De zomervakantie is voor veel jongeren een tijd van ontspanning en plezier. Maar zodra het nieuwe schooljaar begint, kunnen gevoelens van spanning en angst opduiken. Sociale angst is een veel voorkomen probleem onder jongeren. In deze blog lees er je er meer over! 

Wat is sociale angst? 

Sociale angst is een intense angst voor sociale situaties, waarin iemand bang is negatief beoordeeld te worden door anderen. Voor jongeren betekent dit vaak angst voor situaties zoals het spreken in het openbaar, interactie met leeftijdsgenoten of het maken van nieuwe vrienden. Deze gevoelens kunnen vooral sterk zijn bij de terugkeer naar school na de vakantie. 

Waarom ervaren jongeren sociale angst?  

Er zijn verschillende redenen waarom jongeren sociale angst kunnen ervaren. Tijdens de vakantie kunnen vriendschappen veranderen. Misschien hebben vrienden andere interesses ontwikkeld, of zijn er nieuwe groepen gevormd. De angst om niet meer in de groep te passen, kan sociale angst opwekken.  

De vakantie biedt veel vrijheid, maar de structuur van school kan overweldigend zijn. Het gevoel van controle verlies kan bijdragen aan spanning in sociale situaties.  

Jongeren zijn vaak extreem bewust van hoe ze over komen. De angst om beoordeeld te worden op hun uiterlijk, gedrag of prestaties kan een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van de jongere.  

Voor sommige jongeren ligt de bron van angst niet alleen bij de sociale interactie, maar ook bij het schoolwerk zelf. Angst voor falen of niet kunnen bijbenen met de leerstof kan de sociale angst versterken, vooral als ze het gevoelen hebben dat anderen hen beoordelen op hun prestaties.  

Hoe kan je met sociale angst omgaan?  

Ondanks dat sociale angst een grote invloed kan hebben op het dagelijkse leven van een jongere, is het ook mogelijk om hier verandering in te brengen. Hieronder worden een aantal tips gegeven die hierbij kunnen helpen:  

  • Herken de angst: de eerste stap in het omgaan met sociale angst is het erkennen ervan. Het is belangrijk voor jongeren om te begrijpen dat het normaal is om je nerveus te voelen bij het terugkeren naar school, en dat anderen waarschijnlijk vergelijkbare gevoelens hebben.  
  • Neem kleine stappen: grote sociale situaties kunnen overweldigend zijn, dus het helpt om kleine stappen te nemen. Spreek bijvoorbeeld af in kleine groepen. Elke kleine overwinning kan helpen om het zelfvertrouwen te vergroten. 
  • Bereid je voor: voorbereiding kan veel stress wegnemen. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals het maken van een overzicht van de week, of het oefenen van gesprekken met familieleden.  
  • Zoek ondersteuning: het is erg belangrijk dat jongeren weten dat ze niet alleen zijn in hun gevoelens. Praten met vrienden, familie of iemand op school die ze vertrouwen kan een groot verschil maken. Soms kan het delen van je zorgen al voldoende zijn om je minder geïsoleerd te voelen. Ook kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken als de sociale angst ernstig wordt en het dagelijks functioneren belemmert.  

Deze tips kunnen wellicht ondersteuning bieden aan jongeren die last hebben van sociale angst na de zomervakantie. Soms is er meer ondersteuning nodig, zoals een gesprek met een psycholoog. Bij Psycholoog behandelen we uitsluitend mensen van 18 jaar en ouder. Mocht je wel behoefte hebben aan een gesprek met een psycholoog maar ben je jonger dan 18 jaar, dan raden we je aan om een afspraak te maken met je huisarts.  

Heb je vragen over deze blog? Dan kun je contact op nemen door te bellen naar 085 733339 of door een adviesgesprek in te plannen. 

Meer lezen? Klik hier 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Kracht van Routine: Hoe Structuur Helpt bij Angst en Depressie

(13-9-2024)

Een routine kan ons helpen in het dagelijks leven, zo ook wanneer je last hebt van angstige en sombere gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Waarom keuzestress steeds meer voorkomt in de maatschappij

(10-9-2024)

Tegenwoordig hebben we een oneindige mogelijkheid aan keuzes. Dit kan zorgen voor stress, angst. Maar hoe ontstaat keuzestress en waarom komt het steeds meer vo… Lees verder

Midlifecrisis of midlife-groei? Hoe het leven na je 40ste een nieuwe start kan zijn

(4-9-2024)

Een midlifecrisis hoeft geen crisis te zijn. Het kan ook een moment van reflectie en groei zijn. Lees in deze blog hoe je een midlifecrisis op een nieuwe manier… Lees verder

Veelvoorkomende misvattingen over OCD

(29-8-2024)

Obsessieve-compulsieve stoornis is een complexe stoornis waar nog vaak misvattingen over bestaan. Lees er enkele in deze blog! Lees verder