De lente is in aantocht en wat is er nu beter dan deze prachtige tijd van het jaar te omarmen door lekker naar buiten te gaan en te wandelen? Wandelen is niet alleen een geweldige manier om van het mooie weer en de natuur te genieten, maar het heeft ook tal van voordelen voor je mentale welzijn. In deze blog lees je meer over de voordelen van wandelen voor je mentale welzijn! 

Hoe kan wandelen jouw welzijn verbeteren? 

Voordelen voor je mentale gezondheid 

Het is wetenschappelijk bewezen dat regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, een krachtig middel is tegen depressie en angst. Een meta-analyse van verschillende studies toonde aan dat fysieke activiteit significant geassocieerd was met een verminderd risico op het ontwikkelen van depressie. Dit komt doordat tijdens het wandelen delen van je brein worden geactiveerd die remmend werken op gebieden die zorgen voor negativiteit, stress en je niet lekker voelen. 

Daarnaast kan wandelen ook op andere gebieden helpen doordat het je hersenen stimuleert. Zo word je productiever, creatiever, krijg je meer energie, word je geheugen beter en slaap je beter. 

Structuur en ritme 

Een van de belangrijkste voordelen van wandelen is dat het structuur en ritme biedt aan je dagelijkse routine. Door regelmatig te wandelen, creëer je een gezonde gewoonte die je helpt om je dagelijkse activiteiten beter te plannen en uit te voeren. Het geeft je een gevoel van controle en stabiliteit, wat essentieel is voor een gezond mentaal welzijn. 

Contact met anderen 

Wandelen biedt ook de mogelijkheid om in contact te komen met anderen. Of het nu gaat om een wandeling met vrienden, familie of zelfs alleen in een druk park, het delen van deze ervaringen kan een gevoel van verbondenheid en gemeenschap bevorderen. Sociale interactie is een belangrijk onderdeel van ons welzijn en wandelen biedt een laagdrempelige manier om dit te bereiken. 

Hoe lang moet je wandelen voor een positief effect? 

De aanbeveling is om minstens dertig minuten per dag aaneengesloten te wandelen, in plaats van bijvoorbeeld zes keer vijf minuten. Dit komt doordat de chemische processen in de hersenen en de vrijlating van stoffen die zorgen voor vaatverwijding tijd nodig hebben om op gang te komen. Wanneer je minder dan dertig minuten wandelt, is het positieve effect minder. Lukt het niet om 30 minuten te wandelen? Ga alsnog! Wandelen is altijd beter dan stilzitten. 

Tips voor een nog betere wandeling 

  • Kies een mooie route: verken verschillende wandelroutes in jouw omgeving en kies er een die past bij jouw interesses en niveau. 
  • Neem de tijd: neem de tijd om echt van de wandeling te genieten. Stop af en toe om van het uitzicht te genieten of een foto te maken. 
  • Luister naar muziek of een podcast: verrijk je wandelervaring door naar je favoriete muziek te luisteren of een interessante podcast af te spelen. 
  • Let op je ademhaling: focus tijdens het wandelen op je ademhaling en probeer diep en regelmatig te ademen. Dit kan helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren. 

Heb jij het idee dat wandelen niet genoeg voor jou is om je stemming te verbeteren? Het kan fijn zijn om met een psycholoog over je mentale klachten te praten. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Bronnen: 

Schuch FB, Vancampfort D, Firth J, Rosenbaum S, Ward PB, Silva ES, Hallgren M, Ponce De Leon A, Dunn AL, Deslandes AC, Fleck MP, Carvalho AF, Stubbs B. Physical Activity and Incident Depression: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Am J Psychiatry. 2018 Jul 1;175(7):631-648. doi: 10.1176/appi.ajp.2018.17111194. Epub 2018 Apr 25.  

https://www.hersenstichting.nl/ommetje/

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De impact van een burn-out bij jongeren: de prestatiegeneratie in crisistijd

(16-9-2024)

Economische onzekerheden zorgen voor een extra druk op de mentale gezondheid van jongeren. Lees verder

Seizoensgebonden depressie: voorbereiding op de herfst

(9-9-2024)

Een neerslachtige stemming, die terugkomend is bij het veranderen van het seizoen. Lees verder

Goede voornemens: september als nieuwe start!

(2-9-2024)

Naast januari, wordt september ook steeds vaker gezien als 'frisse start'. Lees verder

Prestatiedruk in de sport: Hoe ga je ermee om?

(20-8-2024)

Zowel in de topsport als de reguliere sport kan je last hebben van (zelf)opgelegde prestatiedruk. Lees verder