Psychische klachten kunnen soms onvoorspelbaar zijn, maar met een signaleringsplan in de hand kun je jouw veerkracht vergroten en beter omgaan met uitdagingen. Leer in deze blog hoe dit persoonlijke document een waardevol instrument kan zijn in jouw zelfmanagement.

Wat is een signaleringsplan?

Een signaleringsplan is een persoonlijk document dat gebruikt kan worden wanneer je last hebt van psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen, een bipolaire stoornis of een burn-out. Aan de hand van dit plan kan je symptomen herkennen die kunnen wijzen op een verergering van je toestand. Het plan bevat specifieke signalen of waarschuwingstekens, evenals strategieën en interventies om hiermee om te gaan.

Een signaleringsplan is een middel dat vaak wordt gebruikt in de ggz tijdens behandelingen. Je stelt dan samen met je behandelaar een signaleringsplan op. Ook kun je zelfstandig een signaleringsplan maken, bijvoorbeeld als je meer grip wil krijgen en bepaalde klachten wil voorkomen.

Wanneer kan je een signaleringsplan gebruiken?

Een signaleringsplan kan op verschillende momenten worden gebruikt:

  • Als preventieve maatregel: door regelmatig het plan te raadplegen, kan je de symptomen vroegtijdig herkennen en proactief handelen om een crisis te voorkomen.
  • Tijdens een crisis: wanneer je merkt dat de symptomen verergeren, kan het signaleringsplan als leidraad dienen voor het nemen van gepaste maatregelen, zoals het inschakelen van professionele hulp of het activeren van het eigen ondersteuningsnetwerk.
  • Als communicatiemiddel: een signaleringsplan kan ook worden gedeeld met naasten, zorgverleners of hulpverleners, zodat zij op de hoogte zijn van de waarschuwingssignalen en de gewenste interventies.

Wat zijn de voordelen van een signaleringsplan?

Er zijn meerdere voordelen van een signaleringsplan:

  • Vroegtijdige interventie: door vroegtijdig te reageren op waarschuwingssignalen, kan een crisis worden voorkomen of beperkt.
  • Zelfmanagement: het hebben van een signaleringsplan geeft je meer controle over je eigen psychische gezondheid en vergroot je zelfvertrouwen in het omgaan met uitdagingen.
  • Betere communicatie: een signaleringsplan kan de communicatie met naasten en zorgverleners verbeteren, omdat het duidelijkheid biedt over je behoeften en voorkeuren.

Hoe maak je een signaleringsplan?

Een signaleringsplan bestaat uit drie fasen: groen (stabiele situatie), oranje (gevarenzone, eerste signalen) en rood (verstoring functionering, hulp gewenst/noodzakelijk). Het maken van een signaleringsplan bestaat uit de volgende stappen:

1) Bepaal voor elke fase welke signalen je zult merken. Bijvoorbeeld: groen – ik slaap goed, oranje – ik slaap slechter, rood – dag en nachtritme is verstoord.

2) Bepaal voor elke fase welke signalen anderen aan jou zullen merken. Bijvoorbeeld: prikkelbaar, veel lachen, toegenomen in gewicht, etc.

3) Bepaal voor elke fase welke concrete acties je zelf kunt ondernemen om je situatie te behouden of te verbeteren wanneer deze signalen zich voordoen.

4) Bepaal voor elke fase wat anderen (omgeving en hulpverleners) kunnen of moeten doen.

Het is belangrijk om regelmatige een evaluatie te doen en het plan aan te passen aan veranderende behoeften en omstandigheden.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een signaleringsplan of wil je meer weten over hoe je dit kunt gebruiken? Bij Psycholoog.nl kan je hier samen met een Psycholoog mee aan de slag. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem voor vragen direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat zijn de psychologische voordelen van journaling?

(28-8-2024)

Ontdek hoe het bijhouden van een dagboek je mentale welzijn kan versterken. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder

Tips: hoe beoefen je zelfcompassie?

(20-8-2024)

Leer jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, zelfs op de moeilijkste momenten. Lees verder

Minimalisme toepassen in je digitale leven: tips tegen online stress

(19-8-2024)

Hoe kan digitale minimalisme helpen tegen online stress? Lees verder