Je bent vast wel eens de hashtag #couplegoals tegengekomen op sociale media. Wanneer je hierop zoekt, kom je de perfecte plaatjes tegen waarop het lijkt alsof een verliefd koppel het perfecte leven leidt. Samen sporten, samen reizen, samen werken, alles samen. Maar is dat nou echt zo realistisch in een maatschappij waar het aantal verbroken relaties jaar na jaar stijgt?
Wat is ons ideaalbeeld van een liefdesrelatie?
Het ideaalbeeld van een liefdesrelatie wat veel mensen hebben is dat je als verliefd stel alles met elkaar deelt en elkaar op alle vlakken aanvult. Dit houdt in dat je dezelfde interesses hebt, dat je goed overweg kan met elkaars vrienden en familie en dat je elkaar begrijpt elkaar op gebied van werk. En dan wil men het liefst ook nog zoveel mogelijk romantische activiteiten samen ondernemen.
Maar is dit ideaalbeeld wel realistisch? Als je zulke hoge verwachtingen hebt, is de kans groot dat niet alles voldoet aan dit beeld en je dus snel teleurgesteld raakt. Je begint je af te vragen of dit het nou echt is, of dat er meer moet zijn. Nee, is het antwoord hierop. Het is namelijk zo dat niemand 100% een match is. Wanneer je wel zou vasthouden aan dit ideaalbeeld, ga je jezelf waarschijnlijk dwingen tot interesses van de ander die jou eigenlijk niet zo interesseren. En andersom zal je partner dit misschien ook voor jou doen. Hierdoor schuiven jullie echter jullie eigen behoeftes opzij en vergeten jullie misschien zelfs wel wat jullie echt leuk vinden. Dit is echter niet waar jullie op de lange termijn gelukkig van zullen worden. Een iets realistischer beeld van een liefdesrelatie is misschien dat het niet perfect hoeft te zijn. Probeer niet alles samen te doen en te delen maar geef elkaar ook de ruimte. Dit heeft een grotere kans om te leiden tot een duurzame relatie.
Wat is een duurzame relatie?
Een duurzame relatie is een relatie waarin een koppel elkaar niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn gelukkig maakt. De relatie is bestand tegen de uitdagingen en ups en downs van het leven en die over een langere periode blijft gedijen. Het gaat hierbij om een relatie die gebaseerd is op wederzijds respect, vertrouwen, open communicatie, en emotionele verbondenheid tussen de partners. In plaats van een koppel dat alles samendoet, zijn jullie twee individuen die elkaar ondersteunen en elkaar verder helpen te ontwikkelen.
De bouwstenen voor een duurzame relatie
Een relatie begint natuurlijk met verbondenheid en een emotionele connectie. Maar naast deze verbinding is een relatie ook hard werken. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, een duurzame relatie in stand houden? Onderstaand een paar tips die hieraan kunnen bijdragen:
- Transparantie en open communicatie: wees open en eerlijk naar elkaar in gesprekken, met respect voor elkaars standpunten, gevoelens en verwachtingen.
- Ondersteuning en empathie: sta voor je partner klaar, bied elkaar steun en begrip in moeilijke tijden en moedig elkaar aan in het nastreven van doelen.
- Onafhankelijkheid: geef elkaar de ruimte en doe ook dingen los van elkaar. Zo kun je ook je eigen behoeften en interesses vervullen.
- Maak tijd voor elkaar vrij: naast tijd alleen spenderen blijft tijd samen doorbrengen natuurlijk ook belangrijk. Onderneem samen een leuke activiteit die jullie nog niet eerder hebben gedaan.
Wat zijn de voordelen van een duurzame relatie?
- Emotionele stabiliteit: een duurzame relatie biedt een stabiele emotionele basis, waardoor beide partners zich veilig en gesteund voelen in tijden van stress of moeilijkheden.
- Verbeterde gezondheid: onderzoek suggereert dat mensen in langdurige relaties over het algemeen een betere fysieke en mentale gezondheid ervaren, omdat ze vaak een bron van steun en zorg hebben.
- Diepere intimiteit: na verloop van tijd kan een duurzame relatie leiden tot een diepere emotionele en fysieke intimiteit tussen partners, wat zorgt voor een bevredigende en vervullende verbinding.
Soms kan het best lastig zijn om te ontdekken waar jij behoefte aan hebt in een relatie. Of misschien vind je het moeilijk om dit te bespreken met je partner. Heb je behoefte om hier met iemand over te praten? Bekijk hier wat Pscyholoog.nl voor jou kan betekenen of plan een gratis adviesgesprek in.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.