Ons leven bestaat uit een lange reeks ervaringen, zowel positief als negatief. Deze reeks ervaringen kun je omschrijven als een verhaal. Dit is het principe van narratieve therapie. Lees er in deze blog meer over! 

Wat is narratieve therapie? 

Narratieve therapie is een vorm van psychotherapie. Het focust zich op de manier waarop mensen betekenis geven aan hun klachten en ervaringen volgens een verhalende structuur. Narratieve therapie richt zich op de niet-problematische aspecten van het leven van de persoon. Hierbij wordt er gezocht naar bestaande vaardigheden die iemand bezit.  

Narratieve therapie haalt inspiratie uit verschillende therapieën, zoals oplossingsgerichte therapie, systeemtherapie en Acceptance en Commitment therapy. De therapeut gebruikt de metafoor van een verhaalstructuur om betekenis te geven aan bepaalde ervaringen. Deze sluiten soms aan op het denken en voelen van de persoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invloed van angst, kwetsbaarheid voor depressie, aangetrokken voelen tot verkeerde personen of de invloed van falen. Deze therapie kan mensen helpen hun verhaal te herschrijven en nieuwe perspectieven te ontdekken. 

Hoe gaat het in zijn werk?  

Met de hulp van narratieve therapie kunnen de problemen die iemand ervaart los worden gezien van de persoon. Op deze manier kan iemand van een afstand het probleem bekijken en analyseren. Maar hoe werkt narratieve therapie?  

De psycholoog en client bespreken samen welke verhaal de client wil onderzoeken en herschrijven. Enkele belangrijke stappen in het proces zijn:  

  • Verkennen van de verhalen: de client onderzoekt welke verhalen er zijn en hoe deze het huidige leven beïnvloeden. Dit omvat ook de taal die de client gebruikt om over zichzelf en de problemen te praten.
  • Externaliseren van problemen: de therapeut helpt de client afstand te nemen van de ervaringen door vragen te stellen als ‘hoe beïnvloedt dit probleem je dagelijkse ervaringen?’ 
  • Identificeren van uitzonderingen: samen met de cliënt wordt gezocht naar momenten waarop het probleem in mindere mate voorkwam of helemaal afwezig was.  
  • Opbouwen van alternatieve verhalen: de therapeut moedigt de cliënt aan om nieuwe verhalen te construeren die meer in lijn zijn met hun dromen, doelen en waarden.  
  • Verankeren van nieuwe verhalen: vervolgens wordt er gefocust op het verankeren van de nieuwe verhalen. Dit kan bijvoorbeeld door herhaling of oefening zijn.  

Wat zijn de voordelen van narratieve therapie? 

Narratieve therapie kan mensen helpen meer controle te voelen over hun eigen leven, wat weer kan leiden tot zelfeffectiviteit. Daarnaast kunnen alternatieve verhalen die meer in lijn liggen met de waarden en normen van de client ervoor zorgen dat diegene een meer betekenisvol leven leidt. Het externaliseren van problemen kan helpen om de zelfbeschuldiging te verminderen. Daarnaast biedt deze therapie een creatieve manier om met hun mentale problemen om te gaan.  

Bij Psycholoog.nl bieden we geen narratieve therapie. Onze psychologen kunnen je wel hulp bieden door middel van andere therapieën. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Bron:

Van de Putte, Johan. (2010). Wat heeft narratieve therapie ons te vertellen?. Neuron. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Kracht van Routine: Hoe Structuur Helpt bij Angst en Depressie

(13-9-2024)

Een routine kan ons helpen in het dagelijks leven, zo ook wanneer je last hebt van angstige en sombere gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Waarom keuzestress steeds meer voorkomt in de maatschappij

(10-9-2024)

Tegenwoordig hebben we een oneindige mogelijkheid aan keuzes. Dit kan zorgen voor stress, angst. Maar hoe ontstaat keuzestress en waarom komt het steeds meer vo… Lees verder

Terug naar school na de vakantie: omgaan met sociale angst bij jongeren

(6-9-2024)

De zomervakantie is weer voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Dit kan naast veel positieve gevoelens, ook sociale angst met zich meebrengen. Lees er meer o… Lees verder

Midlifecrisis of midlife-groei? Hoe het leven na je 40ste een nieuwe start kan zijn

(4-9-2024)

Een midlifecrisis hoeft geen crisis te zijn. Het kan ook een moment van reflectie en groei zijn. Lees in deze blog hoe je een midlifecrisis op een nieuwe manier… Lees verder