Zelfliefde is een woord dat steeds populairder wordt. Toch zijn de meningen over zelfliefde verdeeld. Een beeld dat mensen kunnen hebben is dat mensen door zelfliefde zich boven anderen plaatsten. Hierdoor kan het gezien worden als egoïstisch en soms zelfs als narcistisch. Eigenlijk is zelfliefde belangrijk en van belang om tevreden te kunnen zijn met jezelf. Maar waarom is het zo moeilijk om van jezelf te houden? En hoe word je er beter in?
Wat is zelfliefde?
Zelfliefde betekent letterlijk houden van jezelf. Het is een van de lastigste dingen in het leven maar tegelijkertijd ook van grote waarde. Het draait eigenlijk om het volledig accepteren van jezelf en om het erkennen van je eigenschappen en karaktertrekken. Dus het kunnen omarmen van je goede en mindere kanten. Dit gaat vaak samen met het ontdekken van jezelf en wat je leuk vindt.
Het lastige aan zelfliefde is dat het een ongrijpbaar begrip is. Het kan voor mensen vaag klinken en er is niet een standaard waar je naar streeft en kan bereiken. Je kan met je verstand bijvoorbeeld wel denken dat je meer van jezelf wil houden, maar het echt voelen van liefde voor jezelf kan in de praktijk anders zijn.
Waarom is zelfliefde van belang?
Als je opgroeit zijn er continue verwachtingen uit de omgeving. Bijvoorbeeld op school, als er iets zoals lezen niet goed gaat ten opzichte van de verwachtingen uit de omgeving wordt er vaak al snel gezocht naar ondersteuning voor dit vak. Als kind leer je dus dat er verachtingen zijn waaraan je moet voldoen, anders ben je ‘niet goed genoeg’. Je bent dus continue met je omgeving bezig en het is dan lastig om alles van jezelf te kunnen omarmen.
Toch is het van belang om alle aspecten van jezelf te accepteren en van jezelf te houden. Als je namelijk de keuze maakt dit te doen kan je energie en geluk uit jezelf halen en dit verhoogd je zelfvertrouwen. Ook ben je dan minder bezig met de verwachtingen en meningen uit de omgeving omdat je zelfvertrouwen uit jezelf haalt. Je gaat jezelf krachtiger voelen en het geeft ook meer rust omdat je minder met de omgeving bezig bent. Het kost ook veel energie om telkens met de verwachtingen van de omgeving bezig te zijn.
Innerlijke criticus
Op een of andere manier is houden van jezelf voor de meeste mensen moeilijker dan houden van een ander, hoe komt dat toch? Een probleem dat hierin een rol speelt is dat we hoge verwachtingen hebben van ons zelf, vaak niet haalbaar. Ook zijn we sneller geneigd om onszelf te bekritiseren als we een beetje afwijken van het ideale plaatje in ons hoofd. Vaak streven we naar een bepaalde manier van perfectie, terwijl dat niet haalbaar is. Op dat soort momenten moet je jezelf afvragen: ‘als een vriend of vriendin dit zou doen, zou ik dan ook zo reageren?’ Dat kan helpen minder kritisch naar jezelf te kijken.
Tips voor meer zelfliefde
De meeste mensen beseffen wel dat zelfliefde van belang is, maar het kan lastig zijn om dit in praktijk te brengen. Deze tips kunnen daarbij helpen:
- Maak allereerst de keuze om van jezelf te houden.
- Accepteer jezelf en durf jezelf te zijn.
- Stop met zoeken van bevestiging, je hebt de mening van anderen niet nodig om van jezelf te houden.
- Stop met jezelf vergelijken met anderen, iedereen is anders.
- Luister niet naar je negatieve gedachten.
- Wees niet te hard voor jezelf en laat perfectionisme los.
- Wees trots op jezelf en geef jezelf ook eens een complimentje.
Ben je onzeker over jezelf en zou je hulp willen krijgen bij het vergroten van je zelfvertrouwen en zelfliefde? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.