Een gezonde werkdruk is prima, maar wat gebeurt er als het ongezonde werkstress wordt en ook leidt tot ziekteverzuim? Verzuim door stress en psychische problemen kan worden voorkomen door vroegtijdig signalen te herkennen en erop te reageren. Maar wat is werkstress precies? En hoe ga je hiermee om?
Wat is werkstress?
Stress door een werksituatie noemen we werkstress. Dit kan komen door de hoeveelheid werk, maar ook door hoe iemand de werkdruk ervaart. Je kunt het gevoel hebben vast te zitten of de controle kwijt te zijn. Ook privésituaties kunnen stressvol zijn, bijvoorbeeld als je naast het werk een mantelzorger bent. Als er weinig herstelmogelijkheden en ‘opladers’ tegenover staan, dan kan stress leiden tot gezondheidsproblemen en ziekteverzuim.
Signalen van werkstress
Signalen van werkdruk zijn alertheid en concentratie. Fysiek gezien kun je het warm krijgen en een beetje zweten om de warmte kwijt te raken is niet ongebruikelijk. Deze symptomen verdwijnen zodra het stressvolle moment voorbij is. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Wanneer je geen tijd hebt om te herstellen en op te laden, dan kunnen er signalen op het werk ontstaan. Denk aan de daling van je productiviteit, verandering op de werkvloer en werkzaamheden moeilijk vinden. Je kan cynisch worden over de werkdruk of het bedrijf, snel geïrriteerd door je collega’s en ontevredenheid zijn ook signalen. Je kunt je sneller gaan ziekmelden om weer bij te komen van het stressvolle moment.
Omgaan met werkstress
Wat moet je doen als je langdurig gestrest bent op het werk? Hoe ga je om met werkstress? Werkstress goed beheersen betekent zelf in kaart brengen wat de stressfactoren zijn en daarop gaan inspelen. Waar kun je wat aan veranderen? Of kun je in gesprek gaan met je leidinggevende? Hier zijn wat tips om te leren om te gaan met werkstress:
- Houd overzicht: er kan veel stress ontstaan wanneer je het overzicht kwijtraakt. Als je overzicht hebt, zal je ondanks de grote werkdruk het gevoel hebben dat je alles onder controle hebt. Overzicht en structuur zorgen ervoor dat je rust in je hoofd ervaart. Neem dus even de tijd om je bureau op te ruimen. Dit scheelt zoekwerk en voorkomt stressvolle situaties. Maak een schema en een takenlijstje zodat je je niet overweldigd voelt door alle verwachtingen.
- Relativeren: het is belangrijk om te kunnen relativeren en dat je hoofd- en bijzaken in je leven van elkaar kunt onderscheiden. Soms kun je je ontzettend druk maken om allerlei onbenulligheden. Dingen die niet relevant zijn voor extra levensgeluk, maar je wel stress kan bezorgen. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet alles onder controle kunt hebben. Probeer je niet druk te maken om kleine dingen. In de stress schieten van dingen waar je geen controle over hebt, is onnodig. Je kan je beter focussen op dingen waar je wel invloed op hebt. Je kunt leren relativeren door voor jezelf na te gaan hoe belangrijk het allemaal is wat er nog gedaan moet worden. Kun je een taak wellicht uitstellen, zodat je prioriteit kunt geven aan een ander opdracht? Door te leren relativeren en de belangrijkste zaken een prioriteit te geven, zal je beter met de stress op je werk kunnen omgaan.
- Rust uit: ontspanning en rust nemen zijn belangrijk om te herstellen van het werk en weer op te laden voor de volgende dag. Weinig slaap zorgt ervoor dat je gevoeliger bent voor stress en kun je minder goed omgaan met stressvolle situaties. Het is niet erg als je een keer gaat overwerken om een deadline van werk te halen, maar wanneer dit een patroon wordt kun je je niet goed herstellen. Het is belangrijk om fysiek en mentaal te herstellen door voldoende nachtrust te hebben en voor ontspanning te zorgen. Goed slapen houdt in dat je een vast slaapritme hebt en voldoende nachtrust. Om goed te ontspannen is het belangrijk dat je iets gaat doen wat je echt leuk vindt en waar je energie van krijgt. Misschien is dat voor jou een wandeling maken, stukje fietsen of lekker een boek lezen.
Heb je hier vragen over of wil je hierover met een psycholoog praten? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.
Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543.