Je kampt met mentale problemen, en wilt hier graag hulp bij zoeken; waar begin je dan? Psychische hulp is in Nederland toegankelijk voor iedereen. Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen, variërend van een bezoek aan de huisarts tot E-Health. Het verschilt bij welke vorm van mentale ondersteuning jij het beste gebaat zal zijn. In deze blog bespreken we de belangrijkste routes naar psychische hulp: de huisarts en PoH, de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), en E-Health diensten.

De Huisarts en Praktijkondersteuner Huisarts (PoH)

De eerste stap naar psychische hulp is voor velen vaak een bezoek aan de huisarts. De huisarts kan een eerste beoordeling maken van je klachten en je vervolgens doorverwijzen naar de praktijkondersteuner huisarts (PoH) indien nodig. Deze weg van mentale ondersteuning zoeken is voor de meeste mensen erg toegankelijk. Huisartsen zijn vaak het eerste aanspreekpunt bij klachten met de gezondheid (zowel fysiek als mentaal). Daarnaast hebben veel mensen een goede vertrouwensband met hun huisarts, wat het makkelijker maakt om over psychische klachten in gesprek te gaan.

PoH-GGZ

De praktijkondersteuner Huisarts (PoH-GGZ) is een zorgverlener die werkt in de huisartsenpraktijk en gespecialiseerd is in psychische klachten. Zij kunnen meer tijd nemen voor gesprekken en bieden vaak kortdurende behandelingen of begeleiding aan. Van de huisarts kan je een doorverwijzing krijgen om in gesprek te gaan met een PoH-GGZ. Deze manier van psychische hulp biedt vaak kortere wachttijden dan gespecialiseerde GGZ-instellingen. Wanneer je kampt met milde mentale klachten kan je hier sneller terecht. Daarnaast wordt de PoH-GGZ ook wel gezien als de 'voordeur van de GGZ'. De PoH kan jou namelijk, bij klachten die complexer zijn van aard, doorverwijzen naar de basis GGZ of specialistische GGZ.

Echter zijn consulten bij de huisarts of PoH-GGZ vaak van korte duur, wat niet altijd voldoende kan zijn voor een diepgaand gesprek over de psychische klachten die je ervaart. Ook krijg je te maken met variërend expertise. Niet alle huisartsen of PoH's hebben evenveel ervaring met de problemen die je kan ervaren. Als dat het geval is, kan je een doorverwijzing verwachten naar de GGZ.

Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)

De GGZ biedt gespecialiseerde en verzekerde psychische hulp voor mensen met complexere of ernstigere psychische klachten. Binnen de GGZ zijn er verschillende niveaus van zorg, van basis-GGZ tot specialistische GGZ. Ook krijg je toegang tot een breed team aan zorgverleners; van psychologen en psychiaters tot maatschappelijke werkers. Binnen de gezondheidszorg is er, in tegenstelling tot de huisarts en PoH mogelijkheid voor langdurige en intensieve behandelingen. De GGZ draait op diagnoses. Een diagnose uit de DSM wordt namelijk gebruikt om te bepalen of je recht hebt op verzekerde zorg in de GGZ. Behandeling van psychische klachten, wanneer er geen sprake is van een psychische stoornis volgens de DSM-5, valt niet onder de geneeskundige GGZ. Deze klachten kunnen echter wel worden behandeld bij de huisarts, eventueel met ondersteuning van de PoH-GGZ, en hiervoor kan vergoeding worden verkregen.

Een groot nadeel van de GGZ zijn de vaak lange wachttijden voordat je terecht kan voor een intake of behandeling. Deze wachttijden kunnen mensen er zelfs van weerhouden om op zoek te gaan naar de juiste psychische hulp. 

E-Health

E-health, oftewel online behandelingen en therapieën, is een vorm van psychische hulpverlening die steeds bekender wordt. Deze vorm van therapie is erg toegankelijk. Je hebt geen reistijd, omdat je de sessies kan volgen vanuit het comfort van je eigen omgeving. Dit maakt het een ideale optie voor mensen met een druk schema. Ook kan het zoeken van online psychische ondersteuning een drempelverlagende werking hebben. Een belangrijk verschil tussen behandeling in de huisartspraktijk of GGZ en E-Health, is het verzekeringsplaatje. Doordat E-Health niet werkt met diagnoses, wordt deze vorm van therapie niet vergoed door de basisverzekering.

Psycholoog.nl

Bij Psycholoog.nl maken we gebruik van een vorm van E-Health. Wij geven namelijk online therapie. Dit houdt in dat je met onze psychologen spreekt door middel van een videobelverbinding. Zo kun je gebruik maken van psychologische ondersteuning en tegelijkertijd thuis in je veilige haven blijven. Deze vorm van psychische ondersteuning kan voor een aantal vragen zorgen. Is dit wel even effectief als face-to-face therapie? En hoe zit het met de therapeutische relatie? Uit onderzoek blijkt dat er weinig verschil wordt gevonden tussen deze twee therapievormen, wanneer er milde mentale klachten spelen. Bij ernstigere klachten, zoals verslavingen, suïcidaliteit of persoonlijkheidsstoornissen, wordt wel afgeraden om online in therapie te gaan. Per situatie kan dus verschillen waar jij het beste bij gebaat bent. Het is daarom van belang dat je je oriënteert op de verschillende mogelijkheden als het aankomt op psychische hulp.

In Nederland zijn er verschillende manieren om psychische hulp te krijgen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Naast de huisarts, GGZ en E-Health is er nog een enorm scala aan opties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan coaches.

Het is het belangrijkste is dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. Ben je geïnteresseerd in de werking van E-Health? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou zou kunnen betekenen. Heb je vragen? Neem direct contact op met ons aanmeldteam via 085-2733339 of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Bronnen:

Basis-ggz en gespecialiseerde ggz | Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) | Rijksoverheid.nl

Geneeskundige GGZ (Zvw) | Verzekerde zorg | Zorginstituut Nederland

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Welke behandelingen kunnen worden ingezet bij depressie?

(13-5-2024)

Een depressie kan een negatief effect hebben op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om hier de best passende behandeling voor te krijgen, maar welke th… Lees verder

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder