Veel mensen maken in hun leven een heftige gebeurtenis mee. Denk bijvoorbeeld aan een oorlog, misbruik of verwaarlozing. Niet iedereen ontwikkeld hierdoor een trauma. Lees in deze blog meer over hoe een trauma je brein beïnvloed.  

Wat is trauma?  

Een trauma verwijst naar een reactie op een beangstigde, schokkende of levensbedreigende situatie die je hebt meegemaakt. Een trauma kan ontstaan door veel verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan geweld, misbruik, een ramp, oorlog, een heftig ongeval of het verliezen van een dierbare. Het kan zich ontwikkelen als je een van deze dingen direct meemaakt, maar ook als je hier getuige van bent geweest.  

De impact van een trauma is persoonsafhankelijk. Daarnaast hangt het ook af van de ernst van de gebeurtenis, de veerkracht die iemand bezit, of iemand al eerder een trauma heeft meegemaakt en of iemand steun kan vinden in de omgeving. Sommige mensen herstellen snel na het meemaken van een heftige gebeurtenis, anderen ontwikkelen symptomen zoals angst, depressie, PTSS of dissociatie.  

Dezelfde gebeurtenis kan verschillende mensen op verschillende manieren beïnvloeden. Een trauma is dus subjectief. Desondanks kan een trauma diepe emotionele littekens achterlaten en kan het dagelijks leven van een persoon ernstig beïnvloed worden.  

Wat gebeurt er in je brein?  

Trauma heeft een complexe invloed op het brein. Er worden verschillende delen van het brein aangetast wanneer iemand een heftige gebeurtenis meemaakt. Hieronder worden enkele hersengebieden genoemd die beïnvloed worden door trauma:  

  • De amygdala: dit deel van de hersenen is betrokken bij emotieverwerking. Dit gedeelte van de hersenen stuurt signalen naar andere delen om een fight, flight of freeze reactie te activeren bij een traumatische gebeurtenis.  
  • Hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) as: trauma kan de HPA-as over-activeren. Dit leidt tot een overproductie van het stresshormoon. Dit zorgt voor een langdurige stressreactie en verstoringen van het lichaam.  
  • Hippocampus-disfunctie: dit deel van het brein is betrokken bij het geheugen en het verwerken van emotionele ervaringen. In sommige gevallen kan trauma ervoor zorgen dat de herinneringen aan het trauma moeilijker worden verwerkt of opgeslagen. 
  • Veranderingen in de prefrontale cortex: dit is het gebied in het brein dat betrokken is bij plannen, redeneren en impulsbeheersing. Door trauma kan het moeilijker zijn om emoties te reguleren en het nemen van beslissingen.  

Deze effecten kunnen leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder angst, depressie, vermijding van triggers en herbeleving van traumatische herinneringen. Er zijn een aantal therapieën die gevolgd kunnen worden om de effecten van trauma te kunnen verminderen. Een van deze therapieën is EMDR.  

Het effect van EMDR 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie kan mensen met angst, stress, slaapproblemen of herbelevingen naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis helpen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat EMDR een werkzame therapie is.  

Door in detail te vertellen over het trauma, komen er gedachten, beelden en gevoelens naar boven. Terwijl jij aan het trauma denkt, gaat de psycholoog met zijn vinger heen en weer voor je ogen. Het kan ook zijn dat er een lichtbalk gebruikt wordt. Vaak wordt er ook een koptelefoon gebruikt waar tik-geluiden door te horen zijn. Op deze manier worden er in je hersenen twee processen tegelijk in werking gezet: aandacht en geheugen. Je brein is overbelast, waardoor je gedachten en gevoelens over het trauma verminderen. De herinnering blijft, maar de emotie vervaagd.  

Trauma kan veel verschillende klachten veroorzaken, van angst en stress tot herbelevingen. Soms is EMDR hier de meest geschikte therapie. Dit kan Psycholoog.nl helaas niet bieden. Wanneer je trauma al behandeld is, maar er toch wat milde klachten aan over hebt gehouden, kan Psycholoog.nl je wellicht helpen.

Lees hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Kracht van Imaginaire Exposure en meer

(23-8-2024)

Er zijn veel verschillende benaderingen om trauma te behandelen. Of het nou EMDR of Imaginaire Exposure is. Lees in deze blog over verscheidene behandelmethoden… Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder

Dissociatieve identiteitsstoornis

(12-6-2024)

DIS is een complexe psychische aandoening die ingewikkeld te diagnosticeren en behandelen is. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Waarom kan ik niet huilen?

(5-6-2024)

Niet kunnen huilen kan erg vervelend zijn, vooral als je het verdriet wel voelt. Lees in deze blog meer over waar dit vandaan kan komen. Lees verder