We vermijden allemaal wel eens een vervelend gesprek of een taak die we liever niet uitvoeren. In het moment voelt dit beter, maar op de lange termijn kan dit voor problemen zorgen. Maar hoe herken je vermijdingsgedrag eigenlijk? Lees er hier meer over! 

Wat is vermijdingsgedrag?  

Vervelende situaties gaan we liever uit de weg. Wanneer je vermijdingsgedrag vertoont, ga je plaatsen, mensen, taken of situaties actief uit de weg. Op korte termijn kan dit gedrag zorgen voor opluchting, omdat het ons beschermd tegen een gevoel van ongemak of angst. Op lange termijn zorgt het echter voor problemen. Je kunt bijvoorbeeld kansen mislopen of opdrachten niet op tijd afmaken.  

Hoe weet je welk vermijdingsgedrag jij hanteert? 

Het herkennen van bepaalde vermijdingstechnieken kan een belangrijke eerste stap zijn in het verbeteren van je mentale gezondheid. Bepaald negatief gedrag kan dit namelijk in de weg zitten. Je gebruikt ze namelijk om stressvolle of angstige gevoelens uit de weg te gaan. Hier zijn enkele manieren om jouw vermijdingsgedrag te herkennen: 

  • Lichamelijke sensaties: als iets spannend of stressvol is, voelen we dit vaak in ons lichaam. Let op fysieke signalen zoals zweten, een verhoogde hartslag of het gevoel van beklemming.  
  • Gedragsmatige signalen: je kunt hier bijvoorbeeld denken aan uitstelgedrag voor taken die je stress bezorgen. Bedenk voor jezelf of je vaak excuses maakt om bepaalde situaties te vermijden. Ook het afleiding zoeken in sociale media of tv-kijken kan een teken van vermijdingsgedrag zijn.  
  • Emotionele reacties: probeer voor jezelf gevoelens te herkennen die gepaard gaan met vermijding. Denk aan angstige gevoelens, overweldiging of nervositeit. 
  • Zelfreflectie: neem de tijd om na te denken over bepaald gedrag dat je vertoont. Wanneer voel je je bijvoorbeeld gestrest of angstig? Leiden deze gevoelens vaak tot vermijding? Wees hierbij eerlijk tegen jezelf, ondanks dat dat soms moeilijk is. Vraag ook feedback aan je mensen in je omgeving. Wellicht merkt iemand anders dingen op die jij niet ziet.  

Vaak kun je vermijdingsgedrag herkennen aan de hand van een combinatie van de bovenstaande signalen. Er zijn ook verschillende redenen waarom je bepaald vermijdingsgedrag vertoond. Je kunt bijvoorbeeld studie gerelateerde taken uitstellen uit angst voor falen. Ook kun je moeilijke gesprekken met je partner uit de weg gaan uit angst voor afwijzing of emotionele pijn.  

Hoe pak ik vermijdingsgedrag aan?  

Iedereen vermijdt wel eens een moeilijk gesprek of stelt wel eens een deadline uit. Dit is niet per se reden tot paniek. Pas wanneer dit vermijdingsgedrag je dagelijks leven negatief beïnvloed, kan dit een reden zijn om hulp te zoeken. Een psycholoog kan je helpen om bepaalde vermijdingstechnieken te identificeren en te onderzoeken waar dit gedrag vandaan komt.  

Een van de therapieën die hiervoor gebruikt kan worden is ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Deze therapie kan je helpen om ongemakkelijke gevoelens toe te laten en te accepteren, in plaats van ze te vermijden. Lees hier meer over de rol van ACT bij vermijdingsgedrag.  

Merk je aan jezelf dat je vaak moeilijke situaties uit de weg gaat? Dan kan het helpen om hier met een psycholoog over in gesprek te gaan. Benieuwd wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen? Lees hier meer over wie zijn of plan een gratis adviesgesprek in.   

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychologische Voorbereiding op Pensioen

(17-7-2024)

Na jaren werken is het zover; pensioen. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Effectief leren omgaan met je emoties

(1-7-2024)

De juiste emotie benoemen, erkennen en delen kan soms best lastig zijn. Lees in deze blog meer over hoe je effectief om kan gaan met je emoties. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder