Wanneer je een schokkende gebeurtenis meemaakt, kan dit nog lange tijd invloed hebben op hoe je je voelt en gedraagt. Het kan zelfs zo erg zijn, dat je hierdoor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelt. Naar schatting heeft ongeveer 7,5 procent van de volwassen Nederlanders ooit in hun leven PTSS gehad. Hoe trauma zich uit en hoe je er mee om kan gaan, lees je in onze nieuwste blog.  

Wat is een trauma?  

Een trauma is het meemaken van een zeer ingrijpende gebeurtenis, die vaak veel indruk maakt en die daarnaast vaak lichamelijke of psychische klachten met zich meebrengt. Voorbeelden van traumatische gebeurtenissen zijn een verkeersongeval, seksueel misbruik, oorlogsgeweld, een natuurramp of lichamelijk geweld. Om een gebeurtenis traumatisch te laten zijn hoef je niet per se zelf het slachtoffer te zijn geweest. Ook wanneer je getuige was van de gebeurtenis of van een naaste hebt gehoord dat hem of haar iets heftigs is overkomen, kun je een trauma oplopen.  

Hoeveel impact een trauma heeft, is persoonsafhankelijk. Het effect hangt daarnaast af van de ernst van de gebeurtenis, de steun die iemand ervaart vanuit de omgeving, de mate van veerkracht die iemand bezit en of iemand al eerder een trauma heeft meegemaakt.  

Wanneer ontwikkel je PTSS?  

PTSS ontwikkelt zich naar aanleiding van een trauma. Als je kort na het trauma last hebt van slaapproblemen, prikkelbaarheid, angst, stress, vermijding en somberheid kan het zijn dat er sprake is van een acute stressstoornis. Dit is het geval als de klachten die je ervaart niet langer aanhouden dan een maand.  

Wanneer de klachten langer dan een maand aanhouden, is er mogelijk sprake van een posttraumatische stressstoornis. Het gaat hierbij om onverwerkte trauma's. Ook herhaaldelijke blootstelling aan heftige gebeurtenissen, zoals wanneer iemand bijvoorbeeld militair of politieagent is, kan zorgen voor PTSS.  

PTSS gaat vaak samen met angst, depressie of gedragsproblemen. Het zenuwstelsel is voortdurend overbelast, waardoor er een constante overspanning heerst. Ook is er bij PTSS sprake van herbeleving van het trauma. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een bepaalde trigger. In zeer ernstige gevallen kan er sprake zijn van dissociatie. 

Hoe ga je om met trauma?  

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor trauma of PTSS. Zo is er bijvoorbeeld Imaginaire Exposure of Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) mogelijk. Dit zijn twee vormen van therapie die allebei gebaseerd zijn op de principes van de Cognitieve Gedagstherapie. Bij beide behandelingen ga je actief aan de slag met je trauma’s, door ze niet langer te vermijden maar je er juist aan bloot te stellen. Door de confrontatie aan te gaan, neemt het verdriet, de pijn of de angst met betrekking tot de nare herinnering af. Daarnaast leer je dat je de gedachte aan de traumatische gebeurtenis kunt doorstaan. Ten slotte onderzoek je samen met een psycholoog welke (negatieve) invloed deze gebeurtenis heeft op je gedachten en gevoelens, en hoe je deze kunt omzetten in meer positieve gedachten en gevoelens.  

Het is bij Psycholoog.nl niet mogelijk om EMDR of imaginair exposure te krijgen. Heb je last van angst, depressie of stressklachten? Of twijfel je welke behandeling het beste bij jou zou passen? Wil je meer informatie over onze werkwijze? Of wil je in gesprek met een psycholoog? Neem direct contact met ons op of plan een adviesgesprek in met ons aanmeldteam.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Kracht van Imaginaire Exposure en meer

(23-8-2024)

Er zijn veel verschillende benaderingen om trauma te behandelen. Of het nou EMDR of Imaginaire Exposure is. Lees in deze blog over verscheidene behandelmethoden… Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder

Dissociatieve identiteitsstoornis

(12-6-2024)

DIS is een complexe psychische aandoening die ingewikkeld te diagnosticeren en behandelen is. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Waarom kan ik niet huilen?

(5-6-2024)

Niet kunnen huilen kan erg vervelend zijn, vooral als je het verdriet wel voelt. Lees in deze blog meer over waar dit vandaan kan komen. Lees verder