De meeste mensen spenderen een behoorlijk aantal uur in hun leven door op de werkvloer. Het is dan ook niet gek om te bedenken dat het werk een groot aandeel heeft in het welzijn. Wanneer werknemers voldoening en plezier uit hun werkzaamheden halen, is dit bevorderlijk voor hun mentale gesteldheid. Bedrijven kunnen ook juist een negatief effect hebben op de psychische gezondheid, door het stellen van een te hoge werkdruk. Een goede geestelijke gezondheid van werknemers is een win-win situatie: het is niet alleen voor het individu goed om van hun werk te genieten, maar ook voor de werksfeer en productiviteit van het bedrijf. Een gelukkige en gezonde werknemer, is een betrokken en productieve werknemer.

Mentale gezondheid onder werknemers

Mentale gezondheidsproblemen op de werkvloer ontstaan voornamelijk door een te hoog niveau aan stress. Ga als werkgever na waar deze stress afkomstig van kan zijn. Komt dat door een te hoge werkdruk? Te lange werkdagen? Of heerst er een angst onder werknemers om hun baan te verliezen? Er kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan stressproblematiek. Langdurige stress kan zorgen voor serieuze mentale klachten.

De meest voorkomende mentale klachten op de werkvloer zijn de volgende: 

  • Burn-out: een burn-out ontstaat wanneer een werknemer langere tijd stress ervaart door werk(omstandigheden) of het privéleven. Wanneer het lichaam, na deze langdurige stress, niet meer goed kan herstellen zullen symptomen gaan optreden. 
  • Depressie: een depressie ontstaat wanneer de negatieve gedachten de overhand gaan nemen bij je werknemer. Deze negatieve gedachten kunnen afkomstig zijn vanuit problemen op het werk of in het privéleven.

Het heeft voor een werkgever veel voordelen om werknemers mentaal gezond te houden. Een mentale gezondheid onder de werknemers zal de algemene werksfeer verbeteren, de intrinsieke motivatie verhogen en ervoor zorgen dat werknemers met plezier naar hun werk zullen gaan. Dit zorgt er vervolgens dan ook voor dat de productiviteit van het bedrijf groeit. Daarnaast zorgen werknemers met mentale klachten voor vele extra kosten.

Ziekteverzuim

Mentale gezondheidsproblemen zijn de nummer 1 reden voor ziekteverzuim, dit komt doordat bijna 1 op de 3 werknemers zich ziekmeldt wegens mentale gezondheidsklachten. De kosten kunnen hierdoor hoog oplopen voor een bedrijf. Een zieke werknemer kan namelijk 250 tot 400 euro per dag kosten. Ziekteverzuim heeft dus een grote financiële impact. 

Als werkgever is het belangrijk om te weten of de uitgaven aan gezondheidszorg de gezondheid van werknemers ook echt daadwerkelijk verbeteren. En of de productiviteit wordt terugverdiend door mentale hulp te bieden. Volgens onderzoek zullen de kosten die je als bedrijf oploopt door te investeren in behandelingen voor werknemers, hoogstwaarschijnlijk op de lange termijn gaan opwegen tegen de kosten die je zou maken aan ziekteverzuim.  

Maatregelen

Om daadwerkelijk maatregelen te nemen, is het allereerst erg belangrijk om een open bedrijfscultuur te bevorderen. Er hangt vaak een stigma op het praten over mentale problemen op de werkvloer. Dit stigma is weg te nemen door je werkgevers het gevoel te geven dat ze openlijk kunnen praten over hun mentale klachten. Het is hierbij van belang dat werknemers weten bij wie ze terecht kunnen wanneer ze problemen ervaren. Een luisterend oor kan al veel betekenen, dus stel je als werkgever empathisch op. Probeer te achterhalen waar de stress van afkomstig is. Dan kan je vervolgens de oorzaak aanpakken en voorkomen dat meer werknemers onder mentale klachten gaan leiden.

Maatregelen die bedrijven zoal nemen om mentale gezondheid onder werknemers te stimuleren: 

  • Coaching aanbieden.
  • Health-checks uitvoeren.
  • Een gezonde balans tussen werk en privé bevorderen (door bijvoorbeeld flexibel te zijn in thuiswerkdagen).
  • Stress verlagende activiteiten aanbieden (denk aan yoga en massages). 
  • Psychologentraject aanbieden.

Bij psycholoog.nl bieden wij online therapie aan voor werknemers, via een videobelverbinding. Hier kan je meer lezen over onze werkwijze. Als je jouw werknemer(s) wilt helpen door ze een psychologentraject aan te bieden, kan je vrijblijvend contact opnemen met psycholoog.nl. Dit doe je door een gratis adviesgesprek in te plannen of direct contact op te nemen met ons aanmeld- en adviesteam. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Bronnen: 

Goetzel, R. Z., Ozminkowski, R. J., Sederer, L. I., & Mark, T. L. (2002). The Business Case for Quality Mental Health Services: Why Employers Should Care About the Mental Health and Well-Being of Their Employees. Journal of Occupational and Environmental Medicine44(4), 320–330.  

https://www.zilverenkruis.nl/zakelijk/blog/ziek-weet-u-wel-wat-dat-kost#:~:text=Een%20langdurig%20zieke%20medewerker%20kost,de%20verzuimkosten%20te%20laag%20in

Hasson, G., & Butler, D. (2020). Mental health and wellbeing in the workplace: A practical guide for employers and employees. Capstone/John Wiley & Sons Ltd.  

Porter, S., Lexén, A., & Bejerholm, U. (2019). Employers’ beliefs, knowledge and strategies used in providing support to employees with mental health problems. Journal of Vocational Rehabilitation51(3), 325–337.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Terug in je Ritme na de Vakantie

(9-9-2024)

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier zijn 7 tips om weer terug in je ritme te komen na de vakantie! Lees verder

Hoe verbeter je jouw werkrelaties?

(5-9-2024)

De band met collega's versterken doe je zo! Lees verder

Midlifecrisis of midlife-groei? Hoe het leven na je 40ste een nieuwe start kan zijn

(4-9-2024)

Een midlifecrisis hoeft geen crisis te zijn. Het kan ook een moment van reflectie en groei zijn. Lees in deze blog hoe je een midlifecrisis op een nieuwe manier… Lees verder

Werkstress na de zomer: hoe voorkom je een burn-out bij terugkeer naar je werk?

(30-8-2024)

De vakantie is weer voorbij en de meeste mensen gaan weer aan het werk. Hoe zorg je er nu voor dat je geen burn-out ontwikkelt? Lees verder