Het G-schema, ook wel gedachtenschema of 5G-schema genoemd, is een oefening uit de cognitieve gedragstherapie. Ben je benieuwd wat het is en of jij er ook van zou kunnen profiteren? Lees dan verder. 

Wat is het G-schema?

Het G-schema is een bekende oefening, een hulpmiddel, uit de cognitieve gedragstherapie. Daarover heb je in de vorige blog alles over kunnen lezen. Een G-schema geeft inzicht in het verband tussen je gedachten, gevoelens en gedrag. Het wordt voornamelijk als hulpmiddel ingezet als er sprake is van problematisch gedrag dat samengaat met negatieve gevoelens en/of gedachten. Het is de bedoeling om een schema in te vullen aan de hand van een situatie die is voorgevallen. 

De vijf G’s 

In het G-schema draait het om de vijf G’s. Allereerst wordt de gebeurtenis beschreven. Daarna wordt beschreven welke gedachten je over deze gebeurtenis had en tot welke gevoelens dit heeft geleid. Daarna beschrijf je welk gedrag je vervolgens vertoonde en wat het gevolg hiervan was. 

G-schema voorbeeld

Onderstaand is een voorbeeldschema uitgewerkt. 

Gebeurtenis

Ik loop op dinsdagochtend alleen in het park, onderweg naar mijn werk, en er komt een vrouw mij tegemoet lopen met een grote, zwarte hond aangelijnd

Gedachten

‘Die hond gaat mij vast bijten!’ ‘Straks moet ik naar het ziekenhuis als gevolg van de hondenbeet.’ ‘Ik ga waarschijnlijk dood omdat deze hond mij zal bijten.’ 

Gevoel

Bang

Gedrag

Ik keer om en sla een ander pad in zodat ik de vrouw met de hond ontwijk

Gevolg

Ik mis de trein omdat ik ben omgelopen waardoor ik te laat kom op mijn werk

 

Gedachten uitdagen

Na het maken van het G-schema wordt de belangrijkste negatieve gedachte uitgekozen en wordt deze onderzocht. Klopt deze gedachte wel? Welke bewijzen voor en welke bewijzen tegen deze gedachte heb je? Wat zou je zeggen tegen een vriend of collega die deze gedachte zou hebben?

Na het verzamelen van dit ‘bewijs’ wordt gekeken of je een nieuwe, meer realistische (en waarschijnlijk meer helpende) gedachte kunt formuleren die mogelijk leidt tot meer gewenst gedrag.

Bij welke klachten kan het worden ingezet?

Het maken van een G-schema kan helpen bij problematisch of ongewenst gedrag dat gepaard gaat met negatieve gevoelens en/of gedachten. Zo kan het onder andere worden ingezet als oefening bij angstklachten, somberheidsklachten en relatieproblemen

In de volgende blog zullen we een volgend onderdeel van CGT, namelijk het gedragsexperiment, verder toelichten. 

Ben jij benieuwd of cognitieve gedragstherapie jou kan helpen? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat zijn de psychologische voordelen van journaling?

(28-8-2024)

Ontdek hoe het bijhouden van een dagboek je mentale welzijn kan versterken. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder

Tips: hoe beoefen je zelfcompassie?

(20-8-2024)

Leer jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, zelfs op de moeilijkste momenten. Lees verder

Minimalisme toepassen in je digitale leven: tips tegen online stress

(19-8-2024)

Hoe kan digitale minimalisme helpen tegen online stress? Lees verder