Thuiswerken is sinds de COVID-19 pandemie de norm geworden voor veel mensen. Maar hoe beïnvloedt de verschuiving van de traditionele kantoorsetting naar de thuiskantooromgeving eigenlijk onze mentale gezondheid? Lees in deze blog meer over de impact van thuiswerken en hoe je de juiste balans hierin kan vinden!  

Thuiswerken als nieuwe norm  

Tijdens de COVID pandemie was het in veel gevallen onmogelijk om op kantoor te werken. Mensen werden gedwongen om thuis te werken. Nu de COVID pandemie voorbij is, is het thuiswerken bij veel mensen blijven hangen. Veel mensen vinden het prettig en zien er veel voordelen van in. Zo biedt thuiswerken flexibiliteit en gemak, waardoor mensen meer controle hebben over hun werkomgeving. Geen lange pendeltochten, geen strikte kantoortijden – je bent minder tijd kwijt aan reistijd en hebt daardoor meer vrije tijd over. Dit biedt een gevoel van vrijheid en autonomie.  Bovendien kan het een gevoel van veiligheid bieden tijdens onzekere tijden, zoals tijdens een pandemie. Dit verklaart waarom veel mensen thuiswerken omarmen en het als een positieve verandering in hun werkritme beschouwen. 

Wat is de invloed van thuiswerken op onze mentale gezondheid?  

Sinds de COVID pandemie is er veel onderzoek gedaan naar de invloed van thuiswerken op onze mentale gezondheid. Deze effecten omvatten onder andere fysieke klachten zoals vermoeidheid en rugklachten, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door een slechte houding. Ook kunnen mentale klachten ontstaan zoals een burn-out, stress en depressie. Factoren die hieraan bijdragen zijn onder andere verminderde lichamelijke activiteit, eenzijdige voeding en de aanwezigheid van kinderen thuis. Verder kunnen mensen die veel thuiswerken sneller in een sociaal isolement terecht komen door verminderd sociaal contact met collega's.   

Thuiswerkers melden ook een toename van werkdruk, soms resulterend in langere werktijden of aangepaste schema's, wat vaak gepaard gaat met een verhoogd risico op mentale klachten. Bovendien kan het langdurig thuis zitten leiden tot een gevoel van sleur, wat een negatieve invloed kan hebben op motivatie en kan leiden tot verveling. Deze sleur wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan stimulatie in vergelijking met werken op kantoor, waar interacties met collega's meer prikkels bieden. 

Tips voor een gezonde thuiswerk omgeving 

  1. Ergonomische werkplek: creëer een ergonomische thuiswerkplek om fysieke klachten te voorkomen.
  2. Houdt contact: maak gebruik van technologie om regelmatig contact te houden met collega's en verbonden te blijven.
  3. Neem een break: plan regelmatige pauzes in je werkdag om te ontspannen en je geest te verfrissen.
  4. Beweeg: zoek naar manieren om fysiek actief te blijven, zowel binnen als buiten, om stress te verminderen en je humeur te verbeteren.
  5. Houd werk en privé zoveel mogelijk gescheiden: probeer dezelfde routines aan te houden als op een ‘normale’ werkdag.
  6. Behoud je dagelijkse routine: denk aan regelmatige etenstijden en het aanhouden van dagelijkse bezigheden, zoals douchen, koken, en klaarmaken voor een werkdag. 

Merk jij de negatieve invloed van thuiswerken en heb je last van mentale klachten? Het kan helpend zijn om hier met een psycholoog over te praten. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in 

Eventueel kan je iets regelen met jouw werkgever. Lees hier over de mogelijkheden voor een traject via jouw werkgever.  


Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Bronnen:  

Birimoglu Okuyan, C. & Begen, M.A. (2021). Working from home during the COVID-19 pandemic, its effects on health, and recommendations: The pandemic and beyond. Perspectives in Psychiatric Care, 58(1), 173-179.  

Xiao, Y., Becerik-Gerber, B., Lucas, G., & Roll, S.C. (2021). Impacts of working from home during covid-19 pandemic on physical and mental well-being of office workstation users. Journal of Occupational and Environmental Medicine, 63(3), 181-190. 

https://www.rivm.nl/nieuws/thuiswerkers-hebben-meer-kans-op-gezondheidsklachten#:~:text=Gevolgen%20van%20thuiswerken%20voor%20sociale,17%25%20hoger%20op%20deze%20schaal. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Terug in je Ritme na de Vakantie

(9-9-2024)

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier zijn 7 tips om weer terug in je ritme te komen na de vakantie! Lees verder

Hoe verbeter je jouw werkrelaties?

(5-9-2024)

De band met collega's versterken doe je zo! Lees verder

Midlifecrisis of midlife-groei? Hoe het leven na je 40ste een nieuwe start kan zijn

(4-9-2024)

Een midlifecrisis hoeft geen crisis te zijn. Het kan ook een moment van reflectie en groei zijn. Lees in deze blog hoe je een midlifecrisis op een nieuwe manier… Lees verder

Werkstress na de zomer: hoe voorkom je een burn-out bij terugkeer naar je werk?

(30-8-2024)

De vakantie is weer voorbij en de meeste mensen gaan weer aan het werk. Hoe zorg je er nu voor dat je geen burn-out ontwikkelt? Lees verder