De woede voelen opkomen als er iemand naast je zit te smakken, of in elkaar duiken van walging als iemand hard aan het ademen is. Zijn dit dingen die je herkent? Dan zou je weleens last van misofonie kunnen hebben. Misofonie betekent letterlijk het haten van geluid: je kunt geluiden van anderen niet uitstaan.
Wat is misofonie?
Mensen met misofonie hebben gevoelens van woede en walging bij het horen van bepaalde geluiden. Zij kunnen hierdoor zelfs woede-uitbarstingen of huilbuien hebben. Wanneer je misofonie hebt kun je zulke reacties op verschillende geluiden hebben, maar het gaat vaak om geluiden die andere mensen maken. Je kunt hierbij denken aan:
- Smakken of met volle mond praten
- Geluid maken bij het slikken of ademen
- Neus ophalen of keelschrapen
- Tikken, met bijvoorbeeld vingers of voeten
- Het geluid van serviesgoed, bijvoorbeeld tijdens het eten.
Veel mensen vinden het vervelend als anderen smakken of hun neus ophalen. Wanneer je last hebt van misofonie, gaat dit wel verder dan alleen irritatie. Mensen met misofonie voelen een intense haat of woede wanneer zij dit soort geluiden horen. Zo intens zelfs, dat ze de ander wel wat aan kunnen doen, alleen maar om het geluid te stoppen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit best lastig kan zijn. Als je last hebt van misofonie kun je bijvoorbeeld moeite hebben met concentreren, wanneer er dit soort geluiden om je heen zijn. Ook vermijden veel mensen met misofonie bepaalde situaties, zoals eten met anderen of reizen met het openbaar vervoer.
Misofonie is inmiddels een bekend fenomeen bij deskundigen. Toch is misofonie niet iets wat in de DSM beschreven staat. De DSM is een soort handboek waarin alle officiële classificaties van psychische stoornissen in staan. Toch zijn deskundigen het erover eens dat het bij misofonie gaat over een aandoening, waar ook bepaalde criteria bij horen. Zo moeten mensen wel echt woede of walging voelen bij geluiden, in plaats van alleen irritatie. Ook moet het je leven zo beïnvloeden, dat bepaalde dingen niet goed lukken.
Hoe wordt misofonie veroorzaakt?
Inmiddels is gebleken dat misofonie niet afhankelijk is van het gehoor, aangezien het voorkomt bij normaal en minderhorigen. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat bij mensen met misofonie geluiden op een andere manier binnenkomen of verwerkt worden. In onderzoek dat hierover gedaan is kwam naar voren dat bij mensen met misofonie het automatisch filteren van geluiden minder goed verloopt dan bij mensen die geen misofonie hebben.
Wat kun je ertegen doen?
Er bestaat helaas nog geen genezing voor misofonie. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen, zodat je leert beter met de geluiden om te gaan. Op deze manier lukt het misschien om wel weer met anderen te eten of andere dingen weer te kunnen. Wanneer je last hebt van misofonie, kun je enkele dingen proberen om dit te bereiken. Zo kunnen oordopjes ervoor zorgen dat je deze geluiden minder of niet meer hoort. Verder zijn er ook therapiegroepen voor mensen met misofonie. Hierbij leer je, samen met anderen die hetzelfde ervaren, om te gaan met de gevoelens die de geluiden om je heen veroorzaken. Je leert bijvoorbeeld de vervelende geluiden te koppelen aan positieve dingen, en om je te concentreren terwijl je vervelende geluiden hoort.
Bronnen:
Schröder, A., Vulink, N., & Denys, D. (2013). Misophonia: diagnostic criteria for a new psychiatric disorder. PlOs One.
Heb je vragen over het behandelaanbod van Psycholoog.nl? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.