In de vorige blog heb je kunnen lezen over waarden. Dat is een onderdeel van ACT. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) richt zich op zes kernprocessen/-vaardigheden die zijn ontworpen om je te helpen een betekenisvoller en mogelijk meer vervullend leven te leiden. Het laatste onderdeel van ACT is toegewijd handelen. In deze blog duiken we dieper in wat toegewijd handelen betekent, waarom het belangrijk is en hoe je het zelf kunt toepassen.

Wat is toegewijd handelen?

Toegewijd handelen betekent dat je bewuste keuzes maakt en actief stappen onderneemt die in lijn zijn met je waarden, ondanks de aanwezigheid van moeilijke gedachten, gevoelens of omstandigheden. Het gaat niet alleen om het stellen van doelen, maar om het consistent en doelgericht handelen naar wat voor jou het belangrijkst is.

Toegewijd handelen vereist moed en vastberadenheid, omdat het vaak betekent dat je ongemak moet accepteren of risico’s moet nemen om trouw te blijven aan jezelf en je waarden.

Waarom is toegewijd handelen belangrijk?

In ACT is toegewijd handelen belangrijk omdat het je helpt om je waarden in de praktijk te brengen. Je eigen waarden kun je zien als een kompas en toegewijd handelen is de beweging in de richting die je op wilt gaan. Dit proces leert je om niet verlamd te raken door negatieve emoties of gedachten, maar om – desondanks - betekenisvolle stappen te zetten in ons leven.

Hoe werkt toegewijd handelen?

Toegewijd handelen begint met duidelijkheid over je waarden, maar de sleutel ligt in het omzetten van deze waarden in concrete, haalbare acties. Het gaat niet om perfectie, maar om consistentie en bereidheid om te blijven handelen, zelfs wanneer je onderweg uitdagingen tegenkomt. Hieronder vind je technieken die je daarbij kunnen helpen.

  • SMART-doelen opstellen. Definieer specifieke, meetbare, acceptabele, realistische en tijdgebonden doelen die aansluiten bij je waarden. Dit maakt het makkelijker om je voortgang te volgen en gemotiveerd te blijven.
  • Een actieplanning maken. Maak een gedetailleerd plan voor hoe je je doelen gaat bereiken, inclusief de stappen die je moet nemen en de potentiële obstakels die je kunt tegenkomen. Wees bereid om je plan aan te passen als dat nodig is.

Realiseer je dat je onderweg tegenslagen kunt ervaren. Zelfcompassie helpt je om vriendelijk te zijn voor jezelf en om veerkrachtig te blijven, zelfs als dingen niet gaan zoals gepland.

Toegewijd handelen in actie

  1. Identificeer je waarden. Voordat je kunt beginnen met toegewijd handelen, is het belangrijk om helder te krijgen wat je waarden zijn. Wat is echt belangrijk voor je in het leven? Welke principes wil je dat je gedrag en keuzes sturen?
  2. Vertaal waarden naar acties. Bepaal concrete acties die je kunt ondernemen om je waarden tot uitdrukking te brengen. Dit kan variëren van dagelijkse gewoonten tot grote levensdoelen. Zorg ervoor dat deze acties specifiek en haalbaar zijn.
  3. Onderneem actie (en wees flexibel). Begin met het ondernemen van kleine stappen in de richting van je doelen. Wees bereid om je aanpak aan te passen als dat nodig is, maar blijf consistent handelen naar je waarden.

Voorbeelden van toegewijd handelen

Als je gezondheid een belangrijke waarde voor je is, kun je toegewijd handelen inzetten door dagelijkse beweging en gezonde voeding prioriteit te geven. Dit kan betekenen dat je een vast schema opstelt voor lichaamsbeweging en dat je gezondere keuzes maakt bij het eten.

Als verbinding met anderen belangrijk voor je is, kun je ervoor kiezen om hier regelmatig tijd voor vrij te maken. Dit kan inhouden dat je bewust tijd doorbrengt met vrienden en familie en actief werkt aan het versterken van deze banden.

Conclusie

Toegewijd handelen gaat over het omzetten van de waarden die belangrijk voor je zijn naar acties die in lijn zijn met deze waarden. Het is daarom belangrijk om keuzes te maken die in lijn zijn met deze waarden.  

Welke acties kun jij vandaag zetten die in lijn zijn met je waarden? Welke obstakels verwacht je tegen te komen en hoe zou je deze kunnen overwinnen?

Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem gerust contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat zijn de psychologische voordelen van journaling?

(28-8-2024)

Ontdek hoe het bijhouden van een dagboek je mentale welzijn kan versterken. Lees verder

Tips: hoe beoefen je zelfcompassie?

(20-8-2024)

Leer jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, zelfs op de moeilijkste momenten. Lees verder

Minimalisme toepassen in je digitale leven: tips tegen online stress

(19-8-2024)

Hoe kan digitale minimalisme helpen tegen online stress? Lees verder

Tips: hoe leer je omgaan met afwijzing?

(14-8-2024)

Afwijzing kan pijnlijk zijn, maar het hoeft je zelfvertrouwen niet blijvend te schaden. Ontdek hoe je veerkrachtig kunt blijven na een tegenslag. Lees verder