Een angststoornis kan voor komen in veel verschillende vormen. Verschillende angststoornissen komen overeen in sommige emotionele, cognitieve, somatische en motorische symptomen, maar het gedrag is anders.  

Soorten angststoornissen 

Angst is een nuttige emotie om te hebben. Het behoedt ons voor gevaar en zorgt ervoor dat we geen domme dingen doen. Voor sommige mensen is deze emotie echter niet nuttig. Zij voelen angst wanneer er geen gevaar dreigt.  

Er zijn veel verschillende stoornissen waarbij angst een component is. Enkele stoornissen zijn: 

  • Fobieën: dit zijn specifieke angststoornissen. Je bent bang voor een bepaalde situatie of een bepaald object. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld bang voor kleine ruimtes. Als diegene niet in een kleine ruimte is, zal hij of zij de angst ook niet voelen.  
  • Gegeneraliseerde angst: waar iemand die een fobie heeft bang is voor een specifieke gebeurtenis, voelt iemand met gegeneraliseerde angst bijna altijd een angstig gevoel. Mensen met gegeneraliseerde angst zijn altijd alert waardoor ze snel afgeleid, moe en geïrriteerd kunnen zijn.  
  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS): deze vorm van angst kan ontstaan na het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Dit kan een ernstig ongeluk zijn, maar ook het vechten in de oorlog. Symptomen van PTSS zijn onder andere het hebben van flashbacks, nachtmerries en intrusieve gedachten.  
  • Paniekstoornis: tijdens een paniekstoornis ervaart iemand een golf van angstgevoelens. Dit kan uit het niets komen, of veroorzaakt worden door een externe oorzaak. Tijdens een paniekaanval kan iemand gaan trillen, zweten, duizelig worden, hoofdpijn krijgen of kortademig worden.  
  • Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD): iemand met OCD heeft last van terugkerende intrusieve gedachtes en compulsieve acties. Denk hierbij aan aanhoudende gedachten aan ongelukken of het steeds opnieuw controleren of de deur dicht is.  

Er zijn nog veel meer vormen van angst, dit zijn enkele voorbeelden. Het valt op dat de elke stoornis een gevoel van angst beschrijft, en dat vaak de symptomen overlappen. Toch zit er een verschil in het gedrag dat past bij de verschillende stoornissen.  

Verschillende componenten van angststoornissen 

Het ontstaan van een angststoornis kan verschillend zijn voor iedereen. Toch zijn er een aantal componenten van angststoornissen waaronder deze oorzaken verdeeld kunnen worden:  

  • Cognitief component: mensen die last hebben van angstige gedachtes en gevoelens zullen een neutrale situaties sneller als een dreiging labelen dan iemand die niet angstig is. Angstige situaties zullen ook meer opvallen voor deze mensen, omdat hun aandacht hier meer op gevestigd is.  
  • Situationeel component: een gedeelte van ons gedrag is aangeleerd. Wanneer je iemand angstig ziet reageren op iets, kan het zijn dan jij deze angst gaat overnemen.  
  • Biologisch component: of we een stoornis ontwikkelen is gedeeltelijk genetisch bepaald. Als je wat meer terughoudend en angstig bent aangelegd is de kans groter dat je een angststoornis ontwikkeld.  

Behandeling van angststoornissen 

Er bestaan dus veel verschillende stoornissen waar angst een rol bij speelt. Deze stoornissen kunnen soms op dezelfde manier worden opgelost. Een veelgebruikte behandelvorm bij angststoornissen is cognitieve gedragstherapie. Bij deze vorm van therapie worden negatieve en irrationele gedachtes uitgedaagd. Dit kan worden gebruikt bij gegeneraliseerde angst, OCD, paniekstoornis en specifieke fobieën.  

Bij specifieke fobieën kan er ook nog gebruik worden gemaakt van exposure. Tijdens deze therapievorm word je geleidelijk blootgesteld aan hetgeen wat je angstig maakt. Voor PTSS wordt vaak EMDR-therapie gebruikt, omdat er vaak een traumatische ervaring aan vooraf gaat.  

Een angststoornis kan je dagelijks even ernstig beperken. Het kan ervoor zorgen dat je sociale contacten gaat mijden of last krijgt van lichamelijk klachten. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om van je angstklachten af te komen. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie. We geven geen EMDR. Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Dit kan door het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Kracht van Routine: Hoe Structuur Helpt bij Angst en Depressie

(13-9-2024)

Een routine kan ons helpen in het dagelijks leven, zo ook wanneer je last hebt van angstige en sombere gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Waarom keuzestress steeds meer voorkomt in de maatschappij

(10-9-2024)

Tegenwoordig hebben we een oneindige mogelijkheid aan keuzes. Dit kan zorgen voor stress, angst. Maar hoe ontstaat keuzestress en waarom komt het steeds meer vo… Lees verder

Terug naar school na de vakantie: omgaan met sociale angst bij jongeren

(6-9-2024)

De zomervakantie is weer voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Dit kan naast veel positieve gevoelens, ook sociale angst met zich meebrengen. Lees er meer o… Lees verder

Midlifecrisis of midlife-groei? Hoe het leven na je 40ste een nieuwe start kan zijn

(4-9-2024)

Een midlifecrisis hoeft geen crisis te zijn. Het kan ook een moment van reflectie en groei zijn. Lees in deze blog hoe je een midlifecrisis op een nieuwe manier… Lees verder