Een dissociatieve identiteitsstoornis is een complexe aandoening waarbij je ‘ik’ verdeelt wordt in meerdere identiteiten. Vaak ligt hier een traumatische ervaring aan ten grondslag. Lees in deze blog meer over deze ingewikkelde stoornis.  

Wat is een dissociatieve identiteitsstoornis 

Een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) is een complexe psychische aandoening die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van twee of meer verschillende persoonlijkheden binnen één persoon. Deze verschillende persoonlijkheden kunnen eigen namen, leeftijden, herinneringen, geslachten en gedragingen hebben. Voorheen stond deze stoornis ook wel bekend als meervoudige persoonlijkheidsstoornis.  

DIS is een onderdeel van de dissociatieve stoornissen. Het komt ongeveer bij 1,5 procent van de bevolking voor. Het is een stoornis waar veel discussie over bestaat. Deze discussie gaat vooral over het ontstaan van de stoornis. Daarnaast is er ook nog steeds weinig informatie beschikbaar over deze stoornis.  

Waar kun je het aan herkennen?  

Naast dat er nog weinig correct kennis is over deze stoornis, hebben de symptomen veel overeenkomsten met andere stoornissen. Denk hierbij aan bipolaire stoornis, schizofrenie of borderline persoonlijkheidsstoornis. Hierdoor is het lastiger om een correcte classificatie te krijgen. Toch zijn er een aantal symptomen die veelvoorkomend zijn bij DIS:  

  • Amnesie: er zijn gaten in het geheugen die verder gaan dan normale vergeetachtigheid. Je kunt herinneringen kwijtraken en kan moeite hebben met het besef van tijd. Soms ben je je niet bewust van alles wat je gezegd of gedaan hebt. 
  • Alter persoonlijkheden: de aanwezigheid van twee of meer persoonlijkheden. Deze identiteiten zijn duidelijk gescheiden en nemen soms de controle over het gedrag van de persoon over.  
  • Depersonalisatie en derealisatie: er kunnen gevoelens van onwerkelijkheid en vervreemding van de omgeving ontstaan. Ook kun je het gevoel hebben losgekoppeld te zijn van je eigen lichaam of geest.  

Niet iedereen met DIS ervaart dezelfde symptomen. Ook kan het zijn dat je andere symptomen ervaart dan die hierboven beschreven zijn. Om de juiste diagnose te krijgen, is het belangrijk om goed onderzoek naar de klachten die je ervaart onder begeleiding van professionals.  

Wat kunnen oorzaken zijn?  

Hoe DIS precies ontstaat is nog niet duidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat herhaaldelijke traumatische ervaringen op jonge leeftijd DIS kunnen veroorzaken. Voorbeelden van trauma zijn seksueel of lichamelijk misbruik, verwaarlozing of geweld. De dissociatie fungeert als een soort beschermingsmechanisme, waardoor je beter kunt functioneren.  

Hoe wordt DIS behandeld?  

Er zijn verschillende behandelingen die kunnen worden ingezet bij een dissociatieve identiteitsstoornis. Een van de meest gebruikte behandelingen is psychotherapie. Deze behandelmethode is erop gericht om de verschillende identiteiten te integreren en de trauma's te verwerken.  

Het behandelen van DIS is lastig en tijdrovend. Een sterke en veilige therapeutische relatie is essentieel. Het behandelen en herleven van de trauma's kan namelijk emotioneel erg intens en uitdagend zijn. Daarnaast geldt er bij DIS een hoge mate van comorbiditeit. Veel mensen ervaren naast DIS ook angstklachten, depressie of een posttraumatische stressstoornis.  

Het diagnosticeren en behandelen van DIS is ingewikkeld en moet worden uitgevoerd door ervaren professionals. Het is bij Psycholoog.nl niet mogelijk om een diagnose of behandeling voor deze stoornis te krijgen. Heb je vragen over deze stoornis of ervaar je andere klachten? Bekijk hier wat Psycholoog.nl wél voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem contact op met ons aanmeldteam via 085-2733339 of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Kracht van Imaginaire Exposure en meer

(23-8-2024)

Er zijn veel verschillende benaderingen om trauma te behandelen. Of het nou EMDR of Imaginaire Exposure is. Lees in deze blog over verscheidene behandelmethoden… Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder

Waarom kan ik niet huilen?

(5-6-2024)

Niet kunnen huilen kan erg vervelend zijn, vooral als je het verdriet wel voelt. Lees in deze blog meer over waar dit vandaan kan komen. Lees verder

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder