In Nederland krijgen veel mensen ooit in hun leven te maken met een depressie. Uit veel onderzoek is gebleken dat de oorzaken en symptomen van depressie verschillen voor mannen en vrouwen. Lees meer over deze verschillen in deze blog.  

Verschil in prevalentie 

In 2023 heeft 18,7% van de Nederlanders tot 65 jaar ooit in zijn of haar leven last gehad van een depressie. Afgelopen jaar leden ongeveer 550.000 mensen aan depressie. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat depressie bij vrouwen ongeveer twee keer zo vaak voorkomt dan bij mannen. Ongeveer een kwart van de vrouwen heeft in haar leven last van een depressie. Voor mannen is dit slechts 13%. Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen zit in de leeftijdscategorie 18-24 jaar.  

Verschil in oorzaken 

Het is nog niet geheel bekend waarom vrouwen vaker depressief zijn dan mannen. Er zijn wel enkele theorieën. Over het algemeen praten vrouwen makkelijker dan mannen. Het kan dus zo zijn dat het lijkt alsof vrouwen vaker depressief zijn, omdat mannen er sneller voor kiezen om het niet kenbaar te maken aan de omgeving.  

Een depressie komt het vaakst voor uit een reactie op een bepaalde soort stress. Welke stressfactor de depressie veroorzaakt, verschilt voor mannen en vrouwen. Mannen hebben over het algemeen meer last van het verliezen van een partner. Ook is financiële stress iets wat bij mannen sneller depressieve gevoelens opwekt dan bij vrouwen. Je kunt hierbij denken aan werkloos worden of met pensioen gaan. Vrouwen zijn over het algemeen meer gericht op sociale stress. Ze zullen sneller depressieve gevoelens ontwikkelen wanneer er in de omgeving problemen ontstaan.  

Een andere theorie is dat depressie bij vrouwen beïnvloed kan worden door hormonen. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, de menstruatie of door het gebruik van anticonceptie kunnen ervoor zorgen dat depressieve symptomen ontstaan. De hormonen veranderen de manier waarop je stress ervaart.  

Daarnaast kan het zijn dat de coping strategieën van mannen en vrouwen verschillen. Over het algemeen accepteren mannen de situatie meer zoals het is. Ze zullen minder snel hulp zoeken in hun omgeving. Vrouwen zullen over het algemeen meer piekeren en fouten betrekken op zichzelf, waardoor er depressieve gevoelens kunnen ontstaan.  

Het is belangrijk om te beseffen dat ieder mens verschilt, waardoor de oorzaken van depressie ook zullen verschillen. De bovenstaande informatie is verzameld onder een grote groep mensen in verschillende onderzoeken.  

Verschil in symptomen 

Naast dat de oorzaken voor het ontwikkelen van een depressie verschillen voor mannen en vrouwen, verschillen ook de symptomen en hoe ze zich uiten. Vrouwen zullen eerder aangeven dat ze zich somber voelen en minder plezier halen uit hun dagelijkse bezigheden. Daarnaast hebben vrouwen meer te maken met lichamelijke klachten. Ze komen meer aan of vallen juist af. Ook hebben ze over het algemeen minder zin in seks.  

Mannen passen minder goed in dit plaatje van symptomen. Mannen zijn over het algemeen minder uitgesproken over hun gevoel. Ze zullen bijvoorbeeld minder snel zeggen dat ze zich somber voelen, maar voelen zich gewoon niet goed. Ze zijn over het algemeen meer prikkelbaar en geïrriteerd. Je merkt minder snel dat mannen depressief zijn. Daarnaast zoeken mannen over het algemeen meer toevlucht in drank en drugs dan vrouwen.  

Depressieve gevoelens kunnen bij iedereen ontstaan. Je kunt je somber of lusteloos voelen, en dit kan je dagelijkse leven aantasten. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om sombere gedachtes en gevoelens te verminderen, zodat je weer geniet van het leven! Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Dit kan door het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Seizoensgebonden depressie: voorbereiding op de herfst

(9-9-2024)

Een neerslachtige stemming, die terugkomend is bij het veranderen van het seizoen. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psychologische Voorbereiding op Pensioen

(17-7-2024)

Na jaren werken is het zover; pensioen. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees verder