Traumatische ervaringen zoals vluchten naar een ander land of het ervaren van kindermishandeling kan grote impact hebben op een persoon. De invloed van een trauma kan erg groot zijn. Vaak zijn mensen niet bewust van de effecten van een trauma. Als gevolg kunnen ze niet helemaal helen van het trauma. Als traumatische ervaringen niet verwerkt worden, kunnen ze doorgegeven worden aan de volgende generaties, dit wordt ook wel intergenerationeel trauma genoemd. 

Wat is intergenerationeel trauma? 

Je kunt een trauma ontwikkelen als je iets erg ingrijpends hebt meegemaakt. Dit kan een mishandeling, verwaarlozing of het leven in een oorlogssituatie zijn. Je kunt ook een trauma oplopen als iemand die dichtbij je staat iets ernstigs overkomt. De gebeurtenis heeft vaak een blijvende indruk en kan zorgen voor psychische lijden.

Intergenerationeel trauma is wanneer traumatische ervaringen van de ouders worden door gegeven aan de volgende generaties. Iemand hoeft niet direct het trauma zelf te hebben ervaren om de gevolgen ervan trauma te voelen. Vaak wanneer iemand in je familie trauma heeft ervaren, kan jij ook symptomen ervan ervaren.  

Hoe kan intergenerationeel trauma worden doorgegeven?  

Intergenerationeel trauma ontstaat bijvoorbeeld bij een ouder die een traumatische ervaring heeft meegemaakt (bijvoorbeeld opgroeien in een onveilige thuissituatie). Het ervaren van traumatische gebeurtenissen kan invloed hebben op de ouderschap.  

Trauma kan de hechting tussen de ouder en het kind verstoren. De ouder kan bijvoorbeeld door de voorgeschiedenis minder voorzien in de emotionele behoeften van het kind. Dit komt doordat ze de traumatische ervaring nog niet goed hebben verwerkt. Veel volwassenen met ouders met PTSS geven aan dat hun ouders vaak niet emotioneel beschikbaar waren.  

Trauma heeft verder invloed op de gedachten, gevoelens en het gedrag van een persoon. Het kan invloed hebben op bepaalde overtuigingen die iemand heeft over de wereld. Bijvoorbeeld dat de wereld een gevaarlijke plek is en je niemand echt kunt vertrouwen. Hierdoor wordt de angst van de ouder over gedragen op het kind. De ouder kan ook erg beschermend zijn en er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het kind niks ernstigs ervaart.  

Wat kunnen symptomen zijn van intergenerationeel trauma?  

Symptomen van een intergenerationeel trauma kunnen verschillen. Dit is afhankelijk van de gebeurtenissen die in een familie hebben plaatsgevonden. Voorbeelden van deze symptomen zijn:  

  • Ontkenning  
  • Derealisatie/depersonalisatie  
  • Isolatie  
  • Middelengebruik  
  • Weinig vertrouwen  
  • Boosheid en frustraties  
  • Angstig zijn  
  • Moeite hebben met het vertrouwen van andere mensen  
  • Extra alert zijn op tekenen van dreigingen  
  • Verlatingsangst  
  • Nachtmerries  

Wat kan jou helpen om intergenerationeel trauma te verwerken? 

De eerste stap is vaak het bewust worden van het feit dat er een intergenerationeel trauma leeft binnen jouw familie. Als je je hier van bewust bent kun je er namelijk mee aan de slag. Het kan ook een stukje erkenning geven voor de problemen die je ervaart. Het kan soms namelijk best lastig zijn om over je klachten te praten, als jij niet degene bent die het trauma heeft meegemaakt. 

Door bewustwording en erkenning kan een intergenerationeel trauma worden doorbroken. Het is belangrijk om te praten over het trauma en de effecten die het heeft op jou. Door dit te doen zorg je ervoor dat je het trauma niet doorgeeft aan de volgende generatie.

Wanneer de traumatische ervaring niet verwerkt wordt, kan het op zijn beurt weer doorgegeven worden aan de volgende generaties. Trauma therapie kan helpen met het beter begrijpen van intergenerationeel trauma. Je kan leren om beter met je symptomen om te gaan en diep gewortelde patronen die zijn ontstaan te herkennen en aan te passen. 

Wil je eerst wat meer lezen over verschillende soorten behandelingen? Bekijk hier welke aanpak bij jou past. Wil je met ons in gesprek over intergenerationeel trauma? Lees hier hoe Psycholoog.nl werkt. Je kunt een gratis adviesgesprek inplannen of direct contact met ons opnemen. Let op: Psycholoog.nl behandeld geen trauma's. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht   

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Kracht van Imaginaire Exposure en meer

(23-8-2024)

Er zijn veel verschillende benaderingen om trauma te behandelen. Of het nou EMDR of Imaginaire Exposure is. Lees in deze blog over verscheidene behandelmethoden… Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder

Dissociatieve identiteitsstoornis

(12-6-2024)

DIS is een complexe psychische aandoening die ingewikkeld te diagnosticeren en behandelen is. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Waarom kan ik niet huilen?

(5-6-2024)

Niet kunnen huilen kan erg vervelend zijn, vooral als je het verdriet wel voelt. Lees in deze blog meer over waar dit vandaan kan komen. Lees verder