Het opvoeden van kinderen kent zijn uitdagingen. Soms heb je het gevoel dat je kinderen niet naar je willen luisteren of je gewoon niet zien staan. Het maken van contact is dan lastig. Hieronder lees je tips over hoe je het communiceren met je puber kan verbeteren! 

1. Maak contact 

Het maken van echt contact kan soms nog best lastig zijn. Jongeren hebben vaak het idee dat ze niet serieus worden genomen wanneer ze bijvoorbeeld willen onderhandelen over vrijheden. Een puber is erg gevoelig voor gelijkwaardigheid. Het kan daarom helpend zijn om dezelfde taal te gebruiken als je kind en hem of haar echt als gelijkwaardige te behandelen. Wanneer je kind merkt dat jij hem of haar als een gelijkwaardige behandeld, is er ruimte voor een constructief gesprek.  

2. Ongevraagd advies uitbrengen  

Het advies wat je geeft kan goed bedoeld zijn, maar het kan door je kind worden opgevat als ongevraagd advies. Je geeft je kind hierdoor ook geen ruimte om zijn of haar gevoelens te uiten. Daarnaast wordt het lastiger voor je kind om zelf na te denken over een oplossing voor het probleem. Probeer enkel advies te geven wanneer hier om gevraagd wordt.  

3. Problemen bagatelliseren  

Soms ervaren jongeren problemen die in jouw ogen niet echt een probleem zijn. Je hebt dan soms de neiging om de gevoelens die je kind heeft kleiner te maken en het probleem te bagatelliseren. Het kind voelt zich niet gehoord en zal de volgende keer als hij of zij een probleem heeft minder snel naar jou toe komen.  

4. Toon oprechte interesse   

Wees oprecht geïnteresseerd in wat er omgaat in de wereld van je kind. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar zijn of haar hobby's, naar problemen in de wereld, zijn of haar favoriete muziek of naar wat er op sociale media gaande is. Het is hierbij belangrijk dat je goed luistert, nieuwsgierige vragen stelt en een open houding hebt. Probeer je eigen mening op een laag pitje te houden, maar echt te focussen op de mening van je kind.  

5. Ga niet tegen weerstand in, maar ga mee

Elke puber vertoont wel eens weerstand, dit hoort ook bij de levensfase. Het verkrijgen van autonomie en het gevoel hebben onafhankelijk beslissingen te kunnen maken is iets wat belangrijk is in het leven van een puber. Wanneer dit botst met jouw normen, waarden of verwachtingen, dan kan dit weerstand opleveren. Je kind kan dan bijvoorbeeld reageren met: “niemand begrijpt mij!”. In plaats van hiertegen in te gaan, kun je vragen of echt helemaal niemand jouw kind begrijpt. Als je kind dit echt zo ervaart, is dit een mooie opening om hierover in gesprek te gaan.  

6. Praat vanuit de “ik” 

Het praten vanuit een “ik-boodschap” is een van de belangrijkste elementen van communiceren, niet alleen wanneer je praat tegen je kind. Wanneer je je zin begint met “ik voel...” of “ik vind het vervelend dat...” praat je vanuit je eigen behoeftes en je eigen gevoel. Deze manier komt minder aanvallend over dan een “jij-boodschap”. Er is nu ruimte voor uitleg en een constructief gesprek.  

Het kan soms best lastig zijn om te communiceren met je kind. Het kan helpend zijn om hier met iemand over te praten die je vertrouwt of een psycholoog. Bij Psycholoog.nl luisteren we graag naar jouw klachten en proberen we je zo goed mogelijk te helpen.  Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  Let op! Wij behandelen alleen mensen van 18 jaar en ouder!

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hechting en identiteitsontwikkeling: hoe je hechting jouw zelfbeeld beïnvloedt

(10-7-2024)

Hechting heeft een grote invloed op de ontwikkeling van je identiteit en je zelfbeeld. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

De impact van ouderlijke druk op hun kinderen: Hoe prestatiedruk hun geestelijke gezondheid kan beïnvloeden

(27-5-2024)

Prestatiedruk kan een negatief effect hebben op je mentale gesteldheid, motivatie en levensgeluk. Verwachtingen van ouders kunnen hierin meespelen. Lees verder

Vergeet jezelf niet: hoe vind je een balans tussen zelfzorg en zorg voor je kinderen?

(21-5-2024)

Houd je welzijn in balans voor een gelukkiger gezinsleven. Lees verder

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder