EMDR is een vorm van traumatherapie die steeds vaker wordt toegepast bij mensen die een trauma hebben opgelopen. Maar hoe werkt EMDR dan precies? En wat zijn de voordelen van deze therapie? Lees het in deze blog.  

Wat is EMDR? 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization en Reprocessing. Het is een therapievorm die wordt gebruikt om traumatische ervaringen en de negatieve effecten daarvan te behandelen. Een trauma kan een schokkende ervaring zijn, zoals een verkeersongeluk of een geweldsmisdrijf. EMDR kan ook worden ingezet bij traumatische ervaringen die verder in het verleden zijn voorgevallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pesterijen in je jeugd.  

Niet iedereen die iets traumatisch meemaakt, heeft EMDR nodig. Sommige mensen ontwikkelen psychische klachten na een trauma. Vaak zijn dit herbelevingen aan de gebeurtenis en nachtmerries. Ook angst, sombere gevoelens en vermijdingsgedrag komen vaak voor.  

Hoe werkt EMDR?  

Het kernprincipe van EMDR is dat het verwerken van traumatische ervaringen wordt vergemakkelijkt door gecontroleerde oogbewegingen, handtikken of geluiden. Een EMDR- proces begint met het ophalen van gedachten en gevoelens die horen bij de traumatische ervaringen. De therapeut krijgt op deze manier inzicht in de gebeurtenis, maar op deze manier wordt ook het verwerkingsproces in gang gezet. De therapeut kan vragen om de gebeurtenis opnieuw terug te halen, maar zal dit nu combineren met een afleidende stimulus (een geluid dat van het linkeroor naar het rechteroor gaat, een lichtje dat van links naar rechts gaat of handbewegingen). Dit gaat een tijdje door, waarna er een pauze wordt genomen.  

Tijdens een EMDR-behandeling komen er vaak veel gedachten en beelden naar boven. Het kan ook voorkomen dat iemand lichamelijke sensaties ervaart. Hierdoor kan een EMDR-behandeling erg intens aanvoelen. Veel mensen ervaren vermoeidheid na een EMDR-sessie. Deze vermoeidheid houdt vaak niet lang aan.  

Wat zijn de voordelen?  

Ondanks dat EMDR vaak een intense behandeling is, kent het wel veel voordelen. Hieronder worden een aantal voordelen beschreven:  

  • De snelheid van de behandeling: EMDR is een relatief kortdurende behandeling, in vergelijking met andere vormen van psychotherapie. In sommige gevallen zijn er al na een paar sessies aanzienlijke verbeteringen 
  • Effectiviteit: EMDR wordt vaak ingezet bij de behandeling van PTSS (posttraumatische stressstoornis) en blijkt erg effectief. De therapie kan ook worden ingezet voor andere psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en fobieën.  
  • Weinig praattherapie: in tegenstelling tot traditionele therapieën vereist EMDR minder verbale verwerking van het trauma.  

EMDR is niet voor iedereen geschikt. Laat je goed voorlichten over de werking van de therapie en bespreek je klachten eerst met een huisarts of psycholoog. Het is bij Psycholoog.nl niet mogelijk om een traumabehandeling zoals EMDR te ontvangen. Heb je vragen over EMDR of andere klachten waar je hulp bij zoekt?

Bekijk hier wat Psycholoog.nl wél voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem contact op met ons aanmeldteam via 085-2733339 of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Kracht van Imaginaire Exposure en meer

(23-8-2024)

Er zijn veel verschillende benaderingen om trauma te behandelen. Of het nou EMDR of Imaginaire Exposure is. Lees in deze blog over verscheidene behandelmethoden… Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder

Dissociatieve identiteitsstoornis

(12-6-2024)

DIS is een complexe psychische aandoening die ingewikkeld te diagnosticeren en behandelen is. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Waarom kan ik niet huilen?

(5-6-2024)

Niet kunnen huilen kan erg vervelend zijn, vooral als je het verdriet wel voelt. Lees in deze blog meer over waar dit vandaan kan komen. Lees verder