In de vorige blogs hebben we het gehad over disfunctionele patronen en welke modi hieruit voort kunnen komen. Heb je deze gemist? Lees Deel 1, Deel 2 en Deel 3 dan eerst. In deze blog gaan we verder in op hoe jij je gezonde volwassenemodus kunt versterken. 

Wat is een gezonde volwassenemodus? 

Er zijn verschillende kenmerken die worden geassocieerd met de gezonde volwassene modus, waaronder: 

  • Zelfbewustzijn: We zijn ons bewust van onze gedachten, gevoelens en gedragingen, en we kunnen deze objectief evalueren. 
  • Zelfregulering: We zijn in staat om onze emoties te beheersen en te reguleren, en we laten ons niet overweldigen door stressvolle situaties. 
  • Verantwoordelijkheid: We nemen verantwoordelijkheid voor onze acties en de consequenties daarvan, en we zijn in staat om onze eigen problemen op te lossen. 
  • Empathie: We zijn in staat om ons in te leven in de gevoelens en perspectieven van anderen, en we behandelen hen met respect en vriendelijkheid. 
  • Realistisch denken: We hebben een realistische kijk op de wereld om ons heen en we zijn in staat om logische beslissingen te nemen op basis van de beschikbare informatie. 

Disfunctionele patronen 

In de vorige blogs hebben we gesproken over disfunctionele patronen en hoe deze vaak ontstaan in de kindertijd. Schematherapie gaat ervan uit dat deze modi voortkomen uit iets dat je als kind hebt gemist. Misschien heb je je vroeger erg onbegrepen gevoeld en kun je hier nog steeds erg boos om worden. Of misschien heb je het idee dat je ouders je niet genoeg steun konden bieden. Hierdoor kun je het gevoel krijgen alsof je het niet waard bent om van gehouden te worden. Door sommige situaties voel je je dan weer even een klein kind en komen de emoties van vroeger opeens weer terug. Meer over kindmodi lees je hier. 

Om hier mee om te gaan kun je bepaalde patronen hebben ontwikkeld. Zo kun je bijvoorbeeld erg hoge eisen aan jezelf stellen, jezelf overal de schuld van geven of het idee hebben dat je jezelf moet straffen. Deze patronen komen vaak voort uit de reacties die jouw omgeving had. Hoewel dit niet persé altijd je ouders hoeven te zijn geweest, spreken we hier toch van oudermodi. Meer over oudermodi lees je hier. 

Limited reparenting 

Om los te komen van deze patronen en je gezonde volwassene te versterken is het belangrijk om hier met een therapeut aan te werken. Je kindmodi hebben aandacht en liefde nodig, omdat er vroeger niet aan die behoeften is voldaan. Tijdens het therapeutisch proces worden de oudermodi juist ingeperkt, deze heb je als gezonde volwassene immers niet nodig. 

Hier wordt aangenomen dat de manier waarop we ons in onze relaties gedragen, inclusief in onze therapeutische relatie, wordt beïnvloed door onze ervaringen uit onze vroegste jaren, voornamelijk onze ervaringen met onze ouders of andere belangrijke verzorgers. Wanneer we opgroeien, vormen we een innerlijke representatie van deze ouderfiguren die we onbewust gebruiken als leidraad in onze relaties met anderen. 

Limited Reparenting is een therapeutische techniek vanuit de psychotherapie waarbij de therapeut deze innerlijke ouderfiguur vervangt, zodat de cliënt kan ervaren wat het is om verzorgd, gesteund en gerespecteerd te worden op een manier die niet ervaren is tijdens de kindertijd. Het doel is om de cliënt te helpen bij het ontwikkelen van een meer positieve, ondersteunende innerlijke ouderfiguur, die kan helpen bij het verminderen van problematische patronen in de huidige relaties. 

De techniek is "limited" (beperkt) omdat het zich richt op het vervullen van de basisbehoeften van de cliënt, maar de client moet niet afhankelijk worden van de therapeut. Het is niet de bedoeling dat de therapeut een permanente ouderfiguur wordt voor de cliënt, maar om de cliënt te helpen een nieuw en gezonder innerlijk beeld van de ouderfiguur te ontwikkelen. Dit kan het herstel van trauma, verbetering van emotionele zelfregulering en ontwikkeling van gezonde relaties bevorderen. 

Meer lezen over schematherapie? Klik dan hier. 

Heb je vragen over of schematherapie de juiste optie is voor jou en wil je hier graag advies bij? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in op onze website. Wij denken graag met je mee. Het is bij Psycholoog.nl mogelijk om schematherapie te volgen.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat zijn de psychologische voordelen van journaling?

(28-8-2024)

Ontdek hoe het bijhouden van een dagboek je mentale welzijn kan versterken. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder

Tips: hoe beoefen je zelfcompassie?

(20-8-2024)

Leer jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, zelfs op de moeilijkste momenten. Lees verder

Minimalisme toepassen in je digitale leven: tips tegen online stress

(19-8-2024)

Hoe kan digitale minimalisme helpen tegen online stress? Lees verder