Geluk kan worden omschreven als de ervaring van welzijn en vreugde. Het leven voelt goed en de moeite waard. Maar hoeveel invloed hebben wij op ons geluk? En op welke manier zou ik mijn geluk kunnen vergroten?  

Nature vs. Nurture   

Geluk is iets wat lastig te beschrijven valt. Toch kunnen we best goed aanvoelen of we gelukkig zijn of niet. Uit onderzoek komt naar voren dat geluk niet volledig afhangt van de situatie waarin je verkeert. Ons geluk wordt voor 50% bepaald door erfelijke factoren, ofwel nature. Dit klinkt misschien gek, maar het is niet heel verwonderlijk. Bepaalde psychische stoornissen of persoonlijkheidsfactoren zijn ook gedeeltelijke genetisch bepaald. Deze 50% is dus vrij stabiel. De overige 50% is beïnvloedbaar. 40% wordt ingevuld door je denkpatronen en je gedrag. De overige 10% bestaat uit externe factoren. Hierbij kun je denken aan je woonomgeving, relaties en gezondheid. Een groot deel van je geluk is dus afhankelijk van je eigen keuzes! 

In dit onderzoek is ook naar voren gekomen dat externe factoren geen blijvend effect hebben op ons geluk. Na een bepaalde tijd zal ons geluksniveau weer terugkomen op het originele niveau. Dit noemen we hedonistische adaptatie. We worden niet langdurig gelukkig van nieuwe omstandigheden en passen ons snel aan. Je geluk kan wel langdurig verhoogd worden door de manier waarop je denkt of op welke manier je het leven waardeert.  

Welke factoren bepalen geluk?  

Geluk is dus weldegelijk maakbaar. Een groot gedeelte van je geluk is afhankelijk van je denk- en gedragspatronen. Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van patronen die gelukkige mensen hanteren:  

  • Ze bewegen wekelijks. Denk aan wandelen, fietsen of sporten.  
  • Ze proberen te leven in het nu. Ze maken zich minder zorgen over de toekomst. 
  • Ze werken serieus aan de doelen die ze voor zichzelf gesteld hebben.  
  • Gelukkige mensen hechten veel waarde aan hun relaties en de mensen om hun heen.  
  • Ze wijden dan ook een groot gedeelte van hun tijd aan hun vrienden en familie. 
  • Ze zijn dankbaar voor wat ze hebben.  
  • Gelukkige mensen zijn veerkrachtiger en hebben meer controle bij moeilijke situaties.  

Het is belangrijk om te realiseren dat niemand altijd gelukkig is. Zelfs de meest gelukkige persoon op aarde heeft wel eens een slechte dag. De bovenstaande punten hebben betrekking op de mensen die zichzelf als gelukkig zouden beschrijven en een positieve kijk op het leven hebben.  

Hoe vergroot ik mijn geluk?  

Al eerder werd beschreven dat “geluk” een moeilijk definieerbaar onderwerp is. Toch zijn er volgens onderzoek een aantal manieren waarop je je geluk kan vergroten: 

  • Vermijd piekeren en vergelijk jezelf niet met anderen: accepteer wie je bent en hoe je bent. Als je jezelf te veel vergelijkt met anderen kunnen je eigen prestaties op de achtergrond raken.  
  • Onderhoud je sociale netwerk: mensen die een groot sociaal netwerk hebben, zijn het gelukkigst. Probeer diepere connecties aan te gaan met de mensen om je heen.  
  • Leer te vergeven: vasthouden aan emoties van boosheid of teleurstelling heeft een negatief effect op je lichaam en je geest. Leer te vergeven zodat je emoties je niet te lang dwars zitten.  
  • Focus je op je doelen: het stellen van haalbare doelen die bijdragen aan waar jij gelukkig van wordt, zal je geluk vergroten. Zorg ervoor dat je doel is opgesplitst in heldere subdoelen, zodat het doel haalbaarder is.  

Het is niet vanzelfsprekend dat je altijd gelukkig bent. Als je iets hebt meegemaakt wat ervoor zorgt dat je kampt met sombere gevoelens, kan het helpend zijn om hier met iemand over te praten. Bij Psycholoog.nl bieden we je een luisterend oor. Plan dan een gratis adviesgesprek in of neem direct contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Klik dan hier.   

Bronnen: 

Lyubomirsky, S. (2009). De maakbaarheid van het geluk: een wetenschappelijke benadering voor een gelukkig leven.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Movember: meer dan een Snor

(30-10-2024)

Of je nou je snor laat staan of niet, er moet meer aandacht komen voor de mentale gezondheid van mannen. Lees hier meer over Movember! Lees verder

De Kracht van Routine: Hoe Structuur Helpt bij Angst en Depressie

(13-9-2024)

Een routine kan ons helpen in het dagelijks leven, zo ook wanneer je last hebt van angstige en sombere gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Waarom keuzestress steeds meer voorkomt in de maatschappij

(10-9-2024)

Tegenwoordig hebben we een oneindige mogelijkheid aan keuzes. Dit kan zorgen voor stress, angst. Maar hoe ontstaat keuzestress en waarom komt het steeds meer vo… Lees verder

Terug in je Ritme na de Vakantie

(9-9-2024)

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier zijn 7 tips om weer terug in je ritme te komen na de vakantie! Lees verder