Soms zitten er zoveel gedachten in je hoofd dat je het niet meer goed kan bijhouden. Het kan dan fijn zijn om ze op papier te zetten. In de psychologie noemen we dit schrijftherapie. Lees hier meer over hoe dit jou kan helpen en hoe je hier zelf aan kunt beginnen! 

Wat is schrijftherapie? 

Het is soms lastig om te praten over mentale klachten zoals angst, stress, depressie of trauma. Schrijftherapie kan hier goed bij helpen. Het is een therapievorm die wordt ingezet bij lichte mentale klachten. Je kunt schrijftherapie gebruiken voor jezelf, of het kan worden gebruikt in een therapeutische setting. Je kunt je gedachtes en gevoelens opschrijven, zodat je meer overzicht hebt in wat er mentaal speelt. Het kan ook worden opgegeven als huiswerk door een psycholoog. Zo kun je samen tot inzichten komen en kan het makkelijker zijn om uit te leggen hoe je je voelt.  

Bij schrijftherapie zijn twee componenten belangrijk, namelijk cognitieve herstructurering en exposure. Cognitieve herstructurering vindt plaats wanneer je gedachten en gedrag veranderen naar aanleiding van het schrijven. Doordat je schrijft, herbeleef je de ervaringen die je hebt gehad. Dit heet exposure. Deze vorm van therapie wordt vaak ingezet bij angsten, trauma en OCS.  

Hoe kan schrijftherapie je helpen?  

Schrijftherapie kan je op verschillende manieren helpen. Het kan fijn zijn om je gedachtes van je af te schrijven. Door dit te doen kan je stress verminderen. Wanneer je gedachten op papier staan, worden ze vaak overzichtelijker. Je maakt misschien connecties die je eerder niet kon maken als je je eigen woorden terugleest.  

Door je traumatische ervaringen op te schrijven, kan het helpen om ze op een later moment makkelijker terug te halen. Schrijftherapie wordt vaak gebruikt als therapie voor PTSS. Door imaginaire exposure wordt iemand teruggebracht naar de nare ervaring en door cognitieve herstructurering worden disfunctionele cognities aangepakt.  

Daarnaast is schrijftherapie een toegankelijke optie waarbij weinig input van de psycholoog nodig is. Het is ook een goedkope therapie. Een opdracht kan via de mail worden verstuurd en vergt weinig voorbereiding.  

Hoe kan je er zelf mee aan de slag?  

Schrijftherapie is dus iets wat je zelf ook kan toepassen. Maar hoe begin je hier nu mee? Allereerst kan het fijn zijn om een specifiek boekje of schrift te hebben waar je je gedachten in op kan schrijven. Het schrijven hoeft ook niet perfect of netjes te zijn, het is uitsluitend voor jou bedoeld. Je kunt er ook voor kiezen om, naast tekst, tekeningen te maken die passen bij jouw gevoel.  

De beste tip is om gewoon te beginnen met schrijven. Het hoeft niet per se over een bepaald, belangrijk onderwerp te gaan. Schrijf over wat er in je op komt. Het hoeft ook niet alleen maar negatief te zijn, je mag ook schrijven over positieve dingen die er gebeurd zijn.  

Probeer niet te blijven hangen in dezelfde gedachten. Wanneer het op papier staat, kun je verder gaan met andere gedachten. Probeer een verhaal op te bouwen, in plaats van af te breken. Schrijf bijvoorbeeld over hoe je een situatie hebt ervaren en hoe je het wellicht de volgende keer anders gaat doen.  

Wil je graag meer te weten komen over schrijftherapie? Dan kan je contact met ons opnemen. Mocht je geïnteresseerd zijn in een gesprek met een psycholoog, dan kan je een vrijblijvend adviesgesprek inplannen. 

Meer blogs lezen? Ga hier terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat zijn de psychologische voordelen van journaling?

(28-8-2024)

Ontdek hoe het bijhouden van een dagboek je mentale welzijn kan versterken. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder

Tips: hoe beoefen je zelfcompassie?

(20-8-2024)

Leer jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, zelfs op de moeilijkste momenten. Lees verder

Minimalisme toepassen in je digitale leven: tips tegen online stress

(19-8-2024)

Hoe kan digitale minimalisme helpen tegen online stress? Lees verder