Herken je dat wanneer jij of iemand anders door een moeilijke situatie gaat het eerste wat je wil zeggen is: ‘Alles gebeurt voor een reden’, ‘Het ontvouwt zich allemaal zoals het moet’, ‘Alles is liefde’ ‘Het verleden is voorbij’, ‘Stop met altijd zo negatief zijn’ en ‘Good vibes only!’. In de zoektocht naar zelf actualisatie leef je het ‘spirituele’ leven, reis je erop los, ga je op spirituele retreats, en keer je tot meditatie met de intentie om spiritueel boven andere mensen te staan. Psychotherapeut John Welwood heeft voor dit fenomeen de term spirituele bypassing bedacht.  

Wat houdt spirituele bypassing in?  

Psychotherapeut John Welwood heeft in zijn boek ‘Toward a Psychology of Awakening’, de term spirituele bypassing beschreven. Hij omschrijft dit als het gebruiken van spirituele ideeën als een afweermechanisme om bepaalde gevoelens, kanten van jezelf of een situatie, of gebeurtenissen in het verleden niet onder ogen te hoeven zien. Spirituele praktijken worden gebruikt als een manier om te ontsnappen van de realiteit. Op de oppervlakte lijkt het alsof je met je problemen omgaat, maar op een dieper niveau blijven je problemen bestaan.  

Wat zijn de oorzaken van spirituele bypassing?  

Spirituele bypassing is een vorm van een verdedigingsmechanisme. Het kan ons namelijk beschermen tegen gevoelens en situaties die te lastig zijn om mee om te gaan. De grootste oorzaak van dit gedrag is het vermijden en onderdrukken van moeilijke delen van jezelf. Daarnaast speelt de ‘spirituele’ cultuur van de Westerse samenleving, waarbij ideeën van permanente optimisme, positiviteit en zelfactualisatie voorop staan hier ook een rol in. 

Wat zijn kenmerken van spirituele bypassing?  

  • Het doen alsof alles fijn en goed is, terwijl het niet zo is.  
  • Het concentreren op alleen het positieve 
  • Het verbergen van de kanten en emoties van jezelf die als minder mooi worden gezien: schaamte, boosheid, jaloezie, angst etc.  
  • Het geloven dat traumatische of lastige gebeurtenissen een ‘leerervaring’ zijn  
  • Het geloven dat alle spirituele praktijken positief zijn 
  • Het projecteren van je eigen negatieve gevoelens op anderen 
  • Je hebt het idee dat je meer ontwikkeld bent dan anderen  
  • Je hebt het gevoel dat je geen psychologische behandeling nodig hebt  
  • Beschermingsmechanisme gebruiken, zoals ontkenning en onderdrukking 
  • Van overtuigd zijn dat je alles vanuit een goede bedoeling doet

Het ontkennen van moeilijke gevoelens 

Moeilijke emoties, zoals boosheid, angst en verdriet kunnen ongemakkelijk voelen. Soms kan je best schuldig of beschaamd voelen, dat je bepaalde gevoelens hebt. Het vermijden en onderdrukken van bepaalde negatieve emoties kan op de langere termijn zorgen voor het groeien van deze emoties en gevoelens. Het leven kan niet zonder pijn en negatieve gevoelens, emoties, situaties en momenten horen bij het leven. Het niet accepteren van deze kant van het leven kan zorgen dat we maar een half leven leven!

Herken je dit en wil je hier graag met iemand over praten, dan kan je contact met ons opzoeken. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Waarom keuzestress steeds meer voorkomt in de maatschappij

(10-9-2024)

Tegenwoordig hebben we een oneindige mogelijkheid aan keuzes. Dit kan zorgen voor stress, angst. Maar hoe ontstaat keuzestress en waarom komt het steeds meer vo… Lees verder

Midlifecrisis of midlife-groei? Hoe het leven na je 40ste een nieuwe start kan zijn

(4-9-2024)

Een midlifecrisis hoeft geen crisis te zijn. Het kan ook een moment van reflectie en groei zijn. Lees in deze blog hoe je een midlifecrisis op een nieuwe manier… Lees verder

Werkstress na de zomer: hoe voorkom je een burn-out bij terugkeer naar je werk?

(30-8-2024)

De vakantie is weer voorbij en de meeste mensen gaan weer aan het werk. Hoe zorg je er nu voor dat je geen burn-out ontwikkelt? Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder