Vrienden, familie, collega's, buren, kennissen en zelfs onbekenden; met al deze mensen kan je momenten van verbondenheid beleven. Deze momenten zijn van meer belang voor onze mentale gesteldheid dan je misschien denkt. Sociale interacties hebben een positief effect op onze psyche. Lees in deze blog hoe je de verbinding met anderen kan versterken als je hieraan ontbreekt. 

Veerkracht

Verbondenheid en veerkracht hangen samen. Het welzijn van mensen bloeit op wanneer ze sterke sociale banden koesteren. Dit leidt niet alleen tot meer geluk, maar ook tot mentale gezondheidsvoordelen, en het vergroot de mentale veerkracht. Aan de tegenovergestelde zijde vergroten tegenslagen, sociale isolatie en het gemis aan sociale interacties de kans op een slechte gezondheid en gevoelens van eenzaamheid. We zijn vaak geneigd om het belang van sociale relaties te onderschatten wanneer het aankomt op mentale gezondheid.

Relaties versterken

Eenzaamheid kan schadelijk zijn voor de mentale gezondheid en de algehele veerkracht ondermijnen. Door sociale verbindingen aan te gaan en te versterken, kan er een bescherming worden gecreëerd tegen eenzaamheid. Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van sterke, positieve relaties gekoppeld is aan een betere geestelijke gezondheid en algemeen welzijn. 

Het versterken van relaties is dus belangrijk voor de individuele veerkracht. Hier zijn verschillende redenen voor. Allereerst bieden sociale relaties sociale steun. In moeilijke tijden kunnen vrienden, familieleden of andere dierbaren emotionele steun, begrip en aanmoediging bieden. Het gevoel van verbondenheid kan iemand helpen om stress en tegenslagen beter het hoofd te bieden. Daarnaast bieden relaties ook emotionele steun. Het delen van vreugde, verdriet, angst of zorgen met anderen kan een positief effect hebben op het mentale welzijn. Het gevoel gehoord en begrepen te worden, draagt bij aan emotionele veerkracht. En als laatste bieden relaties ook praktische steun. In tijden van crisis of stress kunnen mensen rekenen op ondersteuning bij dagelijkse taken, het nemen van beslissingen of het oplossen van problemen. Praktische steun verlicht de last, wat bijdraagt aan de weerbaarheid van individuen. 

Tips

Het versterken van verbindingen met anderen is een proces dat tijd, aandacht en inzet vereist. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het verbeteren en verdiepen van relaties:

  1. Luister actief: Neem de tijd om echt naar anderen te luisteren. Dit betekent oogcontact maken, je aandacht richten op wat de ander zegt en eventueel samenvatten wat je hebt gehoord. Actief luisteren toont respect en laat anderen zich gehoord voelen.

  2. Wees oprecht: Wees eerlijk en oprecht in je interacties. Mensen waarderen authenticiteit, en het opbouwen van vertrouwen is essentieel voor sterke verbindingen. Toon bijvoorbeeld oprechte interesse in wat de ander bezighoudt, en deel ook jouw eigen ervaringen.

  3. Toon waardering: Laat anderen weten dat je hen waardeert. Dit kunnen eenvoudige bedankjes zijn, maar ook het uiten van waardering voor specifieke karaktereigenschappen of acties.

  4. Deel gemeenschappelijke interesses: Zoek naar gemeenschappelijke interesses en activiteiten die je met anderen kunt delen. Dit kan de basis vormen voor een sterke verbinding.

  5. Wees aanwezig: Zorg ervoor dat je echt aanwezig bent in het moment wanneer je met anderen bent. Laat afleidingen zoals telefoons of andere zorgen achterwege en concentreer je op het huidige gesprek.

Wil je graag meer te weten komen over de invloed van verbondenheid op mentale veerkracht? Dan kan je contact met ons opnemen. Mocht je geïnteresseerd zijn in een gesprek met een psycholoog, dan kan je een vrijblijvend adviesgesprek inplannen. 

Meer blogs lezen? Ga hier terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Klagen; een uitlaatklep of een negatieve spiraal?

(4-6-2024)

Klagen kan dienen als een gezonde uitlaatklep, maar overmatig klagen kan leiden tot een negatieve focus en een spiraal van stress en depressie. Lees verder

Mentale problemen voorkomen is beter dan genezen

(12-12-2023)

We controleren regelmatig onze fysieke gezondheid, maar doen dit eigenlijk nooit voor onze mentale gezondheid. In deze blog leggen we uit wat de voordelen zijn… Lees verder

De verwoestende gevolgen van discriminatie

(22-9-2023)

Discriminatie kan een aanslag zijn op het mentale welzijn. Onzekerheid, een minderwaardigheidsgevoel en zelfs gevoelens van depressie kunnen het gevolg zijn van… Lees verder