In een wereld vol prikkels en indrukken is het niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden. Voor sommigen kan deze overvloed aan stimuli overweldigend zijn, terwijl anderen er juist intens van genieten. Maar wat als je jezelf herkent in beide situaties? Misschien ben je wel hoogsensitief. Lees meer over hoogsensitiviteit in deze blog!
Wat is hoogsensitiviteit?
Als je hoogsensitief bent, ook wel bekend als High Sensitive Person (HSP), heb je een verhoogde gevoeligheid voor externe prikkels. Bij hoogsensitivieve mensen ontbreekt er namelijk een filter in de informatieverwerking, waardoor prikkels intenser worden ervaren en diepgaander worden verwerkt. Hierdoor kunnen alledaagse situaties zoals fel licht, sterke geuren of harde geluiden als overweldigend worden ervaren. Daarbij zijn hoogsensitieve personen vaak gevoeliger voor details in hun omgeving, waardoor ze sneller overprikkeld kunnen raken door emotionele of sociale prikkels, zoals de emoties en de sfeer in hun omgeving.
Hoogsensitiviteit komt ongeveer bij 20% van de mensen voor. Het is echter niet zo zwart-wit dat je ofwel wel of niet hoogsensitief bent; de één ervaart het in mindere en de ander in meerdere mate. Hoogsensitiviteit is evenmin een aandoening of diagnose; het is eerder een persoonlijkheidskenmerk.
Kenmerken van hoogsensitiviteit zijn:
- Je ervaart vaak diepgaande emoties
- Je bent gevoelig voor subtiele veranderingen in de omgeving
- Je hebt een sterke intuïtie en inlevingsvermogen
- Je wordt overweldigd door grote groepen mensen of drukke omgevingen
- Je hebt veel rust nodig om weer op te laden
- Je hebt een diepgaande en reflectieve manier van denken
- Je bent gevoelig voor prikkels zoals fel licht, harde geluiden en sterke geuren
- Je hebt een rijk innerlijk leven en levendige verbeelding en creativiteit
- Je kan je goed inleven in hoe anderen zich voelen
- Je weegt verschillende opties af voordat je een keuze maakt
Wat zijn de voor- en nadelen van hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit brengt zowel positieve als negatieve aspecten met zich mee. Aan de ene kant kunnen hoogsensitieve personen gemakkelijk overweldigd raken door stimuli in hun omgeving, wat kan leiden tot overprikkeling en uiteindelijk zelfs tot een burn-out. Dit kan resulteren in intense emotionele reacties en een diep gevoel van vermoeidheid na langdurige blootstelling aan prikkels.
Aan de andere kant hebben hoogsensitieve individuen vaak een diep begrip van emoties en kunnen ze goed empathiseren met anderen. Hun creatieve en rijke verbeeldingskracht stelt hen in staat om de wereld op een kleurrijke manier te ervaren. Bovendien zijn ze vaak in staat om details op te merken die anderen misschien over het hoofd zien, waardoor ze goed zijn in het waarnemen van nuances in sociale interacties, het inschatten van risico’s en kunnen genieten van de kleine dingen.
Tips voor als je hoogsensitief bent
- Ken je grenzen: leer je eigen grenzen kennen en respecteer ze. Onderzoek ook waar je juist wel of geen energie van krijgt. Wees niet bang om 'nee' te zeggen tegen situaties die je overweldigen.
- Neem regelmatig rust: neem regelmatig de tijd om je terug te trekken en tot rust te komen, vooral na blootstelling aan veel prikkels. Je hebt hier waarschijnlijk meer tijd voor nodig dan anderen. Ben je toch overprikkeld geraakt? Zorg dan voor goed herstel: goed slapen, bewegen en eten.
- Ontwikkel gezonde coping mechanismen: leer effectieve stressmanagementtechnieken, zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken.
Denk je dat je hoogsensitief bent en ben je op zoek naar psychologische ondersteuning hierbij? Bij Psycholoog.nl helpen we je graag! Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor je kan betekenen. Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.
Bron:
https://www.universiteitvannederland.nl/college/is-hoogsensitiviteit-onzin