In Nederland hebben we te maken met een groot aantal ongelijkheden. Tot op een bepaalde hoogte is dit normaal, maar wanneer deze ongelijkheden te groot worden kunnen ze zorgen voor mentale problemen bij bepaalde groepen. Lees hier meer over de soorten ongelijkheden die er bestaan en over welke gevolgen deze verschillen hebben.
Soorten ongelijkheden
In Nederland zijn er een groot aantal verschillen te onderscheiden. De meest bekende zijn verschil in sociaaleconomische status, beroep en opleiding. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillen die bijdragen aan ongelijkheid. Een van deze verschillen is cultureel kapitaal. Deze verzamelnaam beschrijft wie je bent, waar je bij hoort, of je de maatschappelijke gedragscodes kent en of je je hiernaar gedraagt. Daarnaast is er ook nog sociaal kapitaal. Dit heeft betrekking op het netwerk van steun die je hebt. Ook heb je een persoonskapitaal. Dit slaat op je fysieke en mentale gesteldheid, en op je aantrekkelijkheid.
Nederland wordt steeds meer divers. Er zijn steeds meer verschillen in etniciteit, huidskleur, religie en seksuele voorkeur. De ongelijkheid begint vaak al op vroege leeftijd. In het onderwijs krijgen kinderen vaak niet dezelfde kans. Dit heeft verschillende oorzaken. Dit kan te maken hebben met het inkomen van de ouders, het intelligentieniveau en het taalniveau van het kind of bepaalde vooroordelen van leerkrachten.
De rol van grote steden
Uit onderzoek komt naar voren dat in steden van landen met een hoog inkomen meer ongelijkheid is. Dit heeft een aantal factoren. In steden is over het algemeen meer armoede en meer criminaliteit. Daarnaast is de kloof tussen arm en rijk groter en is er meer luchtvervuiling. Dit zorgt voor meer mentale problemen zoals angst, stress, depressie en verslaving. De grootte van de stad, de vormgeving van de stad en de mate van geluidsoverlast hebben invloed op de ernst van de mentale klachten.
Mentale gevolgen van ongelijkheden
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat ongelijkheid nadelig is voor je gezondheid. Daarnaast heeft het ook negatieve effecten op de hoeveelheid geweld en criminaliteit er in een stad of dorp is, zorgt het voor meer tienerzwangerschappen bij bepaalde groepen, meer obesitas, depressie, minder sociale mobiliteit en meer stress.
Stress is een grote factor in de ongelijkheden die tegenwoordig spelen. Een maatschappij is gebouwd op sociale relaties. Slechte sociale relaties of het gebrek hieraan zorgen voor stress. Wanneer een samenleving gelijk is, hoef je niet de vechten voor je plek en is er ruimte om samen te werken. In een ongelijke samenleving is status belangrijker en moet je vechten voor jouw behoeftes en jouw plek in de samenleving. Dit gaat gepaard met stress en angst. Deze stress heeft een negatief gevolg op je gezondheid en heeft zelfs invloed op sterftecijfers.
De gevolgen van een ongelijke samenleving zijn dus groot. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de verschillen die er zijn en te proberen deze verschillen te minimaliseren.