Door middel van schrijven valt er veel te verwerken. Dit kan gaan om onderliggende gedachten maar ook om complexe emoties die afkomstig zijn van trauma’s. Wanneer je iets terugleest dat je zelf geschreven hebt kan dit ervoor zorgen dat je nieuwe inzichten gaat opmerken. Deze inzichten kunnen je dan verder helpen met de verwerking en gedachten een plekje geven. Schrijftherapie wordt al veel toegepast door psychologen als huiswerk om mee te geven aan hulpzoekenden en in andere therapievormen. In deze blog lees je wat schrijftherapie precies is en bij welke mentale problemen dit kan helpen.
Wat is schrijftherapie?
Schrijftherapie wordt ingezet om van lichte klachten, angsten of trauma's af te komen. Deze therapie heeft verschillende vormen. Je kan het op individuele basis doen; je schrijft dan voor jezelf en gebruikt de geschreven stukken als reflectie op een later moment. Daarnaast kan je ook schrijfopdrachten als huiswerk meekrijgen van bijvoorbeeld een psycholoog. Hierbij deel je het verhaal wel met die persoon, om zo samen tot inzichten te komen. Belangrijke aspecten bij schrijftherapie zijn exposure en cognitieve herstructurering. Exposure houdt in dit geval in dat je belangrijke ervaring, misschien wel trauma's, herbeleeft door middel van deze op te schrijven. Cognitieve herstructurering vindt plaats wanneer gedachten veranderen naar aanleiding van reflectie. Onderzoek toont aan dat schrijven grote vermindering aanbrengt in angst- en depressieve symptomen.
Hoe helpt deze vorm van therapie?
Hoe kan het dan precies dat door middel van schrijven de mentale klachten afnemen? Dit kan meerdere redenen hebben. Als eerste is het zo dat iets ‘van je borst krijgen’ door middel van dit op te schrijven al kan bijdragen aan het verminderen van stress of zorgen. Wanneer je iets op papier ziet staan kan dit er veel overzichtelijker uitzien dan hoe warrig iets in je hoofd kan voelen. Je kan op deze manier ook een samenhangend verhaal voor jezelf produceren. Zo kunnen bepaalde puzzelstukjes ineens op hun plek vallen wanneer je zelfgeschreven pagina’s terugleest. Daarnaast is het ook mogelijk dat door middel van schrijftherapie het verwerken van traumatische herinneringen vergemakkelijkt wordt.
Schrijftherapie is een goedkope en toegankelijke optie waarbij input van zorgprofessionals minimaal is. Dat maakt dat je als cliënt geen direct contact met de therapeut hoeft te onderhouden. Het delen van de schrijfopdrachten kan namelijk via de e-mail of op een andere manier worden gedeeld met de psycholoog. De psycholoog begeleid je in het proces van schrijven, en zal je notities en commentaar geven. Zo kan je door middel van schrijftherapie in je eigen tempo en op je eigen manier problemen verwerken. Toegang tot psychologische therapieën werkt vaak met lange wachtlijsten, het inzetten van schrijftherapie kan de druk af laten nemen van die wachtlijsten.
Waarop is schrijftherapie toe te passen?
Schrijven als therapievorm is voornamelijk effectief bij mensen die het lastig vinden om hun gevoelens te uiten. Deze mensen zullen dan ook meer baat hebben bij schrijfopdrachten dan mensen die van nature al makkelijker over hun gevoelens praten. Schrijven is dan een andere weg om deze gevoelens te communiceren met een psycholoog of met jezelf, in plaats van praten. Het kan een verdiepend gesprek op een laagdrempelige manier tot stand laten komen. Schrijftherapie wordt onder andere toegepast bij de volgende mentale klachten:
- Burn-out.
- Depressie.
- PTSS.
Schrijfopdrachten kunnen worden meegegeven bij schematherapie en cognitieve gedragstherapie. Wil je graag meer te weten komen over schrijftherapie? Dan kan je contact met ons opnemen. Mocht je geïnteresseerd zijn in de online therapie die wij bieden via een videobelverbinding, dan kan je een vrijblijvend adviesgesprek inplannen.
Meer blogs lezen? Ga hier terug naar het overzicht.
Bronnen:
Mugerwa S, Holden JD. Writing therapy: a new tool for general practice? Br J Gen Pract. 2012 Dec;62(605):661-3.
Graf MC, Gaudiano BA, Geller PA. Written emotional disclosure: a controlled study of the benefits of expressive writing homework in outpatient psychotherapy. Psychother Res. 2008 Jul;18(4):389-99.