Wanneer mensen klachten ervaren van het Imposter Syndrome, geven ze vaak aan dat dit voornamelijk op werkgebied is. Wat voor invloed de klachten op een romantische relatie hebben wordt daarbij vergeten of nog niet herkend. Bij het Imposter Syndroom staat (zelf)vertrouwen centraal. Een relatie is voor een groot gedeelte gebouwd op vertrouwen, dus het syndroom kan ook zorgen voor moeilijkheden in een relatie.
Het Imposter Syndrome houdt in dat iemand hardnekkige gedachte heeft, dat hij of zij anderen misleidt op het vlak van de eigen deskundigheid. Het komt er in het kort op neer dat iemand denkt niet over de juiste kwaliteiten te bezitten, terwijl diegene wel degelijk competent is. Het syndroom wordt niet beschouwd als een psychische stoornis en staat ook niet als zodanig in de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Het is wel een hele nare overtuiging en iemand kan er in het dagelijkse leven veel last van hebben. Aan de basis van het bedriegerscomplex ligt de diepe angst om niet goed genoeg te zijn.
Jij leidt aan het Imposter Syndroom
Het Imposter Syndroom kan in de volgende vormen terugkomen in jouw relatie:
- Angst dat je partner erachter zal komen dat je iedereen bedriegt. Je hebt het gevoel dat je anderen aan het misleiden bent, en dat zodra je partner hier achter zal komen, diegene je zal verlaten.
- Focussen op tekortkomingen. Wanneer je focust op je eigen tekortkomingen, zal je snel denken dat je partner 'wel beter kan krijgen' en 'settelt voor jou'.
- Vaak uitgaan van het ergste. De gedachte kan komen opdagen dat je partner alleen maar slechte bedoelingen heeft.
- Geen complimenten of liefde willen accepteren. Je zet constant vraagtekens achter de bedoelingen van je partner, en zal het niet zomaar aannemen als hij of zij je een complimentje geeft.
- Vergelijkingen en jaloezie. Dit komt voort uit een laag zelfbeeld. daardoor heb je eerder de neiging om jezelf of de relatie te gaan vergelijken. Hier kan competitie en jaloezie uit voort komen.
Door de bovengenoemde punten kan het zo zijn dat je je anders op gaat stellen tegenover je partner. Misschien houdt je wel informatie achter, vermijd je intimiteit of reageer je erg defensief? Dit kunnen allemaal reacties zijn op de onzekerheid die je ervaart. Dit zal het vertrouwen in je partner en de relatie niet ten goede komen waardoor flinke problemen kunnen gaan ontstaan.
Je partner leidt aan het Imposter Syndroom
Zodra je de signalen herkent bij je geliefde, is het verstandig om op een open en respectvolle manier het gesprek aan te gaan met je partner. Geef de ander de ruimte om uit te leggen hoe het voor hem of haar voelt en wat het met diegene doet. Bespreek daarna de mogelijkheden om eventueel hulp te zoeken voor de klachten.
Het kan erg fijn zijn om handvatten te hebben over hoe je het beste om kan gaan met een partner die symptomen laat zien van het Imposter Syndroom. Schroom dan niet om zelf ook op zoek te gaan naar hulp hierbij. Een psycholoog kan je helpen om uitleg te geven over het syndroom, je tips geven en jouw bezorgdheid of angsten bespreekbaar maken.
Invloed op de relatie
Wanneer jij of je partner last heeft van klachten die duiden op het Imposter Syndroom, kan dit een negatief effect hebben op jullie relatie. Het kan lastig zijn om de onzekerheid te erkennen en bespreekbaar te maken. Een duidelijke communicatie is cruciaal bij het oplossen van problemen in een relatie. Door de gevoelens die je ervaart, te delen met je partner, zal dit zorgen voor verbinding en steun.
Hoe graag je ook zou willen dat je deze negatieve gedachten weg kan nemen bij jezelf of je partner, kan dit soms erg lastig zijn. Samen met een psycholoog kun je uitzoeken waar de onzekerheid, die ten grondslag ligt aan het Imposter Syndroom, vandaan komt. Je zoekt naar mogelijkheden om de angsten om te zetten in reële gedachten. Door middel van oefeningen en therapieën kun je van je klachten afkomen en weer gezond naar jezelf kijken. Dit heeft dan uiteindelijk ook weer een positief effect op jouw romantische relatie.
Onze psycholoog staat voor je klaar. Lees hier meer over onze werkwijze. Je kunt direct contact met ons opnemen of een gratis adviesgesprek inplannen. Samen kijken we of en hoe we jou het beste kunnen helpen.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.
Bronnen: