In de zomer komen mensen weer samen: zo zoeken we massaal een terrasje op, gaan met elkaar op vakantie en ondernemen leuke activiteiten. Wanneer je mensen om je heen in groepsverband ziet, maar je zelf geen aansluiting kan of wilt vinden, zal dit het gevoel van eenzaamheid versterken. Hoe ontstaat deze zomereenzaamheid? 

Wat draagt bij aan zomereenzaamheid?

Fear of Missing Out (FOMO)

Wanneer de zomer aanbreekt, wordt het lastiger om een gevoel van eenzaamheid te verbergen. De dagen zijn langer, de zon schijnt feller, en het lijkt alsof iedereen buiten geniet van de warme maanden. Dit kan je het gevoel geven dat je naar buiten móét, deel moet nemen aan de festiviteiten, zelfs als je daar niet de energie of de zin voor hebt. Dit kan FOMO (fear of missing out) veroorzaken, waarbij je het idee hebt dat je de enige bent met een lege agenda.

Maar je bent niet de enige die zich zo voelt. Velen ervaren dezelfde gevoelens van isolatie en eenzaamheid, ondanks de ogenschijnlijke vreugde om hen heen. Het kan helpen om te erkennen dat dit gevoel van zomereenzaamheid niet ongewoon is en dat er manieren zijn om hiermee om te gaan. 

Sociale media

Sociale mediakanalen zoals Instagram kunnen een groot aandeel hebben in de ontwikkeling of versterking van eenzame gevoelens tijdens de zomer. Ze voeden het hierboven genoemde gevoel van FOMO. De "perfecte" plaatjes van vrienden en bekenden die genieten van hun vakantie, gezellige etentjes en leuke uitjes. Dit kan een behoorlijke druk leggen op je eigen verwachtingen en ervaringen, waardoor je je nog meer geïsoleerd voelt. Het lijkt alsof iedereen om je heen een geweldige tijd heeft, terwijl jij het gevoel hebt buitengesloten te zijn van al die leuke momenten.

Sociale media creëren vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid, maar het is belangrijk om te onthouden dat wat je ziet niet altijd de volledige waarheid is. Iedereen heeft momenten van verveling en eenzaamheid, ook al zie je die zelden gedeeld online.

Risico groep

De groep die het meest getroffen lijkt te worden door zomereenzaamheid zijn de 75-plussers. Zij blijken dan ook meer ondersteuning nodig te hebben met eenzaamheid tijdens de zomerperiode dan tijdens de winterperiode. Ouderen zijn vaak minder mobiel, hebben minder sociale contacten en voelen zich vaker buitengesloten van de activiteiten die in de zomer plaatsvinden. Terwijl jongere generaties vaak druk zijn met hun vakanties en uitstapjes, blijven ouderen vaker alleen achter. Dit gevoel van isolatie kan verergeren door het warme weer, wat het moeilijker kan maken om naar buiten te gaan en deel te nemen aan sociale activiteiten. Bovendien kunnen zorgverleners en vrijwilligers die normaal gesproken helpen, zelf op vakantie zijn.

Zomerdepressie

De eenzaamheid die je tijdens de zomer kunt ervaren kan zich door ontwikkelen tot een zomerdepressie. Dit is een seizoensgebonden depressie die, in tegenstelling tot de meer bekende winterdepressie, tijdens de zomer optreedt. Symptomen kunnen bestaan uit gevoelens van intense eenzaamheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid en een algeheel gebrek aan enthousiasme voor activiteiten die je normaal gesproken leuk zou vinden. De lange dagen en het warme weer, die voor velen plezierig zijn, kunnen voor iemand met zomerdepressie als beklemmend en vermoeiend worden ervaren.

Het is belangrijk om te bedenken dat deze gevoelens serieus zijn en dat hulp beschikbaar is. Praat met een professional of zoek steun bij vrienden en familie om de nodige hulp te krijgen. Bij psycholoog.nl kunnen wij jou ondersteunen bij gevoelens van eenzaamheid of andere mentale klachten. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

In het tweede deel van deze blogreeks geven wij tips voor het tegengaan van zomereenzaamheid. 

 

Bronnen:

Bijna 1 op de 10 Nederlanders voelde zich sterk eenzaam in 2019 | CBS

van den Schoor, L. Lange lege zomer. nurs 22, 18–23 (2016).

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De impact van een burn-out bij jongeren: de prestatiegeneratie in crisistijd

(16-9-2024)

Economische onzekerheden zorgen voor een extra druk op de mentale gezondheid van jongeren. Lees verder

Seizoensgebonden depressie: voorbereiding op de herfst

(9-9-2024)

Een neerslachtige stemming, die terugkomend is bij het veranderen van het seizoen. Lees verder

Goede voornemens: september als nieuwe start!

(2-9-2024)

Naast januari, wordt september ook steeds vaker gezien als 'frisse start'. Lees verder

Prestatiedruk in de sport: Hoe ga je ermee om?

(20-8-2024)

Zowel in de topsport als de reguliere sport kan je last hebben van (zelf)opgelegde prestatiedruk. Lees verder