Er bestaan veel verschillende soorten verslavingen. Denk aan een alcoholverslaving, een drugsverslaving of een gameverslaving. Dit heeft natuurlijk veel negatieve effecten op de verslaafde, maar ook op de omgeving van deze persoon. In deze blog lees je over de gevolgen van een verslaafd iemand in je omgeving en over enkele tips hoe hiermee om te gaan.
Wanneer je ouder een verslaving heeft
Als een van je ouders een verslaving heeft, kan dat heel lastig zijn. Je kunt niet vertrouwen op goede zorg van je ouders en dit heeft een negatief effect op je ontwikkeling. Vaak hebben kinderen van een ouder met een verslaving meer verantwoordelijkheden in het huis dan kinderen van ouders zonder een verslaving. Daarnaast hebben ze minder sociale contacten en kunnen ze zich schamen voor hun ouder. Wanneer je voor een lange tijd rekening moet houden met de emotionele staat van je ouder, kan het zijn dat je je eigen emotionele behoeftes niet meer kan herkennen. Kinderen van een ouder met een verslaving hebben zelf vaak ook meer kans om verslaafd te worden of een psychische stoornis te ontwikkelen. Deze problemen kunnen nog tot in de volwassenheid effect hebben.
Wanneer je kind een verslaving heeft
Wanneer een kind verslaafd is, heeft dit effect op de hele familie. Vooral als het kind nog thuis woont. De familie van de verslaafde probeert het kind zo goed mogelijk te helpen, maar dit heeft vaak tegengesteld effect. De schulden van het kind afbetalen zal het kind helpen op de korte termijn, maar niet altijd op de lange termijn. De verslaving van het kind kan gevoelens van schuld en schaamte aanwakkeren bij de rest van de familie. Het is vaak ook helpend om de familie te betrekken in de behandeling van het verslaafde kind.
Wanneer je partner een verslaving heeft
Iemand die verslaafd is gebruikt iets externs om zich anders te voelen dan dat hij of zij voelt. Dit is een vorm van coping. Wanneer je partner verslaafd is sta je in een lastige positie. Je houdt van je partner, maar maakt je ook zorgen om zijn of haars gezondheid. Je partner kan proberen om het voor je te verbergen. Je partner beloofd keer op keer om te stoppen of hulp te zoeken, maar vaak zonder resultaat. Dit kan veel stress en onzekerheid opleveren in de relatie, maar ook bij jou als individueel. Deze stress kan gevolgen hebben in bijvoorbeeld je werk- of privéleven.
Tips voor naasten
Het hebben van een verslaafd iemand in je omgeving kan erg lastig zijn en kan uitdagingen met zich meebrengen. Hieronder lees je enkele tips die je hierbij kunnen helpen:
- Zorg voor voldoende informatie. Wanneer iemand uit je omgeving verslaafd is, kan er best veel onduidelijkheid zijn. Je weet niet altijd hoe het met diegene gaat. Daarnaast weet je wellicht ook niet welke gevolgen een bepaalde drug heeft op iemand. Het kan misschien rust geven om hier meer informatie over te krijgen.
- Blijf goed voor jezelf zorgen. Het kan zwaar zijn om iemand met een verslaving te ondersteunen. Het valt niet mee om te zien dat iemand waar je om geeft het moeilijk heeft. Let erop dat je zelf niet overbelast raakt. Geef grenzen aan en durf soms nee te zeggen.
- Zoek contact met lotgenoten. Soms kan het voelen alsof je er helemaal alleen voor staat. Toch zijn er andere mensen die hetzelfde meemaken als jij. Het kan helpend zijn om te praten over je problemen met mensen die begrijpen waar je doorheen gaat.
Het hebben van iemand met een verslaving in je omgeving kan veel invloed hebben op je mentale gezondheid. Heb je vragen over wat je kan doen wanneer iemand in je omgeving een verslaving heeft? Je kunt dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.