Een steeds grotere groep mensen in Nederland kampt met psychische problemen. Dit heeft niet alleen effect op die persoon zelf, maar ook op de kinderen van deze persoon. Lees in deze blog wat je kan doen als iemand in jouw familie kampt met psychische problemen. 

Wat is KOPP/KOV?  

KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problematiek en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen. Dit kan gaan om één ouder, maar ook om beide ouders. In Nederland zijn er ongeveer 900.000 kinderen waarvan de ouders kampen met psychische problematiek of verslaving. Het grootste gedeelte van deze kinderen woont nog thuis, maar er zijn ook (jong)volwassenen die hiermee te maken hebben. 

Kinderen die te maken krijgen met deze problematiek kunnen ervaren dat ze weinig emotionele steun ontvangen van hun ouders. Dit kan op moeilijke en op leuke momenten voorkomen. Daarnaast laten ouders vaak onvoorspelbaar gedrag zien, waardoor een kind niet goed weet wat hij of zij kan verwachten. De kans op onveilige situaties wordt ook groter wanneer één of beide ouders kampen met psychische problemen of een verslaving. Kinderen nemen vaak taken over in het huishouden, zoals schoonmaken of boodschappen doen. Ze maken zich ook vaak zorgen over hun ouders.  

Wat zijn de gevolgen voor KOPP/KOV?  

Kinderen van ouders met een verslaving of psychische problematiek ontwikkelen vaak zelf ook deze problemen op latere leeftijd. Deze kans is ongeveer 2 tot 4 keer zo groot. Als een van de ouders een stemmingsstoornis heeft, is de kans 65% dat het kind deze stoornis later ook ontwikkeld. Ook hebben deze kinderen op latere leeftijd vaak moeite met het aangaan en onderhouden van relaties. Ze vinden het vaak ook moeilijker om grenzen aan te geven en presteren in verhouding minder goed op school. 

KOPP/KOV lopen dus meer risico om later psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen. Dit risico is het grootst voor meisjes en vrouwen, kinderen waarvan beide ouders problemen hebben en kinderen uit een minder goed functionerend gezin.  

Wat kan je doen als iemand in jouw familie leidt aan psychische problemen?  

Een kind of jongere van ouders met psychische problemen of een verslaving heeft vaak veel aan het hoofd. Het kind maakt zelf vaak ook genoeg mee in het privéleven, en daar komen de problemen van de ouders nog bij. Het kind krijgt veel verantwoordelijkheden vanuit huis en is gedwongen zelfstandig geworden. Dit kan te veel worden voor een kind. Deze onderstaande tips kunnen een kind of jongere helpen om goed voor zichzelf te zorgen:  

  1. Spreek af met vrienden: vrienden kunnen helpen om even niet met thuis bezig te zijn. Je kunt leuke dingen gaan ondernemen. Daarnaast kun je met een vriend praten over wat je meemaakt en wat dit met je doet. Het kan helpen om je hart te luchten bij iemand die je vertrouwt.  
  2. Geef ruimte aan je emoties: vaak is er thuis weinig ruimte om te delen hoe je je voelt. Toch is het wel heel belangrijk om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven hoe je je voelt over bepaalde situaties in een dagboek.  
  3. Zoek steun: er zijn heel veel kinderen in Nederland die in een soortgelijke situatie zitten. Er zijn ook verschillende supportgroepen voor KOPP/KOV. Een van deze groepen is KOPPsupport. Daarnaast kun je ook praten met iemand uit je omgeving. Misschien is er iemand in je familie waar je een goede band mee hebt, waar je je gevoelens kwijt kan.  

Soms is zijn deze tips niet voldoende, en is het nodig om met een professional te praten over de problemen die je ervaart. Als je onder de 18 bent, zal dit vaak bij een jeugdwerker of kinderpsycholoog zijn. Als je boven de 18 bent, kan dit bij een reguliere psycholoog. Bij Psycholoog.nl behandelen we uitsluitend mensen boven de 18. Plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hechting en identiteitsontwikkeling: hoe je hechting jouw zelfbeeld beïnvloedt

(10-7-2024)

Hechting heeft een grote invloed op de ontwikkeling van je identiteit en je zelfbeeld. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Hoe word jij beïnvloed door jouw gezinsdynamiek?

(12-1-2024)

De dynamiek die binnen een familie of gezin speelt kan van grote invloed zijn op de mentale gesteldheid van een individu. Zodra er problemen spelen tussen famil… Lees verder

Schematherapie: Gerichtheid op Anderen

(10-11-2023)

Bij Schematherapie krijg je inzicht in bepaalde gedragspatronen van jezelf en waar deze vandaan kunnen komen. Lees verder

Schemadomein: overmatige waakzaamheid en inhibitie

(9-11-2023)

Schematherapie is een manier om inzicht te krijgen in bepaalde patronen. In deze blog vind je meer informatie over het schemadomein overmatige waakzaamheid en i… Lees verder