Er ligt nog steeds een stigma op het niet hebben van een kinderwens. Vanuit de omgeving kan veel onbegrip klinken hierover. Voor velen is het ouderschap zo vanzelfsprekend dat het voor hen lastig is om zich te verplaatsen in mensen die bewust ervoor kiezen geen ouder te willen worden. De sociale druk kan dermate hoog oplopen waardoor het hebben van een gezin je haast wordt opgelegd. 

Omgeving

Reacties vanuit de omgeving op de keuze om geen kinderen te willen kunnen vaak erg onbegripvol zijn. 'Ben je niet bang dat je later spijt zult gaan krijgen?', 'je zult vast nog wel van gedachten veranderen' of 'kan je geen kinderen krijgen?'. Deze reacties komen vaak voort uit het traditionele beeld dat mensen in hun hoofd hebben. Vooral wanneer je je in een bubbel bevindt met veel mensen om je heen die kinderen hebben of krijgen, kunnen zulke vragen als erg vervelend worden ervaren. 

Redenen

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat dit de voornaamste redenen zijn om geen kinderwens te hebben:

  • Het behoud van vrijheid.
  • Opvoeden van kinderen kost te veel tijd en energie.
  • Partner heeft geen kinderwens.
  • Werken en kinderen is moeilijk te combineren
  • Geen behoefte aan kinderen.
  • Kinderen kosten te veel geld.
  • Kinderopvang is moeilijk te regelen.

Uit dit onderzoek blijkt daarnaast dat de grootste groep kinderloze vaak hoogopgeleid zijn. Dit verklaart de hierboven genoemde redenen die te maken hebben met werk of het vrijmaken van tijd.  

Psychologische gevolgen

Zowel mannen als vrouwen die er bewust voor kiezen geen kinderen in hun leven te willen, zijn over het algemeen erg content met deze keuze. Ze krijgen hier meestal geen spijt van en geven hun leven een andere invulling. Wanneer de kinderloosheid ongewenst is, kunnen er wel degelijk psychologische gevolgen ontstaan. Denk hierbij aan het niet kunnen krijgen van kinderen op een biologische manier, medische redenen of geen partner kunnen vinden. Wanneer deze keuze dus eigenlijk als het ware voor je gemaakt is, zonder dat je daar zelf inspraak in hebt, kan dit mentale gevolgen met zich meebrengen. Dit kan als een vorm van rouw aanvoelen, waardoor depressieve gevoelens of somberheid ervaart wordt. 

Bij psycholoog.nl bieden wij online therapie voor lichte mentale klachten. Wil je hier meer over weten? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/levensloop/kinderen-krijgen 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

Vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken stress

(22-8-2023)

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen veel stress en angst veroorzaken. Het traject van hormoonbehandelingen, veel verdriet en de reacties van vrienden en familie heb… Lees verder

Postnatale depressie: als niets is zoals je dacht

(12-7-2022)

Lang niet elke nieuwe moeder ervaart de 'roze wolk' na een geboorte. Hoe ga je ermee om wanneer die uitblijft? Lees verder

Online therapie bij een psycholoog: Werkt dat wel?

(25-10-2022)

Lees hier waarom jouw twijfels over online therapie waarschijnlijk niet nodig zijn. Lees verder