen het luistergedrag en het ervaren van gelukzaligheid. Wanneer je muziek vooral gebruikt om je stemming te reguleren, zul je sneller tevreden zijn met je leven. 

Muziek dient ook als een medium dat je kunt gebruiken om je identiteit te ontwikkelen. Dit kan tot stand komen doordat je jezelf identificeert met teksten en ideëen van artiesten. Zo kun je bewuster worden van je eigen identiteit. Het luisteren naar muziek kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van een sociale identiteit. Met bepaalde muziekvoorkeuren kun je jezelf een plek geven in de sociale wereld en jezelf presenteren. Luistergedrag staat in dit geval dan ook in verband met vriendschappen. 

Zelf muziek maken, zorgt voor verandering in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij je motoriek en het luisteren. Als je alleen maar luistert naar muziek heeft dat eigenlijk al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt op hoge leeftijd nog herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Wanneer je naar muziek luistert zorgt het ervoor dat je ontspannen bent, je bloeddruk verlaagt en je minder gestrest voelt. De positieve invloed van muziek wordt steeds meer gebruikt bij behandelingen van slapeloosheid en depressie. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Bronnen:

van den Broek, J. Wat doet muziek met ons? npokennis.nl 

hersenstichting.nl 

Sluijs, M. E. De mediërende rol van emoties in de relatie tussen functies van muziekluisteren en welzijn. Masterthese jeugdstudies

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Impact van Studieschuld op Mentale Gezondheid

(8-12-2023)

De 'pech generatie' kampt grotendeels met een studieschuld. Dit kan gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Lees verder

De effecten van stigmatisering van mentale aandoeningen

(7-12-2023)

Er hangt nog steeds een stigma boven psychische aandoeningen. Lees hier meer over de gevolgen van deze stigmatisering. Lees verder

De slachtofferrol doorbreken

(30-11-2023)

De slachtofferrol is een rol die mensen aannemen in tijden van stress of spanning. Echter, sommige mensen blijven hier langer in hangen dan goed is voor ze. Het… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

(29-11-2023)

In de blogserie over cognitieve gedragstherapie leer je alles over dit onderwerp. Lees in deze eerste blog wat het is en bij welke klachten het kan worden ingez… Lees verder