Er zijn tegenwoordige verschillende manieren om in contact te komen met een psycholoog. Maar hoe weet je of iemand bij je past en jou op een goede manier kan helpen? Je kunt op verschillende dingen letten in je zoektocht naar een psycholoog.  

Waar kun je op letten als je op zoek bent naar een psycholoog?  

Tegenwoordig kun je op allerlei manieren in contact komen met een psycholoog. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op kunt letten om een psycholoog te vinden die geschikt is voor jou. Het is handig om van tevoren te bedenken naar wat voor soort hulpverlening je op zoek bent. Probeer voor jezelf helder te krijgen waar je precies tegenaan loopt, en wat je uit een behandeling zou willen halen. Vervolgens kun je op zoek naar een psycholoog. Hierin heb je verschillende opties. 

Wanneer je klachten mild tot zwaar zijn, is het aan te raden om een afspraak met de huisarts te maken, en op deze manier verwezen te worden naar een psycholoog. Een voordeel hiervan is dat het vaak gaat om verzekerde zorg, waardoor je de afspraken niet zelf hoeft te betalen. Een nadeel is dat de wachtlijsten lang kunnen zijn. Wanneer je lichte tot milde klachten hebt, zou een psycholoog binnen de onverzekerde zorg zoeken een optie kunnen zijn. Je betaalt de afspraken dan zelf, maar hier staan wel een aantal voordelen tegenover. Lees hier meer over de tarieven van psycholoog.nl 

Daarnaast kun je tegenwoordig ook online in contact komen met een psycholoog. Lees hier meer over hoe dit in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn. 

Hoe weet je of iemand een goede psycholoog is? 

Of iemand een goede psycholoog is, heeft met verschillende dingen te maken:  

  • Opleidingen. Psychologen hebben een universitaire opleiding psychologie gevolgd. Wanneer iemand een driejarige bacheloropleiding en een- of tweejarige masteropleiding heeft afgerond is iemand een basispsycholoog. Een GZ-psycholoog heeft daarnaast nog een tweejarige postmasteropleiding gevolgd.   
  • Registraties. De titel 'psycholoog' is niet beschermd. Dat betekent dat in feite iedereen zichzelf psycholoog mag noemen. Om erachter te komen of iemand de juiste opleidingen en ervaringen heeft kun je dus kijken naar de registraties die iemand heeft. In Nederland zijn dit het Nederlands Instituut Psychologen (NIP) of andere beroepsverenigingen. 
  • Vaardigheden. Over het algemeen is men het erover eens dat een goede psycholoog een aantal vaardigheden heeft. Je kunt bijvoorbeeld denken aan goed kunnen luisteren, empathie tonen en verschillende perspectieven aannemen.  

Wanneer past een psycholoog bij je? 

Naast dat een psycholoog over de juiste vaardigheden, opleidingen en ervaringen moet beschikken om jou goed te kunnen helpen, is het ook belangrijk dat een psycholoog bij jou past. Hiervoor is het natuurlijk belangrijk dat jullie een klik hebben, en jij je voldoende op je gemak voelt bij die persoon. Ook is het minstens net zo belangrijk dat een psycholoog gespecialiseerd is in hetgeen waar jij tegenaan loopt. Het is dus goed om te informeren of iemand gespecialiseerd is in het behandelen van jouw klachten. Daarnaast kun je natuurlijk zelf voorkeuren hebben voor een psycholoog op het gebied van bijvoorbeeld geslacht of leeftijd.

Ben jij op zoek naar een psycholoog? Onze medewerkers van het aanmeldteam helpen je graag verder! Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op. Wil je eerst zelf het overzicht van psychologen en coaches bekijken? Klik dan hier.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De impact van een burn-out bij jongeren: de prestatiegeneratie in crisistijd

(16-9-2024)

Economische onzekerheden zorgen voor een extra druk op de mentale gezondheid van jongeren. Lees verder

Veelvoorkomende misvattingen over online therapie

(18-6-2024)

Er worden nog steeds een aantal vraagtekens gezet achter deze vorm van geestelijke hulpverlening. In deze blog bespreken we de meest voorkomende misvattingen. Lees verder

De kracht van de transdiagnostische aanpak

(6-6-2024)

Bij Psycholoog.nl kijken we verder dan diagnoses en richten we ons op jouw unieke verhaal. Lees verder

E-health in therapie: ga online aan de slag

(10-1-2024)

De hedendaagse zorg vindt steeds meer digitaal plaats; online consulten of het inzien van doktersuitslagen. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan? En welke vorme… Lees verder