Onzekerheid kan je leven behoorlijk verstoren. Je twijfelt over wat je kunt, wat je doet en wie je bent. Vaak ben je dan kwetsbaarder en heb je minder zelfvertrouwen. Iedereen heeft wel eens een keer met onzekerheid te maken. Maar als je dagelijks onzeker bent kan dit gevolgen hebben voor je relaties, je sociale leven, gezondheid en werk. Je onzeker voelen, waar komt het eigenlijk vandaan en hoe kom je ervan af?
Oorzaken van onzekerheid
Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Er zijn verschillende oorzaken die je onzeker kunnen maken:
- Lichamelijke veranderingen: in je leven maak je een aantal lichamelijke veranderingen mee. Denk aan Puberteit, veroudering of een menopauze. Maar ook als je ziek bent of een beperking hebt kan dit onzekerheid met zich meebrengen.
- Sociale eisen: Als je veel gepest bent dan kan dit effect hebben op je zelfbeeld. Je krijgt vervelende dingen te horen en dat kun je op den duur gaan geloven. Sociale druk kan ook een rol spelen bij onzekerheid als het bijvoorbeeld gaat om een schoonheidsideaal. Dit kan ervoor zorgen dat het beeld van de realiteit verstoord wordt. Een schoonheidsideaal kan je onzeker maken over je eigen lichaam.
- Financiële aspecten: Het moeten rondkomen met een beperkt budget kan gevoelens van onzekerheid versterken, vooral wanneer je je afvraagt of je de eindjes wel aan elkaar kunt knopen of aan de verwachtingen kunt voldoen.
- Emotionele factoren: Wanneer je onveilig gehecht aan met je ouders dan kan dit ervoor zorgen dat je je onzeker gaat voelen. Als je ouders je emotionele behoeftes niet vervulden, kan dit leiden tot onzekerheid. Dit kan tot op latere leeftijd nog doorwerken.
Verschil onzekerheid en negatief zelfbeeld
Onzekerheid verwijst naar een gevoel van twijfel, angst of gebrek aan vertrouwen in zichzelf, vaak gerelateerd aan specifieke situaties, beslissingen of kwaliteiten. Het kan tijdelijk zijn en verschillen afhankelijk van de omstandigheden. Mensen kunnen onzeker zijn over bijvoorbeeld hun uiterlijk, prestaties op het werk of hun relaties.
Een negatief zelfbeeld verschilt van onzekerheid, omdat het een dieper en meer consistente overtuiging van negativiteit over zichzelf als persoon is. Het gaat niet alleen om specifieke situaties, maar om de algemene perceptie van zichzelf als slecht, waardeloos of ontoereikend. Een negatief zelfbeeld kan leiden tot gevoelens van onwaardigheid, hopeloosheid en zelfs depressie.
Wat kun je tegen onzekerheid kunt doen?
Onzekerheid kan dus situatie-afhankelijk zijn. Het is ook iets wat je kan verminderen. Hieronder staan enkele tips die je wellicht kunnen helpen om minder onzeker te zijn:
- Schrijf je gedachten op: Ga op onderzoek uit waar de onzekerheid vandaan komt. Stel jezelf de volgende vragen: wanneer is dat onprettige gevoel er? Wat is er gebeurd? Waar dacht ik aan? Met wie was ik aan het praten? Schrijf het op. Dit helpt bij het identificeren van je gevoelens.
- Spreek het uit: Misschien is het niet altijd even makkelijk, maar probeer je gevoelens van onzekerheid uit te spreken naar een vriend of familielid. Deze persoon kan naar je luisteren en je helpen om je gevoelens in perspectief te zetten. Door het delen van je gevoelens verlicht vaak de stress die je kunt ervaren.
- Accepteer je onzekere gevoelens: Voel de gevoelens en probeer er geen oordeel aan te hangen. Vecht er niet tegen. Iedereen voelt zich wel eens onzeker over iets, dit is menselijk. Bekijk je gevoelens en accepteer ze als iets wat bij je hoort.
- Aandacht voor het positieve: Probeer je ook te richten op positieve dingen in de situatie of je leven. Waar ben je trots op in je leven? Wat deed je goed in de situatie? Ook al is het iets kleins, het doet ertoe. Het kan je helpen om te focussen op het positieve.
Onzekerheid kan erg vervelend zijn als je dagelijks leven en je relaties er onder gaan lijden. Een psycholoog kan je helpen om de oorzaak van de onzekerheid te identificeren en je te helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Neem contact op met ons aanmeldteam om te bespreken wat we voor je kunnen betekenen. Lees hier meer over onze werkwijze. Neem contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht