Luister jij eerder naar je hoofd of naar je hart? Als je bij het maken van beslissingen eerder naar je hart luistert, dan spreken we ook wel van intuïtie. Intuïtie is een vorm van kennis die verschijnt zonder dat je hier duidelijk over na hebt gedacht. Een soort van ‘onderbuikgevoelens’ dus.
Waar komt intuïtie vandaan?
Het is nog niet exact duidelijk waarom intuïtie bestaat en hoe het werkt. Wetenschappers denken dat het komt door de drang van de hersenen om steeds naar bepaalde patronen te zoeken. Je bent je er misschien niet van bewust, maar op de achtergrond zijn je hersenen constant bezig met het verwerken van informatie. Alles om je heen wordt door je hersenen opgenomen en vervolgens gefilterd. Wat jij bewust waarneemt is dus niet eens alles dat je hersenen hebben waargenomen!
Hierbij spreken we ook wel van het onderbewustzijn. Dit zijn alle dingen, gebeurtenissen of prikkels die door je hersenen wel zijn waargenomen maar jij niet bewust hebt meegekregen. Wanneer je in een nieuwe situatie komt zullen je hersenen dus meteen beginnen met het matchen van patronen. Hoewel je je er misschien niet bewust van was heb je misschien al een soortgelijke situatie meegemaakt. Een intuïtief gevoel komt in dit geval dus vanuit het onderbewuste deel van je hersenen.
Waarom zou ik luisteren naar mijn onderbuikgevoel?
Onze onderbuikgevoelens zijn vaak correct, maar vaak hebben we de neiging om teveel zekerheid hieraan te hechten. In sommige gevallen zijn onderbuikgevoelens vaak nauwkeuriger dan rationele afwegingen maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een eerste indruk die je van iemand krijgt. Bij erg belangrijke beslissingen kun je echter beter niet blindelings op je intuïtie vertrouwen, en is het ook belangrijk om andere zaken te overwegen. Wanneer en hoeveel je naar je hart of je hoofd luistert is natuurlijk voor iedereen verschillend.
Heb je na het lezen van deze blog vragen over intuïtie of heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.