Wanneer patiënten zich niet houden aan het afgesproken behandeltraject, laten zij weinig therapietrouw zien. Dit kan zich uiten in het te laat innemen van medicatie, afspraken met je psycholoog afzeggen of stoppen met het innemen van medicatie door bijwerkingen. Lees hier wat therapietrouw is en waarom het zo belangrijk is voor de effectiviteit van een behandeltraject.

Wat is therapietrouw?

Therapietrouw houdt in dat je voorgeschreven medicatie of behandelingen op de juiste wijze neemt of volgt. Het gaat over het opvolgen van adviezen van je behandelaar. Vaak betreft dit over medicatie, maar het kan ook gaan over een bepaald dieet, behandeling of levensstijlverandering. Voor medicatie gaat dit over medicatie op de juiste tijd en in de juiste hoeveelheid innemen. Voor behandelingen gaat dit over het nakomen van afspraken en het uitvoeren van oefeningen die je meekrijgt van de behandelaar. De motivatie van een patiënt om een bepaalde therapie te blijven volgen is van groot belang. Een behandelaar kan op twee manieren erachter komen hoe trouw de patiënt is aan de therapie. Enerzijds is dit door middel van de directe methode: door gewoonweg te vragen of de patiënt zich aan de gemaakte afspraken houdt. Het is hierbij van belang dat de vragen op een neutrale manier worden gesteld, anders kan een patiënt zijn of haar antwoord aanpassen aan de verwachtingen van de behandelaar. Bij de indirecte methode worden metingen gedaan in urine, bloed of het haar. 

Ontrouw

Slechts de helft van de mensen die voorgeschreven medicijnen heeft gekregen of een behandeling volgt zijn hier trouw aan. Waarom is dit zo? Dit komt doordat het soms erg lastig kan zijn om medicijnen juist in te nemen; op een constant tijdstip en in de goede hoeveelheid. Ook kan het komen door een slechte relatie met de hulpverlener waardoor afspraken niet worden nagekomen. Vergeetachtigheid, veranderende naam van medicatie, slechtziendheid en het niet begrijpen van het behandelplan kan ervoor zorgen dat er een slechte therapietrouw ontstaat. Therapieontrouw kan ook bewust gebeuren. Patiënten stoppen bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen. Deze ontrouw kan op den duur zorgen voor een verhoogd risico op ziekte en kan er ook voor zorgen dat de kosten oplopen. 

Oplossingen

De oplossing om moeilijkheden met therapietrouw tegen te gaan ligt voornamelijk bij de communicatie tussen hulpverlener en patiënt. Het is belangrijk dat hulpverleners een duidelijke uitleg geven aan hun patiënten over hun aandoening en hun behandeling. Zodra de patiënt beter begrijpt wat zijn of haar aandoening inhoudt en waarom een behandeling noodzakelijk is, zal diegene zich beter houden aan het behandeltraject.

Daarnaast worden er ook andere mogelijkheden ontwikkeld om vergeetachtigheid rondom het innemen van medicatie tegen te gaan. Zo bestaat er het 'slimme pillenpotje'. Via een app op de telefoon krijgen patiënten een melding zodra ze hun medicatie in moeten nemen. Wanneer ze de medicatie uit het pillenpotje halen, wordt er een signaal naar de behandelaar gestuurd. Zodra de patiënt niet reageert kan de behandelaar ingrijpen. 

Bij Psycholoog.nl bieden wij therapie via een online videobelverbinding met onze psycholoog. Ben je hierin geïnteresseerd? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op. Klik hier om meer te lezen over onze werkwijze.

Wil je meer blogs lezen? Dan kan dat hier

Bronnen:

http://www.therapietrouwmonitor.nl/samenvatting-cijfers-therapietrouw

https://www.umcg.nl/s/therapietrouw-waarom-is-het-belangrijk-en-hoe-we-kunnen-we-pati%C3%ABnten-beter-helpen- 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat zijn de psychologische voordelen van journaling?

(28-8-2024)

Ontdek hoe het bijhouden van een dagboek je mentale welzijn kan versterken. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder

Tips: hoe beoefen je zelfcompassie?

(20-8-2024)

Leer jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, zelfs op de moeilijkste momenten. Lees verder

Minimalisme toepassen in je digitale leven: tips tegen online stress

(19-8-2024)

Hoe kan digitale minimalisme helpen tegen online stress? Lees verder