Een groot deel van onze dag staat in het teken van werken. Maar wat als je je niet gelukkig voelt op werk? Dit kan veel negatieve gevolgen hebben voor je stemming, zowel op werk als in je privéleven. Lees in deze blog meer over hoe je je werkgeluk kunt vergroten.  

Het belang van werkgeluk 

We brengen een groot gedeelte van ons leven door op de werkvloer. Het is daarom belangrijk dat we ons daar fijn en gelukkig voelen. Wanneer we ons tevreden voelen op ons werk heeft dit positieve gevolgen voor een aantal aspecten. De productiviteit verhoogt bijvoorbeeld. Mensen zijn meer toegewijd aan hun taken en zijn bereid om meer inspanning te leveren.  

Daarnaast is het goed voor de gezondheid en het welzijn voor een werknemer. Dit is zowel op fysiek als op mentaal gebied. Gelukkige werknemers ervaren doorgaans minder stress, hebben een grotere veerkracht en verzuimen minder vaak dan medewerkers die niet gelukkig zijn op de werkvloer.  

Naast dat werkgeluk voordelen heeft voor de werknemer zelf, kan het ook voordelig zijn voor het succes van de organisatie. Tevreden werknemers hebben vaak een positievere houding tegenover klanten. Daarnaast zorgen gelukkige werknemers vaak voor een positieve werkomgeving waar samenwerking en teamgeest centraal staan.  

De 8 van werkgeluk 

Een model waarmee je werkgeluk kan meten is ‘de 8 van werkgeluk’. Dit is een model dat is onderverdeeld in twee groepen met elk vier factoren: het individu en de organisatie.  

Het individu: als medewerker kun je je werkgeluk beïnvloeden door werk te doen wat je plezier geeft en je omringt met leuke collega's. Daarnaast kun je voldoening uit je werk halen door zinvol werk te doen waar je resultaat mee boekt. Door je kwaliteiten te benutten en te ontwikkelen op de werkvloer vergroot je je gevoel van competentie. Verder kun je op zoek gaan naar zelfstandigheid in je werk, zodat je gevoel van autonomie vergroot wordt.  

De organisatie: werkgeluk is een wisselwerking tussen de medewerker en de organisatie. Een organisatie kan bijdragen aan het geluk van zijn medewerkers door vertrouwen te bieden aan de werknemers. Zorg voor openheid en veiligheid. Het is daarnaast belangrijk om een wij-gevoel te creëren in een bedrijf. Zorg ervoor dat iemand het gevoel heeft dat hij of zij bijdraagt aan de organisatie. Een andere manier om werkgeluk te stimuleren is door waardering te geven aan werknemers. Geef positieve feedback waar dit op zijn plaats is.  

Hoe vergroot ik mijn geluk op de werkvloer?  

In het bovengenoemde model worden al een aantal manieren genoemd waarop jij je geluk op je werkplek kan vergroten. Hieronder worden nog een aantal concrete tips genoemd die jou hier wellicht bij kunnen helpen: 

  • Zorg voor een goede werk-privé balans: zorg dat je buiten werk genoeg tijd overhoudt om je te ontspannen en sociale activiteiten uit te voeren.  
  • Stel realistische doelen: door haalbare doelen te stelle en stapsgewijze acties te ondernemen kun je je werkgeluk vergroten. Het behalen van doelen kan namelijk bijdragen aan een gevoel van trots en voldoening.  
  • Communiceer met je leidinggevende: praat open met je leidinggevende over je behoeften, doelen en zorgen. Dit zorgt voor beter wederzijds begrip en draagt bij aan een gelukkigere en productievere werkdag.  

Dit zijn enkele tips die je wellicht kunnen helpen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om je werkgeluk te vergroten. Hierin speelt het soort werk dat je doet en persoonlijke voorkeur natuurlijk een rol. 

Wanneer je je niet gelukkig voelt op je werkplek, kan dit veel gevolgen hebben. Het kan zelfs je privéleven beïnvloeden. Soms kan dit te maken hebben met het niet aangeven van grenzen, stress, burn-out of communicatieproblemen. Onze psycholoog kan je hierbij ondersteunen. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op en ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

ADHD klachten worden vaak over het hoofd gezien op de werkvloer

(2-7-2024)

ADHD op de werkvloer uit zich in problemen met concentratie, tijdmanagement, organisatie, impulsiviteit en hyperactiviteit. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder