In een wereld waarin mentale gezondheid steeds meer aandacht krijgt en ook nodig heeft, is het cruciaal om de juiste zorg op het juiste moment te bieden. Maar hoe weten we wat de beste aanpak is? Het antwoord ligt misschien wel in een eenvoudig, maar krachtig instrument: het verkennend gesprek. In deze blog gaan we er dieper op in waarom dit gesprek zo belangrijk is.
Wat is een adviesgesprek?
Een adviesgesprek, ook wel een verkennend gesprek genoemd, is een gesprek met de hulpvrager waarin wordt gekeken of er hulp vanuit de ggz of vanuit een ander sociaal domein zoals de schuldhulpverlening nodig is. Het doel van dit gesprek is om te bepalen welke vorm van zorg of ondersteuning het meest geschikt is voor de persoon in kwestie. Het gesprek wordt gevoerd vanuit het perspectief van herstelbevordering en positieve gezondheid, waarbij de hulpvraag en de krachten van de persoon centraal staan.
Wat is het belang van een adviesgesprek?
Het adviesgesprek speelt een essentiële rol bij het bieden van de juiste zorg op het juiste moment. Door de hulpvraag van de persoon te verkennen en de context ervan te begrijpen, kunnen professionals samen met de persoon en zijn naasten bepalen welke vorm van zorg of ondersteuning het meest passend is.
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de mensen na een verkennend gesprek niet wordt doorverwezen naar de ggz, wat wachttijden kan verminderen en de druk op de zorg kan verlichten. Deze afstroom van mensen naar andere vormen van ondersteuning, zoals schuldhulpverlening of andere sociale hulp, draagt bij aan een effectievere en efficiëntere benutting van zorgmiddelen en helpt de toegang tot de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.
Hoe ziet dit eruit voor de toekomst?
Het belang van het adviesgesprek wordt steeds meer erkend, wat heeft geleid tot aanbevelingen voor landelijke bekostiging door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Op dit moment vindt er een experiment plaats waar een vrij tarief voor de financiering van deze gesprekken wordt ondersteund. De Nederlandse ggz hoopt dat de minister het advies spoedig zal opvolgen, zodat de financiering tegen 1 januari 2025 is geregeld. Hierdoor komen mensen sneller terecht op de juiste plek en worden wachttijden verminderd.
Hoe doen wij dit bij Psycholoog.nl?
Ook bij Psycholoog.nl starten we met een adviesgesprek. Bij ons is dit in de vorm van een gratis en vrijblijvend telefonisch gesprek van ongeveer 15 minuten. Hierin luisteren we naar jouw verhaal en brengen we samen jouw hulpvraag in kaart. Op die manier kijken we of wij jou de juiste hulp kunnen bieden. Ook leggen we uit wat je van ons kan verwachten en adviseren we je over de mogelijkheden. Vervolgens kunnen we direct een intakegesprek met één van onze psychologen voor je inplannen.
Heb je hier vragen over? Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan direct een vrijblijvend en gratis adviesgesprek in, of bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen?